Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Gradite kuću i projektanti vam spominju BIM i energetsku učinkovitost? Evo što to znači

Gradite kuću i projektanti vam spominju BIM i energetsku učinkovitost? Evo što to znači
4

Riječ je o digitalnoj bazi podataka o građevinama, koja u kombinaciji s energetskom učinkovitošću pruža brojne koristi investitorima. BIM projektiranje se inače može pretvoriti u vrhunski alat za učinkovito i preventivno održavanje kuće

VIDEO

BIM (eng. Building Information Modeling) je digitalna baza podataka o građevinama, u čiju kategoriju spadaju i kuće. Pojednostavljeno, kuća ima BIM model i fizičku manifestaciju. BIM model je višedimenzionalni model kuće, koji nije samo 3D filmski prikaz građevine, nego spoj virtualnih entiteta svih elemenata i njihovih svojstava. 

Sve relevantne informacije o građevini

Projektirati kuću u BIM-u znači imati vizualno jasnu sliku prostornog rješenja kuće, funkcionalnosti energetske učinkovitosti i drugih aspekata, ovisno o zahtjevima naručitelja BIM modela. S obzirom na to da u Hrvatskoj trenutno ne postoje potvrđeni standardi za BIM, investitori trebaju oprezno pristupiti angažiranju BIM stručnjaka.

Businessman,Touched,Bim,Icon.,Building,Informatiion,Modelling,Sign.,Build,,Communication,

BIM projektiranje nije jednoznačan pojam, nego širok pojam koji može značiti detaljno projektiranje i vrlo grubo projektiranje. Laički se o BIM-u raspravlja u kontekstu 3D virtualizacija i sjenčanih prikaza buduće kuće u prostoru, ali to je tek jedan detalj u odnosu na cijeli svijet BIM modela. Ovaj pristup integrira sve relevantne informacije o objektu, uključujući geometriju, prostorne podatke, materijale s karakteristikama, troškove i energetske karakteristike.

Koristi za investitora

U kombinaciji s energetskom učinkovitošću, BIM pruža brojne koristi investitorima zbog toga što omogućuje izradu mogućih simulacija utjecaja alternativnih orijentacija kuće na energetsku učinkovitost, simulaciju utjecaja materijala različite kvalitete na energetsku učinkovitost i slično. Kod BIM projektiranja projektanti su više usredotočeni na rješenja koja traži investitor, a manje na tehničke razrade nacrta, koje se izrađuju kod BIM projektiranja poluautomatizirano.

Shaking,Hands,Of,Collaboration,,Construction,Engineering,Or,Architect,Discuss,A

Integracija BIM-a s energetskim analizama omogućuje simulaciju energetskog ponašanja kuće prije izgradnje. Na taj način, investitori s projektantima mogu procijeniti energetsku učinkovitost kuće, identificirati potencijalne probleme i optimizirati oblikovanje, obloge ili termotehničku opremu kako bi smanjili potrošnju energije i troškove tijekom životnog vijeka kuće.

BIM također omogućuje praćenje i upravljanje potrošnjom energije tijekom korištenja objekta, pružajući investitorima uvid u stvarnu energetsku učinkovitost i potencijalne mjere za poboljšanje. BIM projektiranje se u fazi uporabe može jednostavno pretvoriti u vrhunski alat za učinkovito preventivno održavanje kuće. 

Angažirajte pravog stručnjaka

Kako prepoznati stručnjaka za BIM i energetsku učinkovitost? Stručnjaci u području BIM-a trebaju imati temeljito znanje o softverima i metodologijama BIM-a, kao i iskustvo u primjeni BIM-a u projektiranju energetski učinkovitih građevina. Kvalificirani stručnjaci trebaju biti upoznati s energetskim standardima i propisima te sa simulacijskim alatima za analizu energetskih performansi.

Building,Information,Modeling,Technology,Concept,,Engineer,Team,Working,On,Office

Certifikati poput LEED-a (Leadership in Energy and Environmental Design) i BREEAM-a (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) mogu poslužiti kao pokazatelji stručnosti i angažiranosti stručnjaka za energetsku učinkovitost. Moram reći da Hrvatska u ovom dijelu ne zaostaje za kolegama iz drugih zemalja.

Kao kod svakog drugog angažmana, BIM stručnjake prate dobre reference i glasine o uspješnim projektima. Zasad nisu svi projektanti BIM projektanti, ali kad ćemo revidirati ovaj članak za dvadeset godina, onda ćemo sigurno tu izjavu morati izmijeniti - jer BIM u inženjerstvu nije hir, nego je neminovni pristup koji je će istisnuti tradicionalne pristupe, baš kao što danas koristimo računalo umjesto običnog kalkulatora.

 

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

passica_ndt

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...