Lifestyle

Komentari 32

Evo koliko dugo trebate čuvati dokaz o plaćanju računa i režija

Evo koliko dugo trebate čuvati dokaz o plaćanju računa i režija

Računi se čuvaju od jedne do čak deset godina. Duljina čuvanja računa zapravo je vrijeme dok ne nastupi zastara na neplaćeni račun. No uvijek postoji 'ali'...

Jeste li ikada platili račun, a onda vam za nekoliko mjeseci ili godina stigne obavijest da niste, a u međuvremenu ste bacili račun i odrezak u kojem se vidi da ste platili? Kako biste izbjegli ovakve neugodne situacije potrebno je jedno vrijeme čuvati potvrde o plaćanju računa, piše zgradonačelnik.hr..

POGLEDAJTE VIDEO:

Ako koristite internet ili mobilno bankarstvo, lako možete u izvodima plaćanja pronaći taj konkretan račun koji (ni)ste platili. No treba znati i kada ste ga platili? Stoga bez obzira plaćate li internet ili mobilnim bankarstvom, na uplatnice koje ste dobili napišete datum kada ste platili i to spremite u svoj fascikl s računima.

Svima nam se prilikom plaćanja računa znaju potkrasti i greške, poput krivo utipkanog broja. Ako se to dogodi, tvrtka kojoj plaćate račun neće imati provedeno vaše plaćanje i mogla bi vam poslati opomenu. Zbog toga je također važno sačuvati uplatnice koje vam dolaze kako biste vidjeli gdje je nastala greška i dostavili dokaz o plaćanju.

Naravno, može se dogoditi i da ste zametnuli račun. Može se dogoditi i pogreška u tvrtkama kojima plaćate, pogotovo komunalnim tvrtkama koje imaju veliki broj korisnika. 

Koliko dugo čuvati račune?

Jednu godinu:

Tri godine:

Pet godina:

Šest godina:

Deset godina:

Ipak, stručnjaci i financijski savjetnici preporučaju da se računi čuvaju i duže od navedenih rokova jer tvrtke često znaju pokrenuti proces ovrhe nakon isteka nekog od roka. Zato, najbolje je nabaviti debeli fascikl i račune čuvati deset godina jer nakon tog vremena nastupa zastara za ovrhu. Važno je napomenuti da se zastara ne podrazumijeva nego se potrošač na nju treba pozvati tvrtki koja je izdala račun, i to pisanim putem.

 

Najčitaniji članci