Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Farmeri nacrtali kravama oči na stražnjici - za zaštitu od lavova

Farmeri nacrtali kravama oči na stražnjici - za zaštitu od lavova

Lavovi su grabežljivci koji napadaju iz zasjede, oslanjaju na element iznenađenja, pa zato odustaju od lova ukoliko ih njihov potencijalni plijen gleda, pojasnio je Neil Jordan, jedan od voditelji studije

VIDEO

Nesvakidašnji eksperiment urodio je plodom u Bocvani na jugu Afrike. Tamošnji farmeri na području delte Okavango imaju velikih problema sa lavovima i drugim predatorima koji im ubijaju krave.

S druge strane, vremenom su ljudi zauzeli divlje prostore na kojima su te životinje živjele i hranile se, a što je još jako bitno - Okavango je važno pojilište za sve životinje koje žive u tom području.

Neki dijelovi Okavanga su zaštićeni, ali na tim područjima ima mnogo malih farmi sa između šest i sto krava. Lavovi su kravama najveća prijetnja.

Noću farmeri drže krave u zatvorenom prostoru, no problemi nastaju danju kada se rašire poljima u potrazi za hranom. Znanstvenici sa australskog Sveučilišta New South Wales došli su na ideju napraviti eksperiment i kravama nacrtati velike oči na stražnjicama.

Htjeli su vidjeti može li to zavarati predatore i odvratiti ih od napada. Vodili su se primjerima iz prirode kada se razne životinjice kamufliraju kako bi izgledale veće i opasnije. Na primjer, postoje leptiri i ribe koji na sebi imaju iscrtane lažne oči kako bi se zaštitile.

Također, imali su na umu detalj - lavovi se vole prikrasti plijenu s leđa. Ali, ukoliko osjete da su viđeni, tada uglavnom odustanu od napada i odu.

Mladi baletan iz Nigerije koji je plesao po kiši i blatu dobio prestižnu stipendiju u Americi
Mladi baletan iz Nigerije koji je plesao po kiši i blatu dobio prestižnu stipendiju u Americi

- Lavovi su grabežljivci koji napadaju iz zasjede, oslanjaju na element iznenađenja, pa zato odustaju od lova ukoliko ih njihov potencijalni plijen gleda - pojasnio je Neil Jordan, jedan od voditelji studije.

Eksperiment su napravili na preko 2000 krava s 14 različitih farmi u području Okavanga, a trajao je četiri godine.

Podijelili su krave u tri različite skupine. Jednoj grupi su nacrtali velike oči na stražnjicama, drugoj su iscrtali dva X-a, a treću skupinu nisu dirali.

Najbolje su u toj priči prošle krave s očima, od njih 683 niti jedna nije stradala od predatora tijekom te četiri godine. Krave koje su na stražnjicama imale X-eve, bile su djelomično zaštićene, od njih 543, četiri su napali lavovi.

Najgore su prošle one koje na stražnjicama nisu imale ništa - od njih 835, 15 ih je stradalo.

Iako se lažne oči čine kao odlična ideja, znanstvenici upozoravaju kako bi ova metoda mogla s vremenom postati beskorisna jer bi se predatori vjerojatno navikli na te oči, shvatili bi kako su one lažne i počeli bi ih ignorirati. Ipak, za sada ova metoda djeluje, prenosi BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite