Lifestyle

Komentari 24

Gradovi budućnosti: Vertikalne šume spasit će nam zelenilo?

Gradovi budućnosti: Vertikalne šume spasit će nam zelenilo?

Nezaustavljiva urbanizacija svake godine krade zelenu površinu dok se kvaliteta zraka u gradovima neprestano pogoršava. Za neke su ovakve zgrade rješenje u borbi sa zagađenjem i lošim zdravljem

Bosco Verticale ili u doslovnom prijevodu vertikalna šuma, par je rezidencijalnih nebodera u milanskom okrugu Porta Nova. Ta je talijanska arhitektonska uspješnica visoka 111 i 76 metara, a na zgradama je posađeno preko 900 drveća duž terasa veličine 8900 kvadrata.

Zgrade su dizajnirali arhitekti iz Boeri studija, a rad je uključio konzultacije s brojnim hortikulturistima i botaničarima. Otvorene su za useljenje u listopadu 2014. godine, a urbanisti smatraju kako su one savršen odgovor na problem prenapučenosti gradova, gubitka zelenih površina, zagađenja i lošijeg zdravlja gradskog stanovništva.

Mogu li zgrade-šume poboljšati naše živote?

- Živjeti ovdje je lijepo i smatram se privilegiranom. Kad ste okruženi zelenilom osjećate svojevrsni mir. Sigurno nam je svježije i bolje ventilirano  - kaže stanovnica nebodera Simona Pizzi. 

Uključivanje stabala iznosilo je samo pet posto troškova gradnje, te je prijeko potrebni odgovor na širenje modernog grada. Ako bi ovi stanovi sa vrtovima bile individualne kuće, zahtijevale bi 50.000 kvadratnih metara zemljišta i 10.000 kvadratnih metara šume.

Bosco Verticale se može tumačiti kao projekt za gradsko pošumljavanje koji doprinosi obnovi okoliša i urbane bioraznolikosti bez uzimanja prostora gradu, piše BBC

Ovaj zeleni projekt nije samo slovo na papiru, već i konkretni korak u smanjenju zagađenosti, rješavanju ugljičnog dioksida i stvaranju kisika, ističu stručnjaci.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci