Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Hendrix je živio u ludom skladu svih boja i motiva u Londonu

Živopisni stan nedavno je otvoren za javnost. Utrošeno je 3,7 mil. funti kako bi se do detalja rekonstruirao izgled stana iz vremena kad je Hendrix u njemu živio sa djevojkom Kathy

VIDEO

U Londonu je početkom godine za javnost otvoren stan u kojem je 1968. i 1969. godine živio legendarni gitarist i pjevač Jimi Hendrix. Prema pisanju britanskih medija, u opremanje je utrošeno 3,7 milijuna funti kako bi se do detalja rekonstruirao izgled stana iz vremena kad je u njemu živio Hendrix sa svojom djevojkom Kathy Etchingham. Hendrixu je tada bilo važno da je u blizini klubova, poput popularnog Speakeasy Cluba u kojem se okupljala tadašnja rock scena. 

U rekonstrukciji prostora najviše su pomogle Hendrixove fotografije jer je većinu svojih novinskih intervjua odrađivao sjedeći na golemom krevetu u sobi koja mu je služila kao spavaća i dnevna. Na fotografijama su se mogli vidjeti razni detalji iz stana koji je često nazivao jedinim domom koji je imao.

U uređenju je pomogla i njegova bivša djevojka Kathy koja se prisjeća kako su zajedno kupovali namještaj za stan i kako je Hendrix uvijek vojnički zatezao posteljinu na krevetu. Hendrixov povijesni dom sastoji se od rezidencijalnog dijela, tj. prostrane sobe s namještajem, tepisima, tkaninama i velikim krevetom. 

U Hendrixovoj sobi rekonstruiran je svaki detalj. Soba je odličan primjer modernog boho stila koji spaja etničke, ciganske i rock elemente. Neki će možda reći da boho izgleda neuredno i otrcano, ali Hendrixova soba primjer je šarmantnog sklada raznih uzoraka, boja i stilova.

Na podu je ležerno prebačeno nekoliko perzijskih tepiha koji se preklapaju jedan preko drugog. Osim na podu, manji tepih postavljen je i na zid kao dekoracija iznad kreveta. Krevet je prekriven svilenom indijskom tkaninom u jarkoj ružičastoj i narančastoj boji, a sa stropa iznad kreveta visi viktorijanski šal s resama. Na krevetu je njegova akustična gitara koja mu je uvijek bila pri ruci. Na prozorima su plave baršunaste zavjese koje su Jimi i Kathy dali izraditi po mjeri. 

Motivi jastuka kao na fotkama

Na velikom krevetu sa svilenom presvlakom jarkih boja razmješteni su egzotični pamučni jastuci s posve  istim cvjetnim motivima kao na Hendrixovim starim fotografijama.

Kvart koji su obilježili klubovi, rokeri i hipiji

Stan je smješten na zadnjem katu zgrade iz 18. stoljeća u ulici Brook, u londonskom Mayfairu, jednom od središnjih dijelova Londona. U Hendrixovo vrijeme ovaj je dio grada bio pun noćnih klubova gdje se okupljala rockerska hipi generacija, a danas je to eskluzivni dio grada s luksuznim trgovinama, uredima multinacionalnih korporacija, ambasadama, trgovcima nekretninama, restoranima i hotelima. Najam kvadrata ovdje je među najvećima ne samo u Londonu, nego i u svijetu, a krajem 60-ih godina Kathy i Jimi stan su iznajmljivali za samo 30 funti tjedno

Kolekcije ploča koje je skupljao i instrumenti od kojih se nije odvajao

Druga je prostorija uređena kao muzejski prostor sa staklenim vitrinama i zidnim okvirima u kojima su izloženi Hendrixovi albumi, kolekcije ploča koje je skupljao, glazbeni instrumenti, fotografije i drugi predmeti koji podsjećaju na njegovu glazbu i život. Prema svjedočenju ljudi koji su se s njim tada družili, ovdje se nakon noćnih svirki u londonskim klubovima redovito okupljalo šaroliko društvo. 

U ulici je nekad živio i skladatelj Georg F. Händel

Na istome mjestu, samo broj dalje, u 18. stoljeću živio je još jedan veliki glazbenik, Georg Friedrich Händel. Saznavši to, Hendrix je počeo slušati njegove kompozicije koje su imale utjecaj na njegove pjesme. Početkom 21. stoljeća u zgradi je uređen muzej posvećen Händelu, a Hendrixov stan služio je kao ured zaposlenicima muzeja. Često su im dolazili Hendrixovi fanovi tražeći da zavire u njegov dom. Kad su 2010. godine organizirali izložbu posvećenu Hendrixu, posjećenost je bila toliko velika da su odlučili otvoriti stalni muzejski postav.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'