Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
319 komentara

Evo što znače slova G+M+B na naljepnicama za blagoslov kuća

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća. Nakon njega svećenici nam uvijek ostave naljepnicu sa sličicom, sljedećom godinom i kraticom G+M+B. Provjerite što ona zapravo znači

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nakon što svećenik blagoslovi kuću, obitelji daje naljepnicu na kojoj je godina blagoslova, simbol ili slika, a na njoj su redovito i ova slova G+M+B. No ta slova mogu biti i C+M+B. 

Prema jednom tumačenju, G+M+B inicijali su tri kralja koja su posjetila malog, tek rođenog Isusa - Gašpar (lat. Casparus), Melkior i Baltazar. 

No ovo tumačenje nije jedino i ta tri slova mogu biti i akronim latinske blagoslovne rečenice: 
C - Christus
M - mansionem
B - benedicat. 

To znači "Krist neka blagoslovi (ovaj) dom", objašnjava portal bitno.net. 

Trenutno je u tijeku blagoslov kuća i obitelji, a ove 4 stvari vrijedi znati o tome:

1. Naglasak više nije na blagoslovu prostora

Današnji obrednik govori o "godišnjem blagoslovu obitelji o božićnim blagdanima u vlastitim domovima". Time se želi naglasiti važnost povezanosti u vjeri svih članova obitelji te da najbitnije bude njihovo zajedništvo i poziv na svetost života. 
Blagoslov prostora nije time izostavljen, ali je stavljen u drugi plan.

26. PROSINAC Zašto slavimo sv. Stjepana i zašto je to državni blagdan?

2. Priprema za blagoslov

Najljepše bi bilo da je cijela obitelj na okupu tijekom blagoslova jer tako simboliziraju "Crkvu u malom". No ukoliko to nije moguće, na tome nitko neće inzistirati. 

Na stolu bi trebali stajati blagoslovljena voda, svijeća, raspelo i Sveto pismo. Umjesto Svetog pisma, može i Novi zavjet. 

3. Novčani dar

Božji blagoslov ne može biti uskraćen obiteljima koji ne mogu dati novčani dar. On se daje po procjeni obitelji, odnosno koliko svatko može izdvojiti. 

No u nekim je župama običaj da se prilikom blagoslova daje i godišnji dar za Crkvu, koji ide u župnu blagajnu i iz nje se financira rad župe. Visinu tog dara određuje župnik u suradnji sa Župnim ekonomskim i Župnim pastoralnim vijećem. No taj dar ne obvezuje one koji ne mogu dati taj doprinos. 

4. Što znači blagoslov doma? 

Njegov smisao je moliti i zazvati Božji blagoslov na sve članove obitelji kako bi živjeli kršćanski i svjedočili svoju vjeru. 

U blagoslovnoj molitvi stoji da se "zaziva Božji blagoslov na članove koji će u tom prostoru dijeliti dobro i zlo, da mogu kršćanski živjeti, uzajamno se radovati u zajedničkoj radosti i jedni drugima biti potpora u žalosti". 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message