Lifestyle

Komentari 5

Genijalac Roko (16) osmislio je naše 'pametne kante za smeće'

Genijalac Roko (16) osmislio je naše 'pametne kante za smeće'

Projekt je baziran na sunčevoj energiji, a mjerit će volumen i količinu te vrstu otpada. Moći će se odlagati tri vrste otpada, a mogle bi biti postavljene u parkovima

Roko Lukenda (16) učenik drugog razreda slavonskobrodske Gimnazije je izuzetno zanimljiv mladić koji je po onome što se od njega moglo čuti daleko ispred svojih godina. Mlad, ozbiljan, konkretan i odlučan, s izgrađenim vlastitim stavom, na kojemu bi mu mogli pozavidjeti dosta stariji od njega.

Kada govori o onome što je do sada učinio, o onome što planira, puno je to zrelije i ozbiljnije, samo se nameće pitanje koliko ima godina. Njegov odgovor da mu je tek 16 pomalo je nestvaran. Roko Lukenda, prvu svoju mail adresu imao je sa sedam godina.

POGLEDAJTE VIDEO

Komunicirao je, s mnogo starijim od sebe, slao je upite, dobivao odgovore onih koji nisu znali tko im je s druge strane, jer su upiti bili konkretni, jasni i doimali su se da se radi o zreloj ozbiljnoj osobi koja zna što hoće.

Vrlo brzo je ušao u svijet organizacije svega potrebnoga da bi se neki projekt doveo do kraja, još kao osnovnoškolac počeo je pomagati ocu Igoru (44) uz kojeg je odrađivao papirologiju, vezanu za traženje ponuda ili izradu računa, i to bez greške i uvijek na vrijeme. Polako je u taj svijet uvodio i svoju mlađu sestru, tako da su oni danas dream team.

Roko je pokazivao želju za još više, nemirni duh ga je tjerao da usvaja znanja, posebno kada je u pitanju robotika.

- U školi sam predavao kada sam bio 7. i 8. razred izvannastavnu aktivnost, te su klinci i moji vršnjaci, a i stariji okušavali se u zadatcima Croatian Makers Lige. Bio sam drugi na državnom u CoSpace programiranju, te sam vodio razne ekipe pod svojim mentorstvom, a ujedno i danas imam svoje učenike koje preko Udruge Connect - IT educiram. U osnovnoj školi sam to zavolio, sudjelovao sam na svim mogućim radionicama, da bih ih ubrzo i sam držao, starijima od sebe, pa i nastavnicima Tehničkog odgoja. Rekao sam im da je sada vrijeme i da je posljednji vlak da se ukrcaju, jer Internet, robotika, i smart tehnologija neumoljivo idu naprijed – počeo je svoju priču Roko.

Slavonski Brod -  Šesnaestogodišnji genijalac Roko Lukenda iz Slavonskog Broda uspješan je informatičar i robotičar.

Prvi projekt pokrenuo je s 11 godina i on se naziva INNROBO-SEA DAY. Trenutno je dopredsjednik Udruge INNCRO-IT kojoj je predsjednik njegov otac.

- Uskoro pokrećem prvu vlastitu Crowdfunding kampanju, iza sebe imam niz projekata pri kojima sam pripomagao, samostalno vodio i pisao i sl. Također imam dosta planova i inovacija koje bi zasigurno mogle pri realizaciji zaposliti velik broj ljudi, te sukladno tome i donositi određenu dobit - govori Roko.

INNROBO-SEA DAY na otoku Pašmanu započeo je kada je išao u 5. razred osnovne škole. Tih se dana sjeća njegov otac Igor.

– Kada smo odlazili na Pašman, cijela obitelj bi za sebe ponijela dva kofera, a Roko je nosio 50 robota. Kada bi tamo stigli ljudi bi nas pomalo čudno gledali, nije im bilo jasno što će nam toliki stiropor i drvene letve. Mislili su se jesu li ovi došli na odmor, kupati se na moru ili nešto graditi – rekao je Igor dodavši da je ponekad Roka, a i njegovu kćerku teško pratiti u njihovim idejama.

– Godinu dana nakon prvog sajma robotike donio sam svoje robote i imali smo 20 natjecatelja da bi sljedeće godine, treće godine, sajam podržalo osam sponzora i općina Pašman. Imali smo 30 sudionika. Bude svega, utrka na poligonu za mlađe, borba robota u nogometu za nešto starije, radionica za turiste. Projektne aktivnosti započinju u lipnju, a završavaju u kolovozu. Ove godine očekujemo oko 60 natjecatelja te nekih 800 do 1000 posjetitelja. Prezentirat ćemo rad mladih robotičara, ali i same udruge u mjestu koje broji oko 200-tinjak stanovnika. STEM područje sve je popularnije pa se time otvara i novi oblik turizma - kazao je Roko Lukenda i najavio šest sajmova u Zadarskoj županiji, ali i Slavonskom Brodu koje planira realizirati 2020. godine.

Slavonski Brod -  Šesnaestogodišnji genijalac Roko Lukenda iz Slavonskog Broda uspješan je informatičar i robotičar.

Roko radi i na projektu "Pametnog odlaganja otpada" od dokumentacije i prototipa kojeg je počeo raditi 2018. godine. Sada slijede sajmovi na kojima će predstaviti "Pametnu kantu za smeće" jer cilj je ostvariti veći postotak i učinkovitost reciklaže u Slavonskom Brodu i okolnim gradovima korištenjem obnovljivih izvora energije na samim proizvodima i unapređenje postojećeg sustava kako bi središta gradova bila čista.

Na projektu rade tri srednjoškolca i dva poduzetnika. Mjeriti će volumen i količinu i vrstu otpada. Moći će se odlagati tri vrste otpada i "Pametne kante" u budućnosti mogle bi biti postavljene u parkovima, ulicama gradova, trgovima, nacionalnim parkovima. Cijeli projekt baziran je na sunčevoj energiji. Konačni cilj je softver koji će upravljati sustavom i koji će služiti institucijama koje se bave komunalnim sustavom.

Tako je pametna kanta za otpad samo jedna od ideja koju je realizirao Roko, ona je trenutno na čekanju, odnosno traži se zainteresirani proizvođač. Roko i njegovi prijatelji očekuju od lokalnih poduzetnika da ih podrže jer bit će to hrvatski proizvod, napravljen od hrvatskih komponenti.

Smartbox za klince koji će uskoro biti na Crowdfunding kampanji je projekt za kojeg smatra da će biti veliko zanimanje.

- Svi će se moći educirati pomoću Smartboxa, kako isti programirati da da određene podatke o stanju u kući, moći će izdavati naredbe za pojedine uređaje, regulirati temperaturu, svjetlost, tv programe, pomoću njega će se moći puniti mobiteli i drugi uređaji. Na ovaj način želim mlade odmaknuti od igrica, da ne budu konzumenti istih. Već da znaju kako nešto i iskoristiti – kaže Roko. Teško je i nabrojati sve što je do sada uradio ovaj mladi Brođanin, kojeg svojataju i na Pašmanu, jer tamo je domaći, svi znaju za njegov ljetni kamp koji iz godine u godinu ima sve više polaznika.

Slavonski Brod -  Šesnaestogodišnji genijalac Roko Lukenda iz Slavonskog Broda uspješan je informatičar i robotičar.

U dane kada je tamo Roko, cijelo mjesto oživi, ostane bez Cole i šećera, jer se uvijek nešto događa, pravi i isprobava. Testiraju se razni uređaji, ploveći i leteći objekti, a uskoro bi mogao zaploviti i brod kojeg će pogoniti solarna energija. Roko je položio ispit za upravljanje brodom.

- Kako bi to bilo da napravimo brod, a da ne smijemo njime upravljati – kaže Roko, vlasnik dozvole za upravljanje na moru brodom dugim 15, a na rijeci do 20 metara.  

Uz sve to bavi se aktivno košarkom već 10 godina, svira u FAB Slavonski Brod i školskom orkestru, bavi se fotografijom, biciklizmom, itd...

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci