Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrvati vole kratka putovanja, a na ljetovanje ide oko 40% njih

Hrvati vole kratka putovanja, a na ljetovanje ide oko 40% njih

Najviše ispitanih hrvatskih građana na odmore planiraju ove godine u Italiju, Španjolsku i Njemačku, a zatim i u Grčku, Tursku i Francusku, dok na kratke gradske odmore najviše žele u Beč, Rim i München

VIDEO

Hrvatski građani-korisnici platnih kartica manje žele putovati na odmor s više od tri noćenja u inozemstvo, ali vole city break ili kratke gradske odmore za vikend, pri čemu ih 55 posto planira mobilno i plaćanje karticama, pokazalo je istraživanje kartične kuće Visa.

POGLEDAJTE VIDEO: Nezaboravno putovanje

Pokretanje videa...

Novi Delboy i Rodney krenuli u avanturu: Četiri Britanca putuju Afrikom u trokolicama 01:17

Riječ je o istraživanju 'Studija o namjerama putovanja i plaćanja 2022.' koju je Visa provela u svibnju na osam tržišta srednje i istočne Europe, uz Hrvatsku, još u Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Sloveniji, a u svakoj zemlji uzorak je bio tisuću ispitanika od 18 do 65 godina.

Istraživanje je pokazalo da oko 30 posto građana-korisnika platnih kartica ove godine ne planiraju putovati na više od tri noći u inozemstvo, a samo 31,8 posto ispitanika planira takve odmore ove godine.

Odmor iz snova u srcu Gorskog Kotara: Planinska kuća s pogledom na netaknutu prirodu
Odmor iz snova u srcu Gorskog Kotara: Planinska kuća s pogledom na netaknutu prirodu

U usporedbi s drugim zemljama, od hrvatskih korisnika kartica više u inozemstvo na duže odmore planiraju putovati Česi i Bugari, a još više Slovenci i Rumunji, no hrvatski građani su na drugom mjestu po željama za otići na kratke odmore, njih 41 posto, dok su na prvom mjestu u tome Slovenci, njih 44 posto.

Više od 30 posto naših ispitanika žele i u kupovinu u susjedne zemlje, i to bar jednom ove godine, najviše u Bosnu i Hercegovinu, Italiju i Mađarsku.

Na ljetovanje jednom ove godine planira oko 42 posto hrvatskih ispitanika, dok to u Poljskoj planira njih 52 posto, u Mađarskoj i Češkoj oko 50 posto, a u Slovačkoj njih oko 47 posto, a ostali hrvatski ispitanici planiraju na godišnji odmor dva do pet puta ove godine, ali pet puta njih tek oko 4 posto.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU 'TKO MI BOLJE KUHA?':

Najviše ispitanih hrvatskih građana na odmore planiraju ove godine u Italiju, Španjolsku i Njemačku, a zatim i u Grčku, Tursku i Francusku, dok na kratke gradske odmore najviše žele u Beč, Rim i München.

Kuća idealna za vikend bijeg: Hiža bake Roze ima posebnu priču koja živi već 100 godina
Kuća  idealna za vikend bijeg: Hiža bake Roze ima posebnu priču koja živi već 100 godina

Na poslovna putovanja planira oko 10 posto ispitanih, u čemu i prednjače ispred Rumunja, Bugara, Slovenaca, Čeha i Poljaka, gdje su ti postoci ispod 10 posto, a od njih u Hrvatskoj 33 posto planira dva ili tri poslovna putovanja te njih 23 posto samo jedno.

Pri putovanju i plaćanju ispitanici, prema toj studiji, daju prednost plaćanju karticama ili pametnim telefonima/pametnim satovima u odnosu na gotovinu, što je trend koji se dodatno razvio tijekom pandemije, kao i ukupno kupnja putem interneta i beskontaktnim plaćanjem u trgovinama i drugdje.

Većina hrvatskih ispitanika ili oko 89 posto i u Hrvatskoj i u inozemstvu koristi istu karticu za plaćanje, dok drugu koriste većinom zbog sigurnosti, a oko 50 posto ih u inozemstvu plaća beskontaktnim karticama, dok ih 13 posto za to koristi pametni telefon ili pametni sat.

U inozemstvu pak najviše tako plaćaju hranu i piće u restoranima, njih 58 posto, za potrošnju u trgovačkim centrima njih 80 posto, za suvenire 30 posto, za zabavu i kulturu njih 47,5 posto, a za kupnju benzina njih 77 posto, pokazalo je istraživanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje