Lifestyle

Komentari 31

Godinu dana nije kupovala odjeću i nakit: 'Naučila sam poštovati novac koji zaradim'

Godinu dana nije kupovala odjeću i nakit: 'Naučila sam poštovati novac koji zaradim'

Britanka Ann Patchett je odlučila provesti 365 dana oslobađajući svoje dnevne navike od kupovine, a pritom je naučila cijeniti novac, oduprijeti se raznim trendovima te koliko taj proces zapravo oduzima vremena

Shvativši da ima brdo stvari te da joj zapravo ništa nije nužno, Ann Patchett je odlučila napraviti shopping detoks te kozmetiku kupovati tek kad je potroši, kako je ne bi gomilala.

- Mojih prvih nekoliko mjeseci bez kupovine bili su puni otkrića. Kad sam potrošila balzam za usne, otkrila sam da u džepovima sakoa i ladicama imam još 5 istih. Kad sam ostala bez šampona i kreme, malo sam prokopala i shvatila da u ormariću u kupaoni imam pravu zalihu - ispričala je svoju priču Britanka za Vogue.

POGLEDAJTE VIDEO: Nela Kliček radi upcycling vintage odjeće

Bilo je dosta izazova, jer shopping je i navika. Primjerice, nakon par mjeseci poželjela je novu smart narukvicu, no odlučila je pričekati nekoliko dana.

- Nakon 4 dana želja je jednostavno nestala. Sjetila sam se da su mi roditelji govorili kad sam bila mala, kad imaš neku želju, pričekaj malo, možda nestane i prođe - izjavila je Patchett.

Ističe da je bilo teško odustati i od online kupovine te da sam taj proces zapravo oduzima mnogo vremena.

Kao da je to loša navika koje, kad se riješiš, ostane ti više vremena za neke bolje, pametnije stvari.

- Nakon 6 mjeseci mogla sam otići u dućan s mamom ili sestrom, a da pritom nisam sebi željela ništa kupiti - prisjetila se Britanka.

Kad je prošlo dosta mjeseci, Ann je dobila poklon od prijateljice - tenisice koje su je oduševile.

- Postala sam zahvalna na stvarima, taj dar me razveselio više nego prije - iskrena je Ann.

Kad je eksperiment završio, Ann se vratila kupovini, no neke je lekcije zapamtila.

Ilustracija odjeće i ormara

Shvatila je da neki trendovi i stilovi nisu za nju, odnosno da će proći, jer nije bila više toliko 'ovisna' o novome. Kao da se ohladila, ovaj modni detoks donio joj je novi nivo otpornosti na svakojake sitnice koje nam se nude na svakom koraku, a nismo ih ni svjesni.

Ovaj eksperiment Ann je napravila prije pandemije, odnosno dok su svi dućani bili otvoreni.

- Stvari koje kupujemo su poput debelog sloja na staklu, kroz sve to ne vidimo dobro, tek neke obrise. Zato uvijek želimo još, novo, pa imamo osjećaj da nam stalno nešto nedostaje. A zapravo imamo puno, i previše. Ova godina dana me naučila i da bolje razumijem i poštujem novac koji zaradim te da ga ne dajem tako olako - zaključila je Britanka.

Najčitaniji članci