Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Gazirani i slatki sokovi podižu rizik od bubrežnih kamenaca

Više od jednog zaslađenog gaziranog ili voćnog pića na dan podiže rizik od pojave bubrežnih kamenaca za 23 posto, a pijenje dvije litre vode na dan je prevencija

Fotolia
Foto: Fotolia
5 komentara

Iako pijenje velikih količina tekućine sprečava stvaranje bolnih bubrežnih kamenaca, u to ne spadaju gazirana pića i slatki voćni sokovi, pokazala je studija bolnice Birgham u Bostonu. Liječnici su osam godina pratili prehrambene navike preko 194.000 ljudi te analizirali povezanost napitaka koje piju i pojavnosti bubrežnih kamenaca. Otkrili su da oni koji piju više od jednog gaziranog soka na dan imaju 23 posto veći rizik od nastanka bubrežnih kamenaca, piše WebMD.

- Postoje brojni zdravstveni razlozi za izbjegavanje slatkih sokova, a uključuju dijabetes, kardiovaskularne bolesti, pretilost te su danas povezani i s bubrežnim kamencima - rekao je dr. Michael Palese.

Prema statistikama, bubrežni kamenci tijekom života pojave se kod 20 posto muškaraca i 10 posto žena. Moderne prehrambene navike koje povećavaju rizik nastanka bolnih kamenaca uključuju premale količine vode, previše mesa, natrija i rafiniranih šećera, ali postoji i veza između genetske sklonosti formiranju kamenca.

Prevencija

Liječnici savjetuju pacijentima s bubrežnim kamencima maksimalan unos količine kalcija od 1000 do 1200 mg na dan, kao i veći unos namirnica koje sadrže citrate, poput limuna i naranče. Također, dobro je piti više od dvije litre vode na dan te ograničiti unos mesa do tri puta na tjedan. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message