Lifestyle

Komentari 2

Forbes je slapove na Plitvicama uvrstio u najljepše na svijetu

Forbes je slapove na Plitvicama uvrstio u najljepše na svijetu

Slapovi su mjesta koja turisti obično posjećuju ljeti jer će vas tijekom pješačenja po vrućini osvježiti vodena izmaglica oko njih. No oni su spektakularni i zimi

Pružaju predivne prizore u prirodi okovanoj snijegom i ledom, a Forbes donosi popis od pet najljepših svjetskih slapova koje valja posjetiti zimi. Na prvom mjestu su istaknuli Hrvatsku.

POGLEDAJTE VIDEO: Zima 2018. je zaledila cijelu Hrvatsku

1. Nacionalni park Plitvička jezera, Hrvatska

Plitvice se svake godine zimi pretvaraju u idilu jer snijeg poput deke prekrije šumu, a slapovi se zamrznu. Voda koja zahvaljujući Majci Prirodi tisućama godina rezbari špilje, jezera i slapove ondje je stvorila remek djelo.

Plitvicka jezera

Nacionalni park u središnjoj Hrvatskoj je na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine. U parku je 16 jezera i gotovo pet puta više slapova.

2. Godafoss Slapovi, Island

Islandski slapovi su predivni i povezani s bogatom poviješću. Prema legendi, kad je Island prihvatio kršćanstvo, paganski svećenik i član Parlamenta Thoregir Thorkelsson prekrstio se. Kao znak predanosti novoj vjeri, sve idole nordijskih bogova je pobacao niz slapove.

Odatle današnji naziv, slapovi bogova. Polukružni luk kaskada pruža zadivljujući panoramski pogled. Slapovi Godafossa padaju s visine od 12 metara i široki su više od 30 metara. Ovo mjesto na sjevernom Islandu dio je turističke rute, tzv. Diamond Circle.

3. Ledene špilje Apostolskih otoka u Wisconsinu, SAD

Valovi duž jezera Superior uz stalno smrzavanje i odmrzavanje tijekom više stoljeća oblikovali su obale diljem Nacionalnog parka Apostolskih otoka u kojem se nalazi lanac od 22 otoka. Priroda je urezala lukove i prolaze u liticama, pa je obala jezera turistima privlačna tijekom ljeta i zime podjednako.

Zimi kad se jezero Superior zaledi, nastaje bajkovita zemlja siga. Ovisno o tome koliko je hladno, posjetitelji planiraju svoj posjet špiljama kako bi doživjeli ledene sige.

4. Planina Yuntai u Jiaozuu u kineskoj provinciji Henan

Planina Yuntai je zapravo park od 59.000 hektara u okrugu Xiuwu u provinciji Henan.

Kraj je šumovit i ondje raste na stotine vrsta egzotičnog cvijeća i rijetkog bilja, a zahvaljujući jezerima te klisurama i planinama, ondje se nalaze i vodopadi. Djelomično zaleđeni slapovi stvaraju idiličan zimski prizor.

5. Slapovi Minnehaha u Minneapolisu, SAD

Dokazujući da su regionalni jednako privlačni kao i nacionalni parkovi, slapovi Minnehaha u Minneapolisu posjetiteljima nude spektakularan pogled na veličanstveni vodopad od 53 metra.

Uživanje na snijegu i ledu nije samo omiljena aktivnost djece, nego i odraslih koji ondje uživaju u zimskoj idili.

Najčitaniji članci