Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Francuska tajna: Drevne šume iz godine u godinu sve su veće

Francuska tajna: Drevne šume iz godine u godinu sve su veće
1

Dok druge zemlje iz godine u godinu nepovratno gube svoju šumsku površinu, Francuska je otkrila ne samo kako zadržati svoje zelene površine, već ih i neprestano povećava

VIDEO

Danas šume čine preko 31 posto francuske zemlje, a dok većina svijeta gubi svoje šume zbog novih obradivih zemljišta, Francuska ih dobiva. Koja je njihova tajna?

Sve se svodi na i javne i privatne napore pošumljavanja ruralnih i urbanih područja, jer deforestacija ubija šume diljem svijeta, a oni taj scenarij nisu željeli dozvoliti sebi, piše Big Think

Pokretanje videa...

01:16

I dok su prašume, tzv, pluća svijeta svakim danim sve manje te se svake sekunde uništi nezamisliva količina stabala globalno, Francuska je predvodnik obrtanja tog trenda i pravi primjer za cijelu Europu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne treba gledati dalje od francuske Provanse, gdje obilno zelenilo siječe planinske prijevoje sve do najnovijih prirodnih parkova - Baronnies Provençales. Osnovan prije samo četiri godine, prostire se na više od 1800 četvornih kilometara. Ova hrastova šuma živi je svjedok posvećenosti Francuske obnovi drevnih šuma. Dok druge propadaju, šume u toj zemlji tiho se dižu iz zemlje.

Arhitektica iz Zagreba svojim rukama napravila kuću od blata
Arhitektica iz Zagreba svojim rukama napravila kuću od blata

Četvrti u Europi po količini šuma

Trenutne procjene pokazuju da šume pokrivaju 31 posto Francuske. Ta je zemlja je na četvrtom mjestu po broju šuma u EU, a nadmašuju je samo Švedska, Finska i Španjolska. Zbog koncentriranog napora za pošumljavanje i pada u poljoprivredi, u proteklih 30 godina, šumska područja Francuske povećavaju se za 7 posto godišnje.

Tijekom 1990-ih, Europa je pokrenula projekt Zajednička poljoprivredna politika, koja je osigurala da će se samo proizvodne površine koristiti kao obradive, kako bi se spriječilo neučinkovito bavljenje poljoprivredom. Preostala je zemlja pretvorena u šume.

Između 1990. i 2015., ukupno je europsko šumsko zemljište raslo od  90.000 četvornih kilometara do oko 350.000 četvornih kilometara. Zapravo je došlo do tolikog napretka da je u EU danas više drveća i većih šuma nego što je bilo početkom 20. stoljeća.

Većina šuma u Francuskoj je na privatnom zemljištu, a sada se prostiru na 16,4 milijuna hektara i povećavaju se svakim danom. Drveće i biljke koje se sadi treba održati korak sa zahtjevima apsorpcije ugljičnog dioksida i boriti se protiv klimatskih promjena. Već unutar prirodnog parka Baronnies Provençales, mogu se vidjeti rijetke vrste drveća poput  crnog supa, reemerge...

Izazovi

No i nove šume imaju svoje izazove - otprilike 34.000 ljudi živi u Baronnies Provençales, a neki stanovnici vide crni bor kao 'štetočinu' koja raste na njihovim pašnjacima. Osim toga, mnoge šume u Francuskoj i Europi postale su preplavljene najezdom insekta, no u konačnici korist ipak nadmašuje mnoge potencijalne probleme. Zbog toga i Francuska poduzima napore za pošumljavanje u urbanom dijelu zemlje.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo nedavno je najavila novi plan zelenila za grad Pariz kojim će dovesti šume u tu svjetsku metropolu. Plan je započeti sadnju šuma u blizini mnogih povijesnih znamenitosti Pariza, poput Hôtel de Ville (pariška gradska vijećnica) i Opére Garnier.

Ti će se nasadi postavljati u prometnim i uspavanim pješačkim područjima, a plan je da uljepšaju grad te služe praktičnoj svrsi - smanje buku i drveće će ublažiti intenzivnu vrućinu tijekom sve intenzivnijih ljetnih mjeseci. Ako sve bude išlo po planu, zasadit će se oko 20.000 stabala, a glavni je cilj da do 2030. drveće prekriva polovicu Pariza.

Šume u Hrvatskoj

Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u RH iznosi 2, 688. 687 ha što je 47 posto kopnene površine države. Od toga je 2,106. 917  ha u vlasništvu RH, dok je 581 770 ha u vlasništvu privatnih šumoposjednika. Glavninom šuma u vlasništvu države gospodare Hrvatske šume (2, 018.987ha).

Gradovi budućnosti: Vertikalne šume spasit će nam zelenilo?
Gradovi budućnosti: Vertikalne šume spasit će nam zelenilo?

Najšumovitiji dio u Hrvatskoj je Gorski kotar, a našim se šumama gospodari održivo i površina šuma u Hrvatskoj ne pada, nego raste. Što je najvažnije, ne siječe se više od prirasta. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:32

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru