Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Gripa i korona zajedno: Liječnici apeliraju da se što više cijepi protiv gripe radi manje zaraze

Gripa i korona zajedno: Liječnici apeliraju da se što više cijepi protiv gripe radi manje zaraze

U infektologiji je poznato da kod spoja dva virusa koji napadaju slične dijelove tijela može doći do toga da ometaju jedan drugog, odnosno da jedan virus ometa ulazak drugoga u stanice, pojašnjavaju stručnjaci

VIDEO

Prva pacijentica iz Meksika, kod koje je potvrđena istodobna infekcija korona virusom i virusom gripe tim A nije slučaj na temelju kojega možemo izvlačiti neke zaključke, jer još ne znamo ništa o tome kako bi se ta dva virusa u kombinaciji mogla ponašati. U infektologiji je poznato da kod spoja dva virusa koji napadaju slične dijelove tijela može doći do toga da ometaju jedan drugog, odnosno da jedan virus ometa ulazak drugoga u stanice, pa simptomi zaraze ne moraju biti izrazito teški, no na temelju tog jednog slučaja ne znamo hoće li na se to pokazati i kod drugih pacijenata, kaže prim. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju u KB Split, komentirajući informaciju o tome da je zaražena 51-godišnja Meksikanka inače kronična bolesnica, ali zasad nema težih simptoma niti komplikacija koje bi se povezale s tim infekcijama.

POGLEDAJTE VIDEO: Na respiratoru je bila šest tjedana

Pokretanje videa...

Tajana Jakić 02:11

- Ne znači da su svi kronični bolesnici osuđeni na teške simptome bolesti i komplikacije, to je vrlo individualno. Osim toga, moguće je da kod istodobne infekcije doista vrijedi pravilo o tome da se virusi međusobno ometaju, no pitanje je što će biti kod pacijenata kod kojih se infekcije jave jedna iza druge. Dakle, nakon što jedan virus oslabi organizam i respiratorni trakt, pa se pacijent nakon toga zarazi drugim – upozorava sugovornik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje kako val gripe u Hrvatskoj obično kreće tijekom prosinca, odnosno moguće je da se prvi slučajevi pojave tijekom studenog, pa tada možemo očekivati da se počnu javljati pacijenti s ‘kombiniranom’ zarazom, no do tada imamo dovoljno vremena da se zaštite najugroženije skupine društva - kronične bolesnike i starije osobe.

- Te kategorije ljudi obavezno se trebaju cijepiti protiv gripe, jer time smanjuju rizik od zaraze i od težih posljedica, to je zaista izuzetno važno, uz pridržavanje svih onih mjera koje se još od početka pandemije ističu: često pranje ruku i održavanje higijene, držanje distance i nošenje maske kad smo u kontaktu s drugim ljudima - ističe infektolog.

Najavite se: Liječnici obiteljske medicine cijepe protiv gripe
Najavite se: Liječnici obiteljske medicine cijepe protiv gripe

Cijepljenje protiv gripe započet će idući tjedan, dakle u tjednu iza 19. listopada, no još se ne zna točan dan, kaže prim. dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela epidemiologije u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, koji kaže da zasad nemamo dovoljno informacija o tome kako se korona i gripa ponašaju u kombinaciji. S time se slaže i obiteljski liječnik dr. Hrvoje Tiljak.

- Znamo da zaraza Covid-om može biti opasna za kronične bolesnike, ali i za one s akutnim bolestima, pogotovo sada zimi, kad dolazi do pothlađđenja i više virusa se zadržava u zatvorenom prostoru. Nama liječnicima bit će izazov to da će biti teško prepoznati o kojoj se infekciji radi, jer simptomi mogu biti i atipični, pa svim kroničnim bolesnicima i starijim osobama treba preporučiti cijepljenje protiv gripe, jer će tako barem donekle otkloniti sumnje na gripu - kaže dr. Tiljak.

Dodaje kako to preporučuje i svima onima koji ne mogu ostvariti pravo na cijepljenje preko HZZO-a, ali zbog prirode posla ili situacije dolaze u kontakt s više ljudi.

- To se, među ostalim, odnosi na trgovce, ugostitelje, prosvjetne djelatnike, a posebno medicinsko osoblje. Bilo bi dobro da njihov odaziv ove godine bude veći nego inače - ističe dr. Tiljak.

Kako su velike epidemije koje su ubijale milijune završavale...
Kako su velike epidemije koje su ubijale milijune završavale...
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje