Lifestyle

Komentari 1

Frizeri otkrili: 5 znakova da vam kosa ispada više od normalnog

Frizeri otkrili: 5 znakova da vam kosa ispada više od normalnog

Zabrinuto gledate u količinu kose na dnu kade i pitate se je li takvo ispadanje normalno ili ne? Ponekad pretjeran gubitak kose može prikrivati problem sa zdravljem, a frizeri savjetuju kada biste trebali brinuti

Na svakom se vlasištu nalazi oko 100.000 vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja raste 1,2 centimetra u mjesec dana, a nakon što raste od dvije do šest godina, ispada. Uskoro je zamjenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85 posto vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U dobi od 30 godina više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, a od zdravstvenih problema neravnoteža hormona štitnjače najčešći je uzrok pojačanog ispadanja, pokazuju studije.

POGLEDAJTE VIDEO: Šišanje kod kuće

Ispada li mi previše kose, pada li i drugim ljudima toliko kose - neka su od čestih pitanja koja su većini ljudi barem jednom prošla kroz glavu. Umjesto da paničarite, najbolje je poslušati stručnjake, koji su za mbg naveli u kojim situacijama biste trebali brinuti, a u kojima ne. 

Ispada vam više od 100 vlasi na dan

Pojačano izlaganje sunčevim zrakama tijekom ljeta uzrokuje i brži rast kose u toplijim mjesecima godine, a zbog toga u jesen i proljeće pojačano ispada, a takve faze obično traju oko šest tjedana. U prosjeku se gubi od 30 do 80 vlasi na dan, a sve iznad toga se smatra pretjeranim ispadanjem. 

- Naravno da nećete skupljati vlasi i brojati ih svaki dan, ali to ne znači da ne biste trebali obraćati pažnju na svoje tipične sheme ispadanja kose. Razumijevanje zdravlja vaše kose i vlasišta čak i u normalne dane je način na koji lakše prepoznajete probleme čim se pojave - kaže Megan Taylor, frizerska stilistica tvrtke Gloria and Company.

Tekstura kose može utjecati na percepciju

Iako kosa svima ispada, tekstura vaše kose može igrati ulogu u tome koliko shvaćate da se to događa i kako se predstavlja. Kovrčava kosa igra faktor prilikom ispadanja. Kad se kosa raspusti i ako imate ravnu kosu, ona će uglavnom ostati na odjeći ili će pasti na tlo. Kovrčava kosa će ostati u uvojcima kose. Tako će se u dane pranja činiti kako vam ispada užasno puno kose. Ako imate kovrčavu kosu i perete jednom tjedno, budite spremni za jedno pranje odbaciti 300 do 500 vlasi. Slično vrijedi i ako kosu ne raščešljavate svakodnevno ili je pak stalno nosite u repu.

Napravite test povlačenja

Ako ste zabrinuti, možete isprobati ovaj test. 

Dobar način da testirate ispadanje kose, bilo normalno ili previše, jest uzeti mali dio čiste suhe kose i lagano povući dolje po tom dijelu od srednje dužine do vrhova vaše kose, kaže Taylor. Obično biste mogli primijetiti da izlaze jedna do dvije vlasi dok vučete. Ako primijetite da izlazi više od nekoliko vlasi, možda biste trebali istražiti što se događa.

Nedavno ste rodili ili bili na dijeti?

Navala i nagli gubitak trudničkih hormona, kao i stres povezan s porođajem razlog su zbog kojeg svakoj drugoj novopečenoj majci kosa jače ispada. Ipak, to stanje ne traje dugo i obično se popravlja kroz par mjeseci nakon poroda, a u potpunosti do dvije godine nakon poroda. Ako do toga ne dođe, savjetuje se posjetiti endokrinologa.

Nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posljedica koja se javlja kroz tri do šest mjeseci je pojačano ispadanje kose. To je osobito često kod rigoroznih dijeta, poput prehrane siromašne proteinima, ili pak zbog viška vitamina A u organizmu. Ako je mršavljenje postupno te posljedica uvođenja zdravih prehrambenih navika, do ispadanja kose neće doći.

Najčitaniji članci