Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Finska krafnica - gnijezdo finih i slatkih okusa za prste polizati

Finska krafnica karakterističnog izgleda popularnost je stekla od Amerike do Azije. Posebno oduševljava nadjevima, od ružine vodice do jestivog cvijeća, čokolade i voća

VIDEO

Tradicionalno se priprema za karnevale i zabavne parkove, a naziv je dobio po spravi s kojom se priprema i zbog koje ima karakterističan izgled te koja podsjeća na ljevak (eng. funnel). No daleko od toga da se funnel kolač priprema samo na području Velike Britanije, Kanade i SAD-a.

Popularan je i u Finskoj gdje se tradicionalno priprema za 1. svibnja. Ova hrskava izvana, ali mekana iznutra slastica podrijetlo vuče još iz ranog srednjeg vijeka kad su ga obožavali Arapi i Perzijanci, da bi se kasnije proširio Europom, posebno Njemačkom, odakle su ga iseljenici donijeli u SAD. Zapravo je riječ o tijestu od jaja, mlijeka, brašna, soli, šećera i maslaca, koje se ulijeva u oblik gnijezda u ulje i prži.

Najčešće se jede posut šećerom u prahu, ali je još ukusniji uz marmeladu od marelica ili šljiva ili preliveno cimetom ili čokoladom. U Njemačkoj je poznat po nazivu “strauben”, a priprema se od brašna, slatkog vrhnja, maslaca, jaja, žumanjaka i kvasca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Američka verzija umjesto kvasca sadrži prašak za pecivo. Osim lijevka s kojim se tijesto ulijeva u vruće ulje, može se koristiti i obična vrećica za zamrzavanje kojoj se odreže vrh te se kroz nju istiskuje smjesa u koju se mogu dodati i latice jestiva cvijeća, poput nevena ili ljubičica, koje će bojom oživjeti tijesto, ali i med ili javorov sirup, s kojim se može zamijeniti šećer.

Za šarenilo na tanjuru, osim voća, pridonijet će i žlica kakaa koja se može dodati u tijesto, kao i malo pirea od bundeve koji će obojiti slasticu. Ako pri ruci imate boju za hranu, tijesto podijelite u nekoliko zdjelica i u svaku kapnite nekoliko kapi boje te ispecite hrskavu slasticu u duginim bojama. Umjesto šećera u prahu, lijevani kolač poslužite preliven karamelom i s kriškama hrskave jabuke.

Indijski lijevani kolač naziva se jalebi. Tijesto gnjezdastog oblika isto se prži u ulju, a potom se namače u šećerni sirup u koji se dodaje sok od limuna, limete ili ružina vodica. Za razliku od ostalih naroda, Indijci svoju verziju ovoga kolača ne poslužuju kao desert nego kao predjelo. Na području sjeverne Afrike ova slastica poznatija je kao zlebija, a priprema se od brašna, kvasca, jogurta, šećera ili meda te se zatim miješa s vodom i dvije sjemenke kardamoma te prži u ulju.

Finski čvorići

Sastojci: 2 žlice šećera, žličica soli, 2 jaja, kora limuna, šalica (od 2 dl) punomasnog mlijeka, 2 šalice brašna, ulje za prženje, šećer u prahu, vrećica za zamrzavanje

Priprema: Zagrijte oko 2 prsta ulja u tavi na temperaturu od 175°C. U zdjeli umutite šećer, sol, jaja i koru limuna. Zatim naizmjenice dodavajte mlijeko i brašno miješajući dok smjesa ne postane glatka, a sastojke potrošite. Vrećicu za zamrzavanje napunite smjesom i odrežite joj vrh. Pažljivo istiskujte smjesu u ulje radeći krugove. Pržite dok ne pozlati i zatim okrenite na drugu stranu. Izvadite na papirnati ručnik. Kad se kolači ohlade, pospite ih šećerom u prahu.

Strauben

Sastojci: 500 g brašna, 250 ml slatkog vrhnja, 50 g maslaca, 2 jaja, 6 žumanjaka, kocka svježeg kvasca, 200 g malina ili borovnica, 2 dl vrhnja za šlag, ulje, šećer u prahu, vrećica za zamrzavanje,

Priprema: Umiješajte otopljeni maslac, slatko vrhnje, jaja, žumanjke i kvasac, koji ste rastopili u malo vode, u glatko tijesto. Postupno dodavajte brašno i miješajte dok tijesto ne postane gušće. Napunite vrećicu i odrežite joj vrh. Pažljivo istiskujte tijesto po zagrijanom ulju. Pržite s obje strane dok ne pozlati i ocijedite na papirnatom ručniku. Istucite šlag. Kolač pospite šećerom u prahu, dodajte voće i žlicu šlaga.

Lijevani kolač s medom 

Sastojci: 2 dl mlijeka, jaje, šalica brašna, žlica šećera, žličica praška za pecivo, ulje prstohvat soli, šećer u prahu, vrećica za zamrzavanje

Priprema: Ulijte dva prsta ulja u tavu za pečenje i zagrijte na 175°C. Umutite jaja s medom te dodajte miksajući suhe sastojke pazeći da smjesa nema grudice. Napunite vrećicu smjesom i odrežite vrh. Ulijevajte tijesto kružnim pokretima u zagrijano ulje kako biste dobili oblik gnijezda i pržite. Kad tijesto pozlati, okrenite ga na drugu stranu, izvadite na papirntai ručnik te poslužite preliveno šećerom u prahu i medom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam