Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

GMO hrana: Nove rajčice su plave i mirišu na limun

GMO hrana: Nove rajčice su plave i mirišu na limun
1

Plave rajčice znanstvenici su načinili ubrizgavanjem gena cvijeta zjevalice. Tako su u njima povećali količinu pigmenta antocijana

VIDEO

Izgleda poput bljedunjave rajčice, no miriše na limun i ružu. To je limunajčica (lemato), genetički modificirano povrće iz laboratorija izraelskih znanstvenika. Osebujan miris daje joj gen iz jedne vrste bosiljka koja prirodno miriše na limun. Limunajčice su svjetlije i bljeđe od običnih rajčica jer su u  petljanju po njihovim genima izgubile dio pigmenta likopena koji rajčicama daje žarkocrvenu boju. Stoga im je i hranjiva vrijednost manja, pa se vjerojatno nikada i neće pojaviti na tržištu. Stvorene su tek tako, iz eksperimenta.
 Većina drugog genetički modificiranog povrća načinjena je da bude otpornija na bolesti i štetnike. Nažalost, takve biljke ubrzo gube početnu prednost jer privlače nove nametnike. Genetičari također pokušavaju stvoriti hranu koja  sadrži veće količine vitamina, minerala i drugih korisnih sastojaka. Tako su nastale plave rajčice. One su obogaćene dodatnim pigmentima iz drugog voća i povrća, a koji bi ih trebali učiniti zdravijim i hranjivijim. Osim toga, njemački znanstvenici proizveli su i rajčice koje ne izazivaju alergije. Na rajčice je alergično 16 posto ljudi, koji su stoga zakinuti za rajske užitke u pizzi i kečapu. No, za alergiju nisu krive same rajčice, nego bjelančevina profilin. Nove GM rajčice ne sadrže ”zločestu” bjelančevinu, a inače su sasvim normalnog izgleda i okusa.

Plave rajčice znanstvenici su načilili ubrizgavanjem gena cvijeta zjevalice u obične crvene rajčice. Tako su u njima povećali količinu pigmenta antocijana. Osim što daje tamnocrvene i plave nijanse voću kao što su brusnice i kupine, antocijan usporava rast stanica raka, ublažava simptome dijabetesa i mnoge bolesti povezane sa starenjem.

Novu upotrebu genetskog inžinjeringa pronašli su znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji.  U jednom od svojih istraživanja, tikvice podložne virusnim bolestima preživjele su zahvaljujući genu uzetom iz napadačkog virusa i ugrađenom u biljku tikvice. GMO tikvice odlično su uspjele, a obične su bile male, žute i smežurane. Nažalost, takvo ugrađivanje gena može štititi samo od jedne bolesti, a ne više njih.

Grapple (grabuka) ima oblik jabuke, strukturu grožđa, a okus i jednog i drugog. Grabuke su izuzetno bogate vitaminom C, a izvorno su zamišljene kao pomoć zemljama trećeg svijeta. One zapravo i nisu GMO, iako nisu nastale prirodnim putem. U obične jabuke nakon branja se ubrizgava tajni recept koji sadrži ekstrakte grožđa te mijenja strukturu i okus jabuka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj