Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

Fournado - faza zbog koje ćete misliti da više ništa ne znate

U jednom trenutku bit će divno i milo dijete, a u sljedećem vrištati i divljati, izgovarati ružne riječi (koje ih vi niste naučili), frktati na vas poput mačke, a neki će se i udarati, gurati ili zabijati u vas

Foto: Dreamstime
6 komentara

Ako ste mislili da su tantrumi s dvije godine horor, čekajte tzv. 'fournado'. Nastupa između treće i pete godine, kada djeca službeno uđu u četvrtu godinu, a engleska je kovanica od riječi četiri i tornado. 

Dakle. Vjerojatno ćete se svakodnevno pitati u čemu ste pogriješili. Zdvajat ćete nad sobom i misliti da ste loš roditelj. Da ne znate postaviti granice. Strahovat ćete od njihovih tinejdžerskih godina. Nećete se ni snaći, jer će u jednom trenutku biti divno i milo dijete, a u sljedećem vrištati i divljati, izgovarati ružne riječi (koje ih vi niste naučili), frktati na vas poput mačke, a neki će se i udarati, gurati, zabijati u vas.

Ponekad će izgledati poput nekog filma o egzorcizmu. 

A onda će početi cviliti. 

POSTAVITE SI PAR PITANJA Dijete želi ljubimca: Provjerite prvo je li spremno za tu obvezu

Zašto?

Vama ništa neće biti jasno jer vi ne vidite razlog za takvo ponašanje. No četverogodišnjaci svoje osjećaje proživljavaju poprilično megalomanski. Svaki je velik. Strah k'o kuća. Ljutnja zvjerska. Ljubav beskrajna. Osjećaj samostalnosti jer - sad sam velika cura i mogu sama. Ne može sama prelaziti cestu. 

Tuga - neprestana. Tugovat će zbog svega i neizbježno će suze pratiti i cvilež. Jaukanje. Oko svega. 

Foto: Dreamstime

Što učiniti?

Bit će teško, ali oboružajte se strpljenjem i imajte na umu da je riječ samo o fazi. Vrlo bitnoj, razvojnoj fazi kada se osamostaljuju, upoznaju bolje svijet, a još uvijek ne razumiju najbolje sve te osjećaje koji ih prožimaju i ne mogu sami ništa. To ih frustrira. 

Četverogodišnjaci su na prijelaznom razdoblju, kao na mostu između bebe i djeteta. Dovoljno su veliki da računate da nešto mogu napraviti i da su već svašta naučili, ali opet nisu dovoljno. Većinu četverogodišnjaka i dalje ćete hraniti, oblačiti, pomagati im u mnogim drugim stvarima. 

Ne! 

Ovo je riječ koju ćete najčešće čuti u tom ludilu zvanom 'fournado'. Imat ćete osjećaj da vas ništa ne slušaju. Još gore, imat ćete osjećaj da ne znate što radite. Ali, djeca trebaju strukturu i granice pa ostanite dosljedni u svojim pravilima.

Nemojte se prepustiti borbi moći s njima. Ostanite sabrani i jednostavno recite 'ne' kad treba. Prevelika objašnjenja u trenucima bijesa neće im pomoći, jer ih ne čuju. Preokupirani su navalom emocija. Kada se smire, objasnite im ponovno. 

ROĐEN PRIRODNIM PUTEM Draga, pa mali ima 5 kg! Beba Mihael nije stao ni u pidžamicu

Npr.: 
'Ne mogu ti dozvoliti da sam prelaziš cestu jer to nije sigurno za tebe.'

'Sad ne možemo jesti čokoladu jer prvo trebamo ručati.'

Ne dajte se smesti mišljenjima drugih kako ih trebate odgajati, pogotovo ne onima kako je batina iz raja izašla niti onim da vas vlastito dijete vuče za uši. 

Dijete ne igra utakmicu moći s vama. Ono jednostavno ne zna izaći na kraj sa svojim emocijama. Zato mu trebate vi. Smireni, brižni, ljudski, nježni. 

Ovo je ujedno i vrijeme kada postaju izbirljiviji oko hrane, žele da sve bude po njihovom, ali i kada počinju razumijevati humor pa se možete s njima dobro našaliti. 

Pokušajte krenuti iz kuće ranije, ako želite negdje stići na vrijeme. Pazite što pričate jer će vas kopirati čak i kad mislite da ne slušaju. U ovoj dobi postaju super pričljivi pa se nemojte iznenaditi ako odjednom počnu razgovarati sa susjedima u liftu ili s tetom na kiosku. 

Vaše dijete je i dalje predivno malo biće, samo treba vašu pomoć da se može nositi sa svim tim strašnim emocijama.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message