Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Fotografija zna što ste radili na ovom ljetovanju

Fotografija zna što ste radili na ovom ljetovanju
1

Kako bi fotografija uistinu “pričala tisuću riječi” o ljetovanju, sudbonosnom susretu ili događaju, slijedite savjete proslavljenog fotografa Hoyke

VIDEO

Savršen objekt fotografiranja ili “oko” za fotografiju nisu jedini elementi koji ju čine vrednijom od tisuću riječi.
- Želite li imati 'živu’ sliku proživljenog događaja, sudbonosnog susreta ili nezaboravnog putovanja, prije nego uzmete fotoaparat u ruke imajte na umu nekoliko osnovnih pravila - kaže proslavljeni fotograf Damir Hoyka. Savjeti se odnose na sve vrste aparata, od popularno zvanih “idiota”, kompaktnih ili SLR digitalnih fotoaparata.
- Obratite pažnju što točno želite zabilježiti fotografijom. Izbacite sve nepotrebno, bilo zoomom (mijenjanjem žarišne udaljenosti), pomicanjem naprijed, natrag, penjanjem na neko povišenje ili čak lijeganjem na pod. Žablja perspektiva može promijeniti pozadinu, od šarenila u trenu možete dobiti, na primjer, smirujuće plavetnilo - savjetuje Hoyka. Za dobru fotografiju važni su i kadar te kompozicija.
- Motive dovedite u ravnotežu, da se jasno vidi koji je glavni, a koji sporedni. Oku će najljepša fotografija biti ona u kojoj je glavni motiv smješten u desni, gornji kut - dodaje. A bljeskalica ugrađena u aparat nije korisna samo po noći i u zatvorenom prostoru.
- Za snimanje portreta uključite bljeskalicu i na danjem svjetlu, jer kvalitetan portret ne bi smio imati duboke sjene. (anf)

PRIBLIŽITE SE OBJEKTU
U pravilu, što ste bliže predmetu snimanja, fotografija će biti bolja. Približavanje eliminira nepoželjnu pozadinu koja odvlači pažnju od objekta snimanja.

UKLJUČITE I ONO BLIŽE
Dok snimate krajolike i udaljene objekte, uključite u vašu fotografiju i objekte koji su vam bliže. Dubina će vašoj fotografiji dati i perspektivu.

NAJBOLJE SVJETLO
Sunce pokriveno oblacima najbolje je za snimanje ljudi. Sat nakon izlaska i sat prije zalaska sunca najbolje je vrijeme za fotografiranje jer su boje zasićene.

ISO 100, 200 ili 400
Za fotografiranje pod suncem ili uz bljeskalicu odaberite ISO 100, a u uvjetima slabije rasvjete ISO 200 ili 400. ISO označava osjetljivost na svjetlo.

SJENE DAJU CRNILO
Izbjegavajte direktnu sunčevu svjetlost. Na jakom svjetlu na objektu snimanja ima i dosta sjene, koja se u takvim uvjetima lako može pretvoriti u crnilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti