Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Evo zašto je dijete s drugima anđeo, a s mamom neposlušno

Ako se ne znaju izraziti drugačije, djeca će vam privlačiti pažnju bilo kako. Majke za njih predstavljaju izvor sigurnosti i u njih imaju posebno povjerenje, pa su s njima slobodnija, kažu stručnjaci

Foto: Dreamstime
6 komentara

Vaše dijete je mali anđeo kad je s tatom, bakom, ili u vrtiću, ali s vama postaje neizdrživo? Drage mame, ako se često pitate u čemu je stvar i što radite krivo, prestanite se mučiti: nije stvar u vama, djeca imaju svoje razloge, koji čak i nemaju veze s tim da su 'samo zločesti'. 

Evo što su stručnjaci rekli o mogućim razlozima takvog ponašanja klinaca za portal Bright Side

POGLEDAJTE VIDEO: 

Poručuje vam: 'trebam te, mama'

Dijete se često ne može precizno izraziti, pa je prirodno da pokušava privući vašu pažnju na drugi način. Mama je osoba koja zadovoljava njihove osnovne potrebe, kao što su hrana i osjećaj sigurnosti, pa je djetetovo ponašanje s majkom emocionalno uvjetovano, kaže dr. Ann Corwin, savjetnica za roditeljstvo. 

ZA SVAKI SLUČAJ Kad se dijete izgubi u gužvi: O tome treba ranije razgovarati...

-  Majka simbolizira djetetove potrebe, a njegova je najdublja potreba povezana sa hranom i osjećajem povezanosti s mamom, koja je izvor sigurnosti. Zbog toga se mogu ponašati neobuzdano, kako bi na bilo koji način privukli majčinu pažnju. Očevi, s druge strane, simboliziraju povjerenje i igru, pa im nije očajnički potrebna veza s njima, jer oni ne pružaju sigurnost u tolikoj mjeri, pojašnjava dr. Corwin. 

daughter congratulates mom | Autor: Yuganov Konstantin                  Foto: Yuganov Konstantin

Vi ste zona udobnosti za vaše dijete

Djeca ne pokazuju sve svoje emocije s ljudima u koje nemaju povjerenja, pa ako mislite da svoju najgoru stranu čuva za vas, to, zapravo, nije istina. Imate čast da vas gnjave, potežu za ruku, gunđaju i slično, baš zato što vam beskrajno vjeruju i osjećaju se sigurno kad su u vašoj blizini. Dakle, kad su malo naporni, to zapravo znači: 'Osjećam se sigurno s tobom, mama'. 

Father Scolds Daughter and Mom Working on Laptop. PROMOTRITE SEBE Vaše dijete stalno nešto želi? Možda ste sami za to krivi...

Ipak, takvo ponašanje ne biste smjeli tolerirati, odnosno treba pronaći način da poučite dijete kako da svoje potrebe riješi na manje naporan i bezobrazan način. Evo nekoliko savjeta i koraka koji u tome mogu pomoći: 

Happy mother with children an home | Autor: Iakov Filimonov Foto: Iakov Filimonov

1. Prihvatite djetetove muke

Djetetovo ponašanje nemojte shvaćati osobno i pokušajte dati djetetu vremena i prostora da iskaže uznemirenost, samo pazite da ne prijeđe granice i ne povrijedi sebe, braću i sestre ili nekog drugog. 

2. Pomozite mu da se 'ispuše'

Dijete koje je cijeli dan bilo u vrtiću, ili kod bake, i tamo je bilo poslušno te slijedilo neka pravila, negdje se mora malo ispuhati. Gnjavaža nije jedini način za to, odnosno kao roditelj, pomozite mu pronaći neku aktivnost koja će ga oduševiti i zabaviti na neko vrijeme. Neka trči i skače po dvorištu, zajedno se igrajte, crtajte ili pročitajte priču. 

8 SAVJETA Dijete odbija jesti? Nemojte ga siliti, podmićivati i prisiljavati

3. Prebacite neke obaveze na tatu

Ako je vaše dijete mirnije u kontaktu s tatom, ako je dijete postalo neizdrživo, zamolite partnera da preuzme kupanje djeteta, ili da ga nahrani, kako bi se to obavilo brže i uz manje problema. 

4. Razgovarajte s djetetom

Bez obzira što djetetovo ponašanje predstavlja izraz povjerenja zbog veze koju imate, ne dopustite da iskorištava svoju poziciju.   Ako je dijete dovoljno odraslo da vas razumije, probajte mu objasniti kako se osjećate kad se tako ponaša i zamolite da to više ne radi. Pomozite mu da shvati da će mama uvijek biti tu za njega i pomoći mu u svemu, te da to ne mora 'tražiti' na načine koji nisu prihvatljivi. Poučite ga da riječima izrazi svoje potrebe. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:   

:

 

   

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message