RECEPT KUHARICE MARIJANE
FOTO Pogledajte kako izgleda priprema najfinije juhe od buče
Turkinja je najbolja za finu krem juhu, a završni ‘touch’ juhi obavezno daju prepržene bučine sjemenke i crno bučino ulje zbog kojih je okus još bogatiji
Rod Cucurbita, kojem pripadaju buče, bundeve ili tikve, posljednjih je godina privukao velik interes zbog nutritivnog i fitokemijskog aspekta, pa ih sad stručnjaci ubrajaju i u funkcionalnu hranu - znanstveno je dokazano njihovo antimikrobno, antibakterijsko, antigljivično, antioksidativno, antikancerogeno, kardiovaskularno, antidijabetičko, imunoregulacijsko i protuupalno djelovanje.
U kontinentalnim krajevima već se godinama slavi uz nadaleko poznatu manifestaciju Bučijadu, koja se ovog vikenda priređuje u Ivanić Gradu, kako bi se svi osladili specijalitetima od ove, do prije kratkog vremena, zaboravljene namirnice, koja se uzgajala većinom kao hrana za životinje, iako je zapravo izuzetno zdrava i puna ljekovitih sastavnica.
Rod Cucurbita, kojem pripadaju buče, bundeve ili tikve, posljednjih je godina privukao velik interes zbog nutritivnog i fitokemijskog aspekta, pa ih sad stručnjaci ubrajaju i u funkcionalnu hranu - znanstveno je dokazano njihovo antimikrobno, antibakterijsko, antigljivično, antioksidativno, antikancerogeno, kardiovaskularno, antidijabetičko, imunoregulacijsko i protuupalno djelovanje.
Osim što je dube za skorašnji Halloween, većina dijelova buče ipak je jestiva, od cvjetova do sjemenki, koje su zdrava grickalica i daju hranjivo ulje, dok se pulpa danas naširoko koristi u kulinarstvu - za proizvodnju keksa, kruha, slastica, juha, pića, kompota...
- Domaća juha od buče idealna je okrepa tijekom sezona viroza i prehlada, pogotovo ako joj dodate češnjak i kurkumu - kaže nam Marijana Novina, glavna kuharica na imanju Kezele blizu Ivanić Grada, poznatom i popularnom seoskom imanju.
Zavirili smo u Marijanin veliki lonac, u kojem posebno u ovo doba spravlja starinsku juhu, toliko jednostavnu, a toliko zdravu i laganu, koju njeni gosti istinski obožavaju. Priča nam kako su je nekada davno spravljali od "obične" žute buče, koju su nazivali i "svinjska buča", a od doba u kojem su starinski recepti nastajali sve se moderniziralo, pa se više ne koristi ona nego popularna turkinja ili stambolka.
- U našoj juhi nema mesnih dodataka, tako da je idealna i za vegetarijance i sve one koji paze na prehranu - dodaje simpatična Marijana, već 15 godina glavna u kuhinji Kezele.
Kaže nam kako je ona radi na najjednostavniji način, da bi se u svakom zalogaju osjetio istinski okus prave bundeve.
- Potrebno je mnogo luka, nekoliko glavica na kilogram buče. Ne štedite. Zapržite ga na ulju pa dodajte očišćenu i na krupno narezanu buču. E, ključni dio je odabrati pravu vrstu za juhu jer nisu sve iste. Primjerice, mnogi ljudi rade s butternut tikvom jer je ona dostupna u dućanima, no ako imate prilike, napravite mješavinu butternuta i hokaido tikve s izrazito narančastim mesom. Ipak, moja je preporuka da je najbolje ovu juhu napraviti od turkinje, naše autohtone i najstarije vrste bundeve, koja se na ovim prostorima uzgaja vjerojatno više stotina godina. Prepoznat ćete je po bijeloj, nekad i zelenoj kori ako nije do kraja zrela, ali iznutra joj je narančasto meso. Ima puno, slatko meso, a najčešće se peče u pećnici, od nje se prave i pire, pite i kolači, pudinzi, kreme, ali i slatka zimnica - priča Marjana dok miješa sve u loncu i nastavlja:
- Kad sve zapržite, dodate puno vode i ostavite da se kuha oko 20 minuta. Zatim blendate štapnim mikserom, ponovno dodajete na vatru da prekipi nekoliko minuta i to je to. Vrhnje nije potrebno i mi ga ne stavljamo jer juha bude sama po sebi dovoljno gusta i kremasta, upravo zbog škrobaste teksture buče. Iako turkinja nije svugdje još zrela, treba još malo zazimiti da postane potpuno 'slatka' - objašnjava nam Marijana, koja u ovu prefinu juhu koju smo probali ne stavlja nikakve druge začine osim soli i papra, a dodaje krumpira oko 250 grama na kilogram buče, dok se u receptima inače preporučuje i do pola kilograma ili zamjena krumpira ostalim žitaricama poput prosa ili kvinoje. Za osjet prave buče - neprocjenjivo.
Od bundeve sezonski prave i bučnicu, domaće bučino ulje s lokalnog OPG-a dio je njihovih salata, a primjerice, od bučinog brašna prave namaz s bučinim uljem, malo krem sira i običnog ulja i služe ga kao izvrsno predjelo. Bučine sjemenke posebna su priča. Spomenut ćemo da su izuzetno zdrave za grickanje, a najukusnije su kad se očišćene (golice) preprže na suhoj tavi. Koriste se u liječenju depresije jer sadrže L-triptofan, koji podiže razinu serotonina u mozgu, tzv. hormona sreće, zatim kod problema mokraćnog sustava, visokoga krvnog tlaka, za sprečavanje razvoja bubrežnih kamenaca, za ublažavanje poremećaja prostate...
- Obavezno se juha, kad se samo malo ohladi, posipa sjemenkama i polije bučinim uljem jer ono daje taj završni šmek i jednostavno je najbolji 'začin' ovoj kremoznosti. Naravno, juhi se mogu dodati i kokosovo ulje, mrkva, cvjetača ili poriluk, pa i pileći temeljac za što bogatiji povrtno-mesni okus, a najčešće se poslužuje uz domaći kukuruzni kruh - navodi Marijana.