Lifestyle

Komentari 6

Facebook grupa 'SOS ona' puni ženske torbe malim, ali bitnim stvarima za žene u potresu

Facebook grupa 'SOS ona' puni ženske torbe malim, ali bitnim stvarima za žene u potresu

Nikome nije padalo na pamet usred potresa uzimati stvari poput uložaka, kreme za ruke, četkice i paste za zube... Zato su Zagrepčanke dobra srca tim potrepštinama napunile ženske torbe koje će darovati ženama

U spašavanju žive glave mnogi nisu marili za osobne stvari, pogotovo one koje nam nisu od presudne životne važnosti, poput škarica za nokte, kreme za ruke, češlja, fena...

No, sve su te stvari, uključujući ženske torbe ili ruksake, ostale pod ruševinama. U torbama je nekome možda ostao novčanik, mobitel, papirnate i vlažne maramice, balzam za usne, tablete, a sve to je nešto što im sada, u pokušaju uspostavljanja koliko toliko normalnog života, nedostaje. Upravo su se zbog toga Zagrepčanke i volonterke ujedinile i odlučile osnovati Facebook grupu "SOS Ona" koja je u nešto više od 24 sata okupila gotovo 5000 članica pa ih je sada gotovo 7500. 

Pomoć ženama u razrušenom području im je prvo na pameti, kako bi one ponovno uspostavile životnu rutinu.

Tri volonterke organizatorice ove akcije - Mirta, Marina i Ivana - u subotu su u samo tri sata prikupile više od 400 SOS Ona paketa , odnosno ženskih torbi s higijenskim i ostalim potrepštinama na četiri punkta u Zagrebu (Novi Zagreb, King Kross, Tržnica Trešnjevka i Dubrava).

Odaziv je iznenadio i same organizatorice, kojima je ideja o prikupljanju pala na pamet zadnjeg dana 2020. 

Odlučile su prikupiti za žene nešto lijepo, jer su zaključile da će kontejnera, hrane, deka i grijalica, te ostalih nužnih stvari u prvom valu pomoći koji je počeo odmah nakon šokantnog proteklog utorka, biti dovoljno. Sve su to stvari koje su svakodnevno potrebne ženama i koje uzimamo zdravo za gotovo, uopće ne razmišljajući o tome što ih imamo i što u miru, bez podrhtavanja tla, možemo obavljati svoje male rituale ljepote.

Tako su Zagrepčanke opet pokazale veliko srce i ženama s područja Petrinje, Siska i Gline, ustupile svoje stvari, čak i kupovale nove. Volonterke nam kažu da su žene čak i kupovale stvari koje još na sebi imaju etiketu, čak i čuvaju račune, ako će nešto naknadno trebati mijenjati, poput veličine rublja, koje su također darovale. 

Žene su zamolile druge da jednu svoju torbu koja im je višak, a to svakako ima svaka od nas, napune proizvodima kao što su: ručnik, donje rublje (novo naravno), čarape, vlažne maramice i ulošci, sapun ili gel za tuširanje, četkica i pasta za zube, dezodorans, ogledalo, škarice za nokte, pinceta, četka za kosu, šal, kapa i rukavice, dezinficijens i maska za lice, rezervne baterije, ruž, sjajilo, rumenilo. 

Svjedoče nam kako je jedna žena u žensku torbu stavila stvari u vrijednosti od 1000 kuna, zajedno s peglom za kosu za koju također čuva račun. 

- Inicijativom SOS Ona dogodilo se ono najpoželjnije - da se glas proširio od usta do usta i mnoge su žene htjele pomoći. Cilj je bio prikupljanje stotinu torbi, međutim dobro srce Zagrepčanki nadmašilo je sva očekivanja - kažu volonterke. Sutra, u utorak, kombijem kreću u dijeljenje paketa stradalima. Posjetit će ponajprije okolna sela, a već su kontaktirale one žene kojima je pomoć najpotrebnija. 

Zovu ih žene iz Zagorja, Splita, Istre koje bi željele ostaviti iste pakete. Pomoć će razrušeno područje, kažu, trebati još dugo, sigurno u nekoliko navrata, pa razmatraju da ponove akciju koja će unesrećenima barem malo olakšati život, dok se njihovi domovi i životi ponovno ponosno ne postave na temelje. 

- Uz pakete je većina priložila i poruku s kontaktnim podacima kako bi se žene koje će dobiti torbe, budu li to željele, mogle javiti onima koji su ih poslali i tako možda i u ovim najtežim uvjetima stvoriti neka nova prijateljstva - zaključuju. 

Najčitaniji članci