Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Fit i na odmoru: Odbojka jača guzu, ali i potiče hormon sreće

Fit i na odmoru: Odbojka jača guzu, ali i potiče hormon sreće
1

Vježbanje na otvorenom se preporučuje ljeti. Odbojka na pijesku pokreće lijene mišiće i tetive stopala, rolanje jača guzu, bacanje frizbija dobro je za koordinaciju...

VIDEO

Bez obzira na godine, stanje zdravlja, razinu stresa organizma ili mišićnog disbalansa uzrokovanih različitim lošim položajima tijela na poslu ili sportu koji volite, postoje ljetne aktivnosti idealne za velike i male. 

- Svaka aktivnost koja se može raditi vani, uz morski zrak, u hladu ili slabom suncu, već sama po sebi je korisnija za zdravlje od dvoranskih, zagušljivih, često i onečišćenih prostora. Sjajno je kad odaberete neku vrstu aktivnosti koju inače ne radite, kako biste zadali nove motoričke stimulanse mišićima i mozgu te kako biste učili i gradili nove neurološke puteve te razvijali psihološki pozitivan stav o iskorištavanju slobodnog vremena, a time i hormona sreće - objašnjava mag. kineziologije i inovatorica body tehnike Ana-Marija Jagodić Rukavina. 

Klasičan sport za plažu je odbojka na pijesku jer je sjajna za stopala. Oživljava mišiće i tetive koji su cijele godine zarobljeni u zatvorenim cipelama te ne funkcioniraju kako treba. A zna se da od stopala kreće zdravlje cijeloga tijela. Odbojka je izvrsna i za pravilno držanje jer izdužuje tijelo i otvara prsni koš.

- Bacanje frizbija je simpatičan sport umjerenog intenziteta, dobar za preciznost i koordinaciju cijelog tijela. Preporučila bih da se mijenjaju ruke s kojima se baca frizbi kako biste ujednačeno razvijali lijevu i desnu stranu mozga. Za dodatni stimulans, osim velike daljine, pokušajte se kretati po livadi i pritom dodavati - kaže Jagodić Rukavina. 

Ivo Čagalj/PIXSELL

Zanimljiv za cijelu obitelj je badminton. To je sjajan sport u kojem su ozljede minimalne,  osobito ako igrate na koliko toliko ravnoj podlozi, preko mreže i na definiranim linijama terena. Razvijate tijelu brzinu reakcije, agilnost, koordinaciju i preciznost, a svi mišići su podjednako uključeni te je potrošnja kalorija još satima poslije prilično visoka.

- Joga ili tai chi u prirodi savršeni su za uravnoteženje hormonalnog i neurološkog sustava te rasterećenje od mišićnog spazma ako se vježbe izvode pravilno. Jedan je od najboljih izbora za početak dana. Isto tako, uvijek izaberite prirodna kretanja, poput ljetne šetnjice, plivanja ili bicikliranja. Zato fitness na otvorenom, gdje se na spravama radi neka mišićna skupina, preporučujem samo kao dodatnu aktivnost jednoj od njih - kaže Jagodić Rukavina. 

Dodaje da bootcamp trening pak preporučuje isključivo entuzijastima s visokom razinom zdravlja i fizičke spreme. To mogu biti super korisne vježbe s prilično brzo vidljivim rezultatima (skidanje masnoća s trbuha i definiranjem mišićnog tonusa), no pitanje je jesu li vaši zglobovi, tetive i kralježnica spremni za ove instant-treninge. 

Vježbate li nepravilno, kad-tad će vam to doći na naplatu. Zato oprez, napominje Jagodić Rukavina. I za fitness trenera Zdenka Klarića joga u prirodi je odličan način relaksacije nakon cjelodnevnih aktivnosti na plaži, ali i za podizanje fleksibilnosti te istezanje mišića dok ste potpuno opušteni. 

- Preporučujem crossfit trening koji uključuje razne skokove, rad na vratilu i ostale vježbe s vlastitom težinom te girjom. Poboljšava kondiciju jer se u određeno vrijeme radi određeni broj ponavljanja. Nije za sve rekreativce jer ima pokreta od kojih se može ozlijediti. Kao motoričke aktivnosti, tijekom odmora su idealne igre loptom, poput picigina ili odbojke na pijesku. Potiču lučenje “hormona sreće”, ubrzavaju metabolizam, potiču detoksikaciju i znojenje, a nakon što se čovjek njima dobro izmori, bolje i dublje spava - kaže trener Zdenko Klarić. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu