Lifestyle

Komentari 4

Gubi vid i ne može ustati od umora zbog tumora na mozgu - koji zapravo ne postoji

Gubi vid i ne može ustati od umora zbog tumora na mozgu - koji zapravo ne postoji

Liječnici su joj dijagnosticirali idiopatsku intrakranijalnu hipertenziju (IIH), stanje koje se javlja kad visoki krvni tlak oko mozga izaziva probleme kakve stvara i tumor na mozgu

Kim Slater (30) iz Bristola u Velikoj Britaniji polako postaje slijepa, a većinu dana provodi u krevetu, jer se osjeća vrlo iscrpljeno. U prosincu 2019. godine liječnici su joj dijagnosticirali idiopatsku intrakranijalnu hipertenziju (IIH), stanje koje se javlja kad visoki krvni tlak oko mozga izaziva probleme nalik onima koje stvara tumor.

POGLEDAJTE VIDEO o curici koja se bori sa zloćudnim tumorom na mozgu:

Dijagnozu su joj postavili šest mjeseci nakon pojave simptoma koji uključujući glavobolju i izobličenje vida. Ova bolest pogađa jednog čovjeka na njih 100.000, uzrok nije poznat i nema lijeka.

- Svaki dan su mi se javljale glavobolje nalik migreni zbog kojih sam imala vrtoglavice, mučnine i osjećala sam se emocionalno iscrpljeno. Bol je bila iscrpljujuća i često sam bila zbunjena, nisam mogla pravilno govoriti i zaboravljala sam stvari zbog neke sumaglice u mozgu - ispričala je.

- Moj dečko Liam uselio se kod mene i radio gotovo sve, od kuhanja do čišćenja. Čak mi je pomagao u kupaonici u posebno lošim danima - dodala je.

Kim ima simptome kao da ima tumor na mozgu, kao što je nakupljanje tekućine koja uzrokuje glavobolje i vrtoglavice, ali na skeniranju se ne vidi nikakva tvorba.

Prisjetila se tog dana 2019. godine kad su je poslali na hitni CT

- Mama i ja šutke smo hodale do bolnice dok ja nisam prekinula tu tišinu i rekla: 'Traže tumor na mozgu, zar ne?'. Moja mama je iskrena žena pa je iskreno odgovorila: 'Da'. Dok smo čekale rezultate zbijale smo šalje, neki crni humor, kako bismo skrenule misli sa stvarnosti - ispričala je.

- Nisam znala kakvi će biti rezultati. Razmišljala sam o svim ljudima koji su mi u životu važni i stvarima koje su bile bitne, a u isto vrijeme sam se pitala što će se sve promijeniti nakon tog dana. Laknulo mi je što su nalazi pokazali da to nije tumor, ali sam se osjećala jako iscrpljeno - nastavila je i dodala da je na putu do kuće guglala o idiopatskoj intrakranijalnoj hipertenziji i shvatila da ishod njezine bolesti ne izgleda sjajno.

- Čitala sam iskustva o ljudima koji su izgubili vid ili zauvijek živjeli u bolovima. Čak sam u narednim mjesecima razmišljala kako bi bilo bolje da je to tumor, jer bi ga mogli samo izrezati i baciti. Tumor bi bilo lakše razumjeti, i meni i svim ostalima oko mene. Ovo je jednostavno toliko neizvjesno i ne znam što može značiti za moju budućnost - rekla je.

Nakon magnetske rezonancije i lumbalne punkcije, Kim je dobila i službenu dijagnozu. Nažalost, bolest je ozbiljno utjecala na njezin vid, a otkako joj su joj rekli o čemu se točno radi, vide joj se još više pogoršao.

U međuvremenu je Kim potražila mišljenje još jednog liječnika koji joj je objasnio da postoji poveznica između pretilosti i IIH-a. Savjetovao joj je da smršavi, ali zbog njezine duge povijesti poremećaja prehrane, to je samo uzrokovalo dodatne probleme, rekla je.

- Svaki dan brinem zbog vida, ali osjećam se kao da sam zaglavila u izboru između vida i mentalnog zdravlja. Radije bih završila slijepa nego da me poremećaj prehrane gurne u samoubojstvo - rekla je i priznala kako strahuje da će joj liječnici uskratiti tretmane obzirom da nije smršavjela, prenosi Mirror.