Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Galjske mačkare u trku prijeđu do 30 kilometara tijekom dana

Galjske mačkare u trku prijeđu do 30 kilometara tijekom dana
9

U povorci u selu kraj Sinja mogu sudjelovati samo muškarci, a ove godine bit će ih oko 120. Najdojmljiviji su didi koji na glavi nose ovčju mišinu, a moći će ih svi vidjeti u subotu

VIDEO

Galjske mačkare jedinstvene su po tome što su drukčije od ostalih okolnih sela (Gljeva, Otoka, Bajagića, Udovčića, Rude, Trilja...). A to je što baš u Gali, kad idu mačkare, na župnoj crkvi zvonu zvona i kupi se milostinja za župu. I moli se Bog prije početka ophoda, govori nam jedan od članova Galjskih mačkara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

maškare - miloš 00:42

Mačkare su to koje su stare oko 400 godina. Obično se održavaju posljednju subotu u siječnju - zavisi kad Korizma počinje. U Galjskim mačkarama mogu sudjelovati samo muškarci, a ove godine bit će ih oko 120. U pohod ove godine kreću sutra.

- Ujutro se okupljamo kraj župne crkve u selu kako bismo krenuli u obilazak. U Galu se vraćamo poslijepodne, a zatim se 'mačkara' do mraka. Tako, većinu vremena trčeći prijeđemo od 20 do 30 kilometara tijekom dana. Navečer se skidaju maske i vraća svakodnevni izgled. Dan mačkara završava na Kosincu - govori član mačkara.

Pripreme za mačkare kreću već u studenom. U pripremama je sušenje ovčje mišine, šivanje i slično. A scenarij komedija smišljaju ljudi iz sela.

Maskirani plesovi početkom 20. stoljeća bili su prilika da se pokažu skupe toalete i kostimi
Maskirani plesovi početkom 20. stoljeća bili su prilika da se pokažu skupe toalete i kostimi

- Naše mačkare su već godinama najbrojnije. Prije je bilo više komedija pa su bile i najkomičnije. Danas imamo malo manje komedija, ali ne razlikuju se puno - objašnjava.

Kako bi što bolje funkcionirali, 2019. osnovana je Mačkarska udruga "Galjske mačkare". Udruga je gostovala u Sinju na Smotri mačkara Cetinskog kraja, u Kaštelima na maskenbalu, u Đakovu na Đakovačkim bušarima, u Makarskoj na tradicionalnom maskenbalu, a očekuje ih još, kako kažu, mnogo poziva i nastupa.

- Cilj Udruge je sačuvati ostavštinu i običaje našeg rodnog kraja te upoznati mlađe generacije i širu javnost s istima - kaže.

Raspored pokladne povorke utemeljen je na tradicionalnim pravilima, nepodložnim bilo kakvim promjenama. Na čelu je skupina "bilih mačkara" (barjaktar, nevista i dva djevera), zatim ide skupina komedija te na kraju, s određenim razmakom, dolaze "crne mačkare" (didi i babe). Mačkarama zapovijeda Turčin, pazeći da se ne miješaju bili i crni svatovi, koji se nipošto ne smiju naći u isto vrijeme na istome mjestu.

- Likovi Turčina i bule (tur. strina, ujna) vežu se uz dugu prisutnost Osmanlija na ovim prostorima. Komedija su mačkarska grupa koja bez dlake na jeziku kritizira aktualne društvene i političke teme te nikoga ne pošteđuje kritike - kaže nam.

Svatovi simboliziraju konačan kraj zime i dolazak proljeća, a muškobanjasta, trudna "nevista", u pratnji "divera" traži mladoženju, što je i glavna "zadaća" ophoda. Najatraktivniji i najupečatljiviji dio povorke čine impozantni didi. Na glavama nose ovčje mišine u visini do dva metra, a oko struka zvona. Odjeveni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama.

- Utjelovljuju obrednu vjekovnu borbu dobrih duhova sa zimom, koju tjeraju bukom i skakanjem. Glasnom zvonjavom zvona miču uroke sa stoke, što uz plodnost i dolazak proljeća svjedoči o najvažnijim preokupacijama naših predaka - dodaje član.

Priprema ovčje mišine počinje odvajanjem vine od ovce ili ovna. Najprije se pere, zatim se raširuje i stavlja na buru, dok se ne osuši. Nakon toga se šije.

VIDEO Otvorena izložba maski i kostima s Riječkog karnevala
VIDEO Otvorena izložba maski i kostima s Riječkog karnevala

- Mišina teži oko šest kilograma, zavisi čime je punjena, a didima je nije teško nositi na glavi jer to čekaju cijelu godinu - otkriva nam.

A kako bi uspjeli cijeli dan na glavi nositi mišinu, član dida mora imati najmanje 12 godina. Ovom danu, koji je poslije Svih svetih, najiščekivaniji dan u Gali, vesele se svi Galjani, a redovito se odvija pod poznatim geslom: "Galo moja, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje!". 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju