Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Istražite stara zagrebačka dvorišta koja se nalaze unutar palača na Gornjem gradu

Istražite stara zagrebačka dvorišta koja se nalaze unutar palača na Gornjem gradu

'Sva ova dvorišta, svako na svoj način, predstavnici su prekrasne arhitekture na Gornjem gradu, i svako od njih priča neku svoju priču u smislu atmosfere, povijesti i kulturne baštine'

VIDEO

'Istražite jedinstvena zagrebačka dvorišta koja se nalaze unutar prekrasnih palača na Gornjem gradu', ovako Turistička zajednica grada Zagreba poziva građane i njihove goste na jedinstvenu, simpatičnu manifestaciju Dvorišta koja počinje 12. srpnja i traje do 23. srpnja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Ono što je posebno kod ove ljetne manifestacije je to što u navedenom periodu imate priliku proviriti u pet starih dvorišta na Gornjem gradu koja su inače zatvorena za javnost. Ulaz je besplatan. 

Lanjske godine otvorili su pet gornjogradskih dvorišta, od toga tri koja posjetitelji do tada nisu imali prilike vidjeti.

- Dvije lokacije premijerno su predstavljene 2019. To su dva dvorišta uz Narodni dom HAZU-Gornje reprezentativno dvorište u Opatičkoj 18, i donje dvorište na Dvoranskom prečacu 1, prekrasno, skriveno i posebno s pogledom na Radićevu ulicu. Dvorišta ove sezone otkrivaju i tri nove lokacije. Prvo je Dvorište Zvjezdarnice u Popovom tornju (na vrhu Opatičke). Iz dvorišta Zvjezdarnice, ulazi se u Arheološki vrt, sjeverno dvorište Muzeja grada Zagreba, predivno dvorište u kojem se na travi može uživati u freskama na zidu zgrade. I treće dvorište koje predstavljamo premijerno ove godine je Dvorište Palače Erdödy-Keglević u Ćirilometodskoj 4, u kojoj je danas jedna od rezidencija Pravnog fakulteta, a nekoć je bila posljednji dom vođe Hrvatskoga preporoda Ljudevita Gaja i mjesto njegove znamenite Ilirske tiskare - rekla je Slavica Olujić Klapčić, direktorica Katapult promocije.

- Sva ova dvorišta, svako na svoj način, predstavnici su prekrasne arhitekture na Gornjem gradu, i svako od njih priča neku svoju priču u smislu atmosfere, povijesti i kulturne baštine. Ove godine veliki broj gornjogradskih lokacija u kojima su naši posjetitelji imali prilike uživati u dosadašnjim godinama, započelo je obnovu zgrada nakon potresa, što nam je otežalo traženje lokaciju za ovu sezonu, ali je s druge strane fantastično jer će dosta građevina na Gornjem Gradu biti revitalizirano, pa se već sad veselimo nadolazećim sezonama Dvorišta u kojima ćemo nadamo se otvoriti i neke od tih obnovljenih lokacija - pojasnila je.

Manifestacije “Dvorišta” ove godine se održava se na pet lokacija na Gornjem Gradu

- U svakom dvorištu kreiran je poseban ugođaj u smislu atmosfere, glazbe, uređenja lokacije. Posebnost projekta je upravo u tome da tijekom manifestacije možete uživati u tim prekrasnim ambijentima, baš kao što se i nekada u njima slavilo, pjevalo, živjelo. Ispred svakog dvorišta bit će postavljena info ploča na kojoj možete pročitati važne činjenice vezane za lokaciju – povijest zgrade i ljudi koji su u njoj živjeli, što svakom dvorištu daje posebnu čar i identitet. Što se tiče sadržaja, u svakom dvorištu možete se opustiti uz piće i neki zalogaj, te uživati u glazbenoj ponudi - opisala je što tamo možete očekivati.

Manifestacije “Dvorišta” ove godine se održava se na pet lokacija na Gornjem Gradu

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se svađati s partnerom, a Vage napokon srediti financije
OD 19. DO 25. SVIBNJA

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se svađati s partnerom, a Vage napokon srediti financije

Škorpione čeka tjedan povećanih napora, iscrpljenja i stresa, a ni koncentracija im neće biti najbolja. Djevice će briljirati u trgovačkim i novinarskim poslovima
Lažne kremšnite gotove su za 30 minuta, a tope se u ustima
DANAŠNJI RECEPT

Lažne kremšnite gotove su za 30 minuta, a tope se u ustima

Lisnato tijesto tanko razvaljajte, izbodite vilicom i ispecite ga. Potom ga prepolovite i namažite kremom, a drugu polovicu prethodno izrežite na kockice i posložite ih po kremi