Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Gastronomski najuzbudljiviji grad u Danskoj - Kopenhagen

Gastronomski najuzbudljiviji grad u Danskoj - Kopenhagen
3

U Kopenhagenu se nalazi čak 15 restorana nagrađenih prestižnim Michelinovim zvjezdicama i najbolji restoran na svijetu - Noma, smješten je upravo u ovom gradu

VIDEO

Danska se u posljednjih nekoliko godina transformirala od gastronomski nezanimljive zemlje do uzbudljive nove kulinarske metropole koja suvereno vlada svjetskom scenom. Glavni razlog tome je razvoj Nove nordijske kuhinje i 'nabrijane' ulične hrane. 

U Kopenhagenu se nalazi čak 15 restorana nagrađenih prestižnim Michelinovim zvjezdicama, a i najbolji restoran na svijetu - Noma, smješten je upravo u ovom gradu. 

U nastavku pročitajte koja jela morate kušati dok boravite u jednom od gastronomski najuzbudljivijih gradova.

Smørrebrød ('otvoreni' sendvič)

Jedan od omiljenih kopenhaških obroka je 'otvoreni' sendvič koji se sastoji od jedne kriške  kruha na koju se poslože razne namirnice poput tvrdo kuhanih jaja, dimljenog lososa i rotkvica.  Smørrebrød je nekoć bio omiljeni ručak radnika, vrhunac je doživio u 19. stoljeću, ali s vremenom je izgubio na privlačnosti sve do prije 10-ak godina kada se ponovno našao u centru pažnje kao trendi ručak.

Shutterstock

Grød (kaša)

Kaša od zobi ili riže jedna je od najstarijih jela nordijske kuhinje, a moderni Kopenhagen nudi i moderne verzije ovog zasitnog jela. U restoranu Grød koji se nalazi u četvrti Nørrebro vlasnik Lasse Andersen ovom jelu dao je dašak suvremenosti i priprema kaše u skladu s godišnjim dobima. Tamo tako možete pojesti kašu s pireom od kestena, jabukom i prženim bademima ili rižoto od kelja i parmezana sa sušenim brusnicama, a sve to po prihvatljivim cijenama.

Nova nordijska kuhinja

Za procvat ove kulinarske filozofije najzaslužniji su vlasnik Nome Rene Redžepi te ugledni kuhar Erwin Lauterbach te još nekoliko kuhara iz nordijske regije koji su odlučili svoja jela stvarati isključivo od lokalnih namirnica i to u skladu sa sezonom. Glavna obilježja Nove nordijske kuhinje su svježina i jednostavnost, a od namirnica se koristi sve od začina, ribe, mesa i povrća do voća... samo je bitno da su lokalne. 

Shutterstock

Hindbærsnitter (pločice od maline)

U gotovo svakoj pekari možete naći tanko, slatko pecivo s višnjom poznato i kao Hindbærsnitter. Ovaj slasni desert čine marmelada od maline stiješnjena između dva tanka sloja tijesta koje je na vrhu posipano šećerom u prahu i šarenim mrvicama.

Saznajte više o direktnim linijama za Kopenhagen iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Pule i Zadra.

Izvor: Smart travel


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'