Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Galerija fotografija: Makarska postaje dio međunarodne mreže gradova dobrog življenja

Galerija fotografija: Makarska postaje dio međunarodne mreže gradova dobrog življenja

Suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta Okolo, Makarska je postala domaćin i službena 'Okolo na moru' destinacija. Projekt je to koji oživljava javne prostore

VIDEO

Međunarodni pokret Cittaslow svojim programom okuplja gradove bogate tradicije, kulture i snažnog identiteta s ciljem povratka izgubljene kvalitete svakodnevnog življenja. Sama ideja javila se još krajem 20. stoljeća u Toscani, a do danas se proširila na gotovo 300 gradova, u čak 33 zemlje. Jedan od tih gradova sad je i Makarska, koja se svojom tradicijom, načinom življenja, i identitetom savršeno uklapa u Cittaslow filozofiju, stoji u priopćenju koje su nam poslali.

POGLEDAJTE VIDEO o odgoju djece u Danskoj:

Pokretanje videa...

Odgoj djece u Danskoj 01:29

'Danas čovjek sanja o oslobođenju od mnogih “nuspojava” koje je stvorio vlastitim napretkom, kroz spokojniji, smireniji, promišljeniji način života. Poštivanje zdravlja građana, slijeda godišnjih doba izvornosti proizvoda i hrane, kao i bogatstvo fascinantne obrtničke tradicije, vrijednih umjetničkih djela, brojni trgovi, kazališta, trgovine, kavane i restorani, u samoj su srži onoga što Cittaslow promiče, a to je radost polaganog i tihog življenja. To je ono čemu većina gradova u današnjem užurbanom i konzumeristički usmjerenom društvu teži, povratak izvornim vrijednostima, sporijem i u konačnici kvalitetnijem životu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Hrvati vole kratka putovanja, a na ljetovanje ide oko 40% njih
Hrvati vole kratka putovanja, a na ljetovanje ide oko 40% njih

Da je Makarska već započela svoj put, odnosno zaokret prema poboljšanju kvalitete života i usvajanju principa ”ljepote življenja” najbolji je dokaz i projekt Maestrale, koji je svojim konceptom osvježio turističku ponudu, ali i uljepšao život domicilnom stanovništvu. Kroz tri dijela koji se međusobno nadopunjuju, Detour, Cooltour i Arte, projekt Maestrale stvorio je jedan sasvim novi doživljaj Makarske. Glavni cilj projekta Maestrale je ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i šarma dalmatinskih kala na interaktivan način i potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada. Dugoročni cilj je revitalizacija stare gradske jezgre, povezivanju lokalnog stanovništva s projektom i razvoj obrtničke i umjetničke scene.

POGLEDAJTE GALERIJU PREDIVNIH FOTOGRAFIJA KOJE SU NAM POSLALI:

32
| Foto: Toni Katic

Suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta Okolo, Makarska je postala domaćin i službena “Okolo na moru” destinacija. Projekt je to koji oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano susreće svakodnevicu te je čini ljepšom. Ujedno je to i promocija hrvatskih umjetnika lokalnoj publici ali i našim gostima. Sve ovo sastavni je dio koncepta koji Makarska gradi kao prvi Cittaslow grad u Hrvatskoj'.

- Odlučili smo se uhvatiti u koštac s problematikom koja je posljednjih godina eskalirala, ne samo u Hrvatskoj, nego i globalno i tema je svih velikih turističkih simpozija. Riječ je o prekomjernom i nekontroliranom turizmu, tzv. overtourismu. Grad su ljudi, duša grada su njegovi stanovnici, trgovi, pjacete, kafići, restorani, mjesta puna duha, i kulturne baštine. Nizom pozitivnih momenata u kojima će ljudi uživati, koji će donekle usporiti kaotičnu svakodnevicu, stvara se okružje u kojem je lakše napredovati, rasti i razvijati izvorne vrijednosti, a promocijom tradicije, gastronomije, autentičnih proizvoda i poticanjem lokalnog poduzetništva stvorit ćemo i nove motive dolaska u destinaciju. Okupljanje oko stola snažna je kulturna odrednica mediteranskog identiteta i upravo tako smo započeli ovu našu Cittaslow priču. Iako je pred nama velik zadatak i odgovornost, ponosni smo biti prvi Cittaslow grad u Hrvatskoj, grad u kojem je život lijep - izjavila je Antonia Radić Brkan, dogradonačelnica Makarske.

'Kao dio zajednice Cittaslow Grad Makarska će rasti i razvijati se kao grad u kojem je život lijep, grad ekološki osviještenih ljudi, lokalnih poduzetnika i obrtnika koji njeguju dalmatinsku tradiciju u svijetu, ali jednako tako i “utabati” put Cittaslow filozofiji ostalim gradovima u Hrvatskoj', stoji u priopćenju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara