Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Evo zašto bi ovog ljeta trebali staviti žlicu šećera u dvorište

Evo zašto bi ovog ljeta trebali staviti žlicu šećera u  dvorište

Najbolje što ljudi mogu učiniti je držati cvjetajuće biljke u svojim vrtovima i izbjegavati pesticide ili pomoću bijelog šećera pomoći iznemogloj pčeli da povrati energiju kako bi se mogla vratiti u svoju košnicu

VIDEO

Ljubitelji pčela diljem svijeta dijele fotografije svjetskih oprašivača koji piju šećernu vodu iz žlica nakon što je objava na Facebook stranici posvećenoj Davidu Attenboroughu zatražila od obožavatelja da zajedno rade na spašavanju pčela u svijetu krajnje jednostavnom gestom: žlicom šećera.

POGLEDAJTE VIDEO: Spašavanje pčela

Pokretanje videa...

Rukama spašava pčele 01:42

- U ovo doba godine pčele često mogu izgledati kao da umiru ili su mrtve, međutim, daleko su od toga. Pčele se mogu umoriti i jednostavno nemaju dovoljno energije za povratak u košnicu - navodi se u postu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako u svom domu pronađete umornu pčelu, jednostavno rješenje šećera i vode pomoći će oživjeti iscrpljenu pčelu. Jednostavno pomiješajte dvije žlice bijelog, granuliranog šećera s jednom žlicom vode i stavite na žlicu kako bi se pčela mogla oporaviti zahvaljujući ovoj slatkoj tekućini - piše. 

Objava je čak nadahnula hashtag #savethebees.

Prema ABC News, provjerili su funkcionira li ovakva pomoć pčelama i utvrdili da je u pitanju dobar savjet koji pomaže. 

Najbolje što ljudi mogu učiniti je držati cvjetajuće biljke u svojim vrtovima i izbjegavati pesticide, kaže. Ako odaberete slađi put, budite oprezni s vrstom šećera koji koristite. Točnije, bijeli šećer (saharoza) trebao bi se koristiti za nadoknađivanje nestašice meda u košnici i za sprečavanje gladovanja kolonija, navodi Odjel za primarnu industriju.

 

Medonosne pčele sakupljaju nektar ili saharozu sa cvjetnica prije nego što ga pohrane u obliku meda za kasniju upotrebu zimi i u drugim vremenima kada nema dostupnih cvjetnica. 

U procesu sazrijevanja nektara dolazi do kemijske konverzije iz saharoze (nektara) u fruktozu i glukozu enzimom koji se prirodno javlja u cvjetnom nektaru, a dodaju ga pčele.

Hranjenje pčela promovirano je kao način da se spriječi izgladnjivanje u ionako krhkim populacijama medonosnih pčela.

- U posljednjih pet godina populacija pčela se smanjila za trećinu. Ako bi pčele nestale s lica zemlje, ljudima bi preostale samo četiri godine života - piše IFL Science.

Sprječavanje daljnjeg smanjenja populacije pčela presudno je za zaštitu globalnih izvora hrane. Svaki treći zalogaj hrane širom svijeta ovisi o pčelama koje oprašuju oko 80 posto cvjetnica na Zemlji.

Diljem svijeta pčele nestaju zbog ono što znanstvenici nazivaju 'kolaps kolonija', misterioznog masovnog nestanka gdje zdrave pčele iznenada napuštaju košnice i više se nikad ne vrate. Ostali uzroci propadanja pčela u svijetu uključuju globalno zagrijavanje, gubitak staništa i zaraze parazitima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam