Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Facebook grupa 'SOS ona' puni ženske torbe malim, ali bitnim stvarima za žene u potresu

Facebook grupa 'SOS ona' puni ženske torbe malim, ali bitnim stvarima za žene u potresu

Nikome nije padalo na pamet usred potresa uzimati stvari poput uložaka, kreme za ruke, četkice i paste za zube... Zato su Zagrepčanke dobra srca tim potrepštinama napunile ženske torbe koje će darovati ženama

VIDEO

U spašavanju žive glave mnogi nisu marili za osobne stvari, pogotovo one koje nam nisu od presudne životne važnosti, poput škarica za nokte, kreme za ruke, češlja, fena...

No, sve su te stvari, uključujući ženske torbe ili ruksake, ostale pod ruševinama. U torbama je nekome možda ostao novčanik, mobitel, papirnate i vlažne maramice, balzam za usne, tablete, a sve to je nešto što im sada, u pokušaju uspostavljanja koliko toliko normalnog života, nedostaje. Upravo su se zbog toga Zagrepčanke i volonterke ujedinile i odlučile osnovati Facebook grupu "SOS Ona" koja je u nešto više od 24 sata okupila gotovo 5000 članica pa ih je sada gotovo 7500. 

Pomoć ženama u razrušenom području im je prvo na pameti, kako bi one ponovno uspostavile životnu rutinu.

Tri volonterke organizatorice ove akcije - Mirta, Marina i Ivana - u subotu su u samo tri sata prikupile više od 400 SOS Ona paketa , odnosno ženskih torbi s higijenskim i ostalim potrepštinama na četiri punkta u Zagrebu (Novi Zagreb, King Kross, Tržnica Trešnjevka i Dubrava).

Naši chefovi kuhaju u Petrinji, a donacije stižu: 'Čudo ste, ljudi'
Naši chefovi kuhaju u Petrinji, a donacije stižu: 'Čudo ste, ljudi'

Odaziv je iznenadio i same organizatorice, kojima je ideja o prikupljanju pala na pamet zadnjeg dana 2020. 

Odlučile su prikupiti za žene nešto lijepo, jer su zaključile da će kontejnera, hrane, deka i grijalica, te ostalih nužnih stvari u prvom valu pomoći koji je počeo odmah nakon šokantnog proteklog utorka, biti dovoljno. Sve su to stvari koje su svakodnevno potrebne ženama i koje uzimamo zdravo za gotovo, uopće ne razmišljajući o tome što ih imamo i što u miru, bez podrhtavanja tla, možemo obavljati svoje male rituale ljepote.

- Drage naše, o ženskoj torbici i njezinom sadržaju ispisane su stranice i stranice. Sve mi znamo koliko to malo ili veliko čudo znači i koliko nam je svaka od tih sitnica potrebna. Na žalost, tisuće djevojaka i žena u utorak, 29.12.2020. ostale su bez svojih osobnih stvari koje nitko osim njih ne treba, ne vidi i ne otvara. U tim torbicama se ponekada nalazio njihov cijeli svijet, pored ponekog ruža ili malenog ogledalca možda su se tamo nalazili i komadići čokolade koju nisu stigle pojesti, tablete protiv glavobolje, fotografije najdražih, maskica za lice ili dezinficijens - napisale su volonterke u objavi na Facebooku. 

Tako su Zagrepčanke opet pokazale veliko srce i ženama s područja Petrinje, Siska i Gline, ustupile svoje stvari, čak i kupovale nove. Volonterke nam kažu da su žene čak i kupovale stvari koje još na sebi imaju etiketu, čak i čuvaju račune, ako će nešto naknadno trebati mijenjati, poput veličine rublja, koje su također darovale. 

- I mi smo svjesne kako ženska higijena ne završava na ulošcima i vlažnim maramicama, da jedan šampon bez četke za kosu ne znači sve, da život unatoč svim preprekama ne staje. Zato nam je cilj skupiti SOS torbe za svaku "nju" sa svim sitnicama koje svaka od nas koristi na dnevnoj bazi. Često naglašavamo kako su sitnice te koje život znače, a mi nismo statičari, nismo statisti, nismo inženjeri, nismo liječnici, ali jesmo žene i znamo što drugim ženama treba i koje su to sitnice koje nas razvesele svakog dana i večeri u našim potrebama - smatraju zagrebačke volonterke. 

Žene su zamolile druge da jednu svoju torbu koja im je višak, a to svakako ima svaka od nas, napune proizvodima kao što su: ručnik, donje rublje (novo naravno), čarape, vlažne maramice i ulošci, sapun ili gel za tuširanje, četkica i pasta za zube, dezodorans, ogledalo, škarice za nokte, pinceta, četka za kosu, šal, kapa i rukavice, dezinficijens i maska za lice, rezervne baterije, ruž, sjajilo, rumenilo. 

Svjedoče nam kako je jedna žena u žensku torbu stavila stvari u vrijednosti od 1000 kuna, zajedno s peglom za kosu za koju također čuva račun. 

Res lepo od vas sosedi: Slovenci poslali 15 kombija s donacijama
Res lepo od vas sosedi: Slovenci poslali 15 kombija s donacijama

- Inicijativom SOS Ona dogodilo se ono najpoželjnije - da se glas proširio od usta do usta i mnoge su žene htjele pomoći. Cilj je bio prikupljanje stotinu torbi, međutim dobro srce Zagrepčanki nadmašilo je sva očekivanja - kažu volonterke. Sutra, u utorak, kombijem kreću u dijeljenje paketa stradalima. Posjetit će ponajprije okolna sela, a već su kontaktirale one žene kojima je pomoć najpotrebnija. 

Zovu ih žene iz Zagorja, Splita, Istre koje bi željele ostaviti iste pakete. Pomoć će razrušeno područje, kažu, trebati još dugo, sigurno u nekoliko navrata, pa razmatraju da ponove akciju koja će unesrećenima barem malo olakšati život, dok se njihovi domovi i životi ponovno ponosno ne postave na temelje. 

- Uz pakete je većina priložila i poruku s kontaktnim podacima kako bi se žene koje će dobiti torbe, budu li to željele, mogle javiti onima koji su ih poslali i tako možda i u ovim najtežim uvjetima stvoriti neka nova prijateljstva - zaključuju. 

Šibenski prvašići videom zovu: Pomozimo obiteljima iz potresa
Šibenski prvašići videom zovu: Pomozimo obiteljima iz potresa
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa