Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

GOURMET Volite autohtone okuse? Onda morate posjetiti ove restorane!

GOURMET Volite autohtone okuse? Onda morate posjetiti ove restorane!
1

Izdvojili smo za vas nekoliko restorana koji nude vrhunsku autohtonu kuhinju, a hranu serviraju u vrlo ugodnom ambijentu, ponekad čak i pored toplog ognjišta

Restoran Lička Kuća, Plitvička jezera

Na sredini restorana nalazi se otvoreno ognjište s vatrom gdje se peče janjetina na ražnju i pripremaju lički specijaliteti ispod peke. U restoranu posjetitelji mogu vidjeti i niz uporabnih predmeta karakterističnih za nekadašnji život ličkih obitelji.

U raznolikoj ponudi restorana objedinjeni su specijaliteti ličkoga kraja, spravljeni prema tradicionalnim receptima i od domaćih proizvoda. Pršut, basa, sir, janjetina ispod peke, jela s roštilja, krumpirove police, pastrva, kiselo mlijeko, lički uštipci, ličke štrudle od sira, jabuka ili šljiva samo su neki od njihovih specijaliteta.

Restoran Mala Hiža, Mačkovec

Na blagim brežuljcima i ravnicama Međimurja oduvijek se dobro jelo. Međimurska tradicionalna gastronomija je osebujna, prožeta austro-ugarskim utjecajem i isprepletena brojnim domišljatim jelima. Meni se mijenja svakog mjeseca i prati se što govori priroda. Postoji dnevna, sezonska i à la carte ponuda, stvarno za svakoga ponešto.

Nude se i heljdine palačinkice punjene slanim i slatkim, dok je neizbježno i meso iz tiblice, stari specijaliet ovoga kraja dok još nije bilo umjetnih konzervansa. Juhe dolaze u poštenim porcijama i stvarno su vrhunske, no kvaliteta domaćega bijeloga kruha je fantastična. Od sve sile glavnoga jela definitivno treba izdvojiti kopuna u saftu, temfanog kunića, međimurske šparoge u svitku omotane špekom i šunkom, taškice punjene skutom, mladim špinatom i mladim češnjakom.

Nedjelja je obiteljski dan i Hiža je krcata. Želite li osjetiti autohtone okuse tog kraja, svakako ih posjetite. udaljeni su 4 kilometra od Čakovca.

Konoba Opat na Kornatima

Tamo pripremaju jela na na starinski način - na ognjištu, pod pekom, na gradelama. Koriste lokalne začine kao što su lovor, kadulja, bosiljak i ružmarin. U njihovim specijalitetima nađu se i pinjoli. Sva riba koju poslužuju ulovljena je u kornatskom akvatoriju. Neki od jela iz ponude su buzara od kamenica i rakova, tartar od tune, gratinirane brbavice s pinjolima, rižot od jastoga, kovač s tartufima itd.

Dok jedete njihove delicije u predivnoj, arhitektonski savršeno dizajniranoj konobi, uživat ćete u nezaboravnom pogledu na more. Konoba Opat je definitivno smještena na najljepšem mjestu na Jadranu. 

Restoran Trilogija, Zagreb

U samom središtu Zagreba, pored Kamenitih vrata, smjestio se ovaj izuzetan restoran i kojem kao da je vrijeme stalo. Nude gastronomske užitke od svježih sezonskih namirnica, odabranog mesa i ribe po koje odlaze na obližnju tržnicu Dolac. Iz ponude predjela tu su goveđi i riblji carpaccio, tagliatelle sa školjkama, grilani žablji kraci, kao i fritaja sa šparogama, dok od glavnih jela prevladavaju rižoti, iako su dobro zastupljena i jela od ribe i mesa.

Zigante, Livade

Ovaj restoran smješten je u srci Istre, nedaleko od Motovunske šume u kojoj se nalazi jedno od najpoznatijih staništa tartufa u svijetu. Kao prvi hrvatski restoran specijaliziran za jela od istarskog tartufa, tijekom cijele godine nudi pomno osmišljen jelovnik na bazi svježih tartufa.

Tamo možete birati između desetak uvodnih i desetak glavnih jela, kao i dva kompletna menija. Jelovnik se mijenja svaka tri mjeseca, a okosnica je logično - tartuf. Sa svakim novim "izlovom" mijenja se i karta, a jela prilagođavaju sezoni i vrsti tartufa koji je najzastupljeniji. Pohvaliti se mogu i iznimno bogatom enotekom koja broji mnoga domaća i strana vina. 

Restoran Verglec, Varaždin

Smješten je u strogom centru grada, a vlasnici su ponosni na  licencu koju su dobili - "Hrvatska autohtona kuhinja". Na jelovniku se nalaze razne domaće delicije, kao na primjer, kokošja juha s rezancima, kuhana kokoš s kiselim hrenom, pečena patka, golub s ciklom, volovski jezik, teleća pečenka, divlji zec, patka i guska s umakom na kiselo i valjušcima, štrukle, gibanica od sira itd. Uz sve to gostima nude i domaći kruh pripremljen u krušnoj peći.

Imaju i ribu, od riječne poslužuju soma u vinu, smuđa u češnjaku i ostalu riječnu ribu u kukuruznom brašnu. Od morske nude oradu i brancina koje peku na žaru. Tu su i sitna pržena riba, lignje, pržene ili na pariški, a među hladnim predjelima je i salata od hobotnice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Ovo su najbolji očevi Zodijaka
KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA?

Ovo su najbolji očevi Zodijaka

Iako svi horoskopski znakovi mogu briljirati kao očevi, neki bi se u toj ulozi trebali bolje snalaziti na temelju karakteristika koje su im zvijezde dodijelile prema datumu rođenja
10 navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava
OPUSTITE SE!

10 navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava

Stres kod ljudi ne potiču samo vanjski utjecaji, često sami sebe dovodimo u stresne situacije zbog loših navika kojih nismo ni svjesni. Provjerite koje to navike uzrokuju ljudima najviše stresa