Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Fešta od krumpira: Od ukusne torte pa do meksičkog čipsa

Fešta od krumpira: Od ukusne torte pa do meksičkog čipsa
4

Dodavanjem začina, poput mljevene paprike, curryja ili začinskog bilja posve mijenjate okus, ali i izgled krumpira, a možete ga pripremiti na 1001 način

VIDEO

Najčešće uživamo u pečenom ili kuhanom, ali krumpir nudi mnogo više - može se puniti, gnječiti, ribati. 

Dodavanjem začina, poput mljevene paprike, curryja i začinskog bilja posve mijenjate okus i izgled uobičajenom jelu. Dodavanjem crvene paprike tankim listićima krumpira, dobit ćete sasvim drukčiji čips - na meksički način. 

Ako ste u vremenskoj stisci, pripremanje te namirnice možete ubrzati. Jedan je način da ga narežete na manje komade. Ako nemate vremena čekati da se skuha krumpir za ručak, u mikrovalnoj će biti gotov za samo šest minuta. Želite li i u tjednu češće uživati u prženim krumpirićima, možete ih unaprijed ispržiti do pola, pa ih zamrznuti. Zgotovite ih za nekoliko minuta onda kada ih zaista želite jesti. Ako se pitate zašto je tuđi pire uvijek ukusniji i pjenušaviji od vašega, možda je tajna u tome da je pri pripremanju korišteno vruće mlijeko. Dodavanje hladnoga ohladi krumpir i učini ga gumastijim. Cijeli će se krumpiri u pećnici ispeći 20-ak minuta brže ako ih pečete nabodene na metalni ražnjić. Listići krumpira su također odličan nadomjestak za listove lazanja i izvrsna podloga za slanu pitu.

Neodoljive hrskave polovice

Sastojci: 9 krumpira, avokado, 8 kriški pureće šunke, 100 g sira cheddar, 18 žlica vrhnja, 3 žlice ulja, malo maslaca, 3 mlada luka, sol, papar, češnjak u prahu

Priprema: Oguljene krumpire premažite uljem i pecite 40 minuta u pećnici na 180 stupnjeva Celzijevih, pa ih prepolovite i izdubite. Premažite ih mješavinom ulja i maslaca te zapecite. Napunite ih nasjeckanom šunkom i sirom te zapecite. Na gotove stavite žlicu vrhnja, komad avokada i mladi luk. 

Ukusni i brzi popečci

Sastojci: 1/2 kg krumpira, jaje, 2-3 žlice mrvica ili brašna, mala glavica luka, vezica nasjeckana peršina, malo soli, svježe mljeveni crni papar, ulje za prženje

Priprema: Krumpir naribajte i istisnite mu tekućinu. Potom mu dodajte sitno nasjeckani luk, mrvice, peršin, umućeno jaje, posolite i popaprite. Sve dobro izmiješajte i oblikujte popečke. Svaki uvaljajte u mrvice. Pecite u vrućem ulju. Ako želite manje masno, pecite u pećnici uz ventilator.

Gomolji punjeni junetinom 

Sastojci: 5 većih krumpira, 1/2 kg mljevene junetine, glavica luka, vezica kopra, vezica peršina, rajčica, malo ulja, sol, papar, koncentrat rajčice, češnjak

Priprema: Krumpire operite i napola skuhajte. Na luku pirjajte mljevenu junetinu, posolite, popaprite i pred kraj dodajte češnjak, peršin i žlicu ukuhane rajčice. Tom smjesom punite razrezane krumpire. Pecite na 180 stupnjeva Celzijevih oko pola sata. Kad su pečeni, izvadite ih i na svaki stavite žlicu vrhnja s koprom te nasjeckane rajčice.

Od omleta do torte           

Jela s krumpirom bit će ukusnija ako odaberete pravu sortu. Za kuhanje i salate rabite sorte koje ostaju tvrde poput grate ili rosare. Za pire, okruglice ili valjuške koristite se brašnastim sortama poput marlen.

Ako se kuha ili peče neoguljen, veliki dio vitamina C je očuvan. Ako pazite što jedete, nemojte se odricati krumpira, samo mu dajte prednost u kuhanoj varijanti. Za ukusnu juhu od krumpira trebate 400 g krumpira, luk, 100 g slanine, pastrnjak, 150 g špinata, maslinovo ulje, dvije žlice brašna, litru mlijeka, sol i papar. Na zagrijanom ulju pržite luk i slaninu. Pospite brašnom i izmiješajte. 

Skuhajte mlijeko i dodajte 250 ml u luk i slaninu. Kad se zgusne, ulijte ostatak mlijeka. Dodajte krumpir narezan na kockice i naribani pastrnjak. Začinite i kuhajte deset minuta na laganoj vatri. Dodajte špinat i kuhajte još dvije minute. Poslužite vruće. 

Omlet od krumpira s kukuruzom i paprikom

Sastojci: 750 g krumpira, svježa crvena paprika, luk, limenka kukuruza, 3 žlice maslinova ulja, 6 jaja, 4 žlice sitno nasjeckanog peršina, sol, papar

Priprema: Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške. Kuhajte ga tri min pa dodajte papriku narezanu na kocke. Kuhajte još tri min, ocijedite i ostavite poklopljeno. U tavi pirjajte luk, dodajte krumpir, papriku i kukuruz. Pržite na umjerenoj vatri osam min. Zagrijte gril na najjače. Umutite jaja, peršin, sol i papar. Dodajte mješavinu s krumpirom i dobro izmiješajte. U tavi zagrijte ulje, dodajte smjesu od jaja i krumpira i pecite omlet da se zgusne. Stavite omlet pod gril dvije min da potamni. Narežite i poslužite.

Slana torta od krumpira s tunom

Sastojci:  500 g krumpira, 300 g brašna, jaje, sol; za nadjev: 8 ljutika, 100 g choriza (španjolske kobasice), crvena i žuta svježa paprika, limenka tunjevine, 125 ml pasirane rajčice, masline, ulje

Priprema: Krumpir dan ranije kuhajte 25 min. Ohladite tijekom noći, ogulite i naribajte. Zamijesite tijesto od krumpira, brašna, soli i jajeta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje stavite tijesto razvaljano u krug promjera 28 cm. Ljutiku zalijte kipućom vodom, ohladite i narežite. Zagrijte ulje, pržite narezanu kobasicu 5 min pa dodajte ljutiku i pržite još 2 min. Dodajte narezane paprike i pržite 3 min. Premažite tijesto pasiranom rajčicom i stavite na njega mješavinu s kobasicom, tunjevinu i masline. Pokrijete aluminijskom folijom i pecite 45 minuta. 

Zapečeni pire s mesom

Sastojci: 200 g slanine, 2 luka, 600 g svinjetine od plećke, 2 male jabuke, 2 žlice ulja, sol, papar, 1/2 žličice osušene kadulje, 300 ml nezaslađenog jabučnog vina, 400 g krumpira, 60 ml mlijeka, žlica maslaca

Priprema: Na ulju popržite slaninu narezanu na rezance pa je izvadite. Na toj masnoći popržite luk pa ga izvadite. Popržite komadiće mesa. Zatim sve meso pržite još pet min. Dodajte mesu slaninu, luk i oguljene prepolovljene jabuke bez srčike. Začinite. Ulijte jabučno vino i pirjajte poklopljeno 90 min. Krumpir ogulite, narežite na kocke i kuhajte 15 min. Zagrijte mlijeko i dodajte mu maslac. Umiješajte zgnječeni krumpir. Uključite gril na najjače i u posudu stavite smjesu s mesom. Prekrijte meso pireom i zapecite pet min.

Tortilja od krumpira s tikvicom i slaninom

Sastojci: 600 g krumpira, luk, tikvica, 50 g slanine, 2 žlice maslinova ulja, 6 jaja, sol, papar, 2 žlice sitno nasjeckanog peršina

Priprema: Krumpir ogulite i narežite na kockice debele centimetar. Kuhajte tri min. Zagrijte ulje pa dodajte nasjeckan luk, krumpir te tikvicu i slaninu narezane na kockice. Pržite deset min. U zdjeli umutite jaja i žlicu vode. Dodajte sol, papar i peršin. Tom smjesom prelijte povrće i pustite da odstoji četiri min. Poklopite tavu i pecite tortilju još dvije, tri min. Poslužite vruće.      

Još više slasnih recepata možete pronaći u tjedniku  Skuhatćute

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...