Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Hit za sve ljubitelje gin tonica: Osvježavajuća torta s koktelom

Hit za sve ljubitelje gin tonica: Osvježavajuća torta s koktelom

Da ga oplemenite, ginu dodajte grančicu lavande, listove masline, kriške limete, domaće listove mente i ružice, savjetuje barmenka Meri Matulović iz korčulanskog Port 9 Resorta

VIDEO

Okus gina uglavnom dolazi od bobica borovice. Postoje različita podrijetla, stilovi i okusi gina, ali borovica je svima zajednički sastojak, objasnili su nam stručnjaci iz Port 9 Resorta na Korčuli.

Gin je postao popularan kada je engleska vlada dopustila proizvodnju gina bez dozvole. U 18. stoljeću u Engleskoj je postojalo čak i razdoblje koje se naziva gin ludilom (gin craze), kada je potrošnja gina naglo porasla. Mnogi ljudi su ga pretjerano ispijali pa je grad pretrpio epidemiju ekstremnog pijanstva i gin je bio optužen za mnoge društvene probleme. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Gin tonic 02:42

No gin se koristio i u medicinske svrhe. Kraljevska britanska mornarica koristila ga je da zaustavi skorbut. Tijekom 19. stoljeća, Britanci su se počeli preseljavati u Indiju, nakon čega se još više povećala popularnost gin tonica. Naime, smatralo se da kinin, sastojak koji daje toniku gorak okus djeluje protiv malarije, a gin mu se dodavao kako bi se ublažio gorak okus. To im je bio veliki izgovor da piju više gin tonica, ispričala nam je  barmenka Meri Matulović iz bara G&T lounge Ventula u sklopu korčulanskog Port 9 Resorta. 

- Za aromatični gin tonic, u čašu s ledom ulijte čašicu gina (0,3-0,4 dl). Gin se ne hladi, ali čaša uvijek mora biti puna leda. Da ga oplemenite, dodajte grančicu lavande, listove masline, kriške limete i domaće listove mente. Za notu svježine dodajte ružice. Prelijte s jednim ili dva dl hladnog tonica, ovisno o tome koliko jak koktel želite – savjetuje barmenka. Za pripremu ovog koktela preporučuje Aviation gin, najbolje ocijenjen i jedan od najpopularnijih ginova na svijetu. 

- Ovisno o ginu kojeg koristite, gin tonicu možete dodavati i suhe smokve, limun, bobičasto voće – borovnice, grožđe. No što god dodavali, svaki gin zahtijeva osvježavajuću mentu koja od začina mora dominirati – ističe Matulović.

U sklopu Amazing summer by Port 9 svake srijede održava se "Gin night lesson", gdje možete saznati sve o ginu i kušati osvježavajuću tortu od gin tonica. Podlogu prave od keksa, nadjev od krem sira i mascarponea, a žele od limuna, naranče, borovice, i ni više ni manje – gin i tonic. Upravo zato ova je torta savršen desert uz osvježavajući gin tonic. 

Torta od gin tonica

Sastojci: Podloga: 250 g suhih karameliziranih keksa (poslužit će i obični digestive keksi), 80 g rastopljenog maslaca;

Nadjev: 560 g krem sira, 500 g mascarponea, 80 g sitnog šećera (golden caster sugar, u boljim supermarketima), naribana korica i sok 1 neprskanog limuna, naribana korica i sok 1 limete, naribana korica ½ naranče, 15 g želatine (rastopiti u malo mlijeka);

Gin tonic žele: 6 listića želatine (ili 20 g želatine u prahu), sok 2 limuna i 2 široke trake kore (upotrijebite guljač za povrće), sok 1 naranče i 2 široke trake kore, sok 1 limete, 100 g sitnog šećera, 6 zgnječenih borovica (klekovih bobica), 100 ml gina, 300 ml tonika

Priprema: U kalup za torte promjera 25 ili 26 cm s odvojivim dnom donjom stranom žlice utisnite usitnjene kekse koje ste povezali s rastopljenim maslacem. Kekse možete usitniti u multipraktiku ili ih stavite u plastičnu vrećicu i lupajte valjkom za tijesto. Stavite podlogu u hladnjak dok pripremate nadjev.

Sve sastojke za nadjev miješajte mikserom dok ne dobijete glatku kremu. Nanesite je ravnomjerno na ohlađenu podlogu i poravnajte špatulom. Stavite u hladnjak na dva sata, odnosno dok se nadjev ne stvrdne. 

Stavite želatinu u zdjelicu hladne vode na 5-10 minuta da listići omekšaju. Sokove i korice citrusa, zgnječene borovice i šećer zagrijte dok se šećer ne rastopi pa ostavite da stoji 10-ak minuta dok se okusi ne prožmu. Procijedite i ponovno lagano zagrijte (ne smije ključati, dovoljno je da bude toplo) pa umiješajte pjenjačom jedan po jedan listić želatine iz koje ste istisnuli vodu. Dodajte gin i tonic, lagano promiješajte i prelijte preko ohlađene kreme. Vratite u hladnjak i ostavite da se stisne, najbolje preko noći, savjetuje chef Marko Farac iz Port 9 Resorta. 

Hoćemo li na kavu? Ne, bolje na pivo! Ma, može i dva u jedan
Hoćemo li na kavu? Ne, bolje na pivo! Ma, može i dva u jedan

U korčulanskim delicijama ovo ljeto možete uživati s pogledom na novootvorenu Port 9 plažu, najveću ovogodišnju investiciju Hotelskog turističkog poduzeća Korčula, kojom se nastavlja kontinuirani razvoj Korčule kao destinacije. Port 9 plaža ujedno je i prva plaža u Korčuli koja je dobila koncesiju županije na deset godina, a riječ je o novouređenoj, javnoj plaži s preko 1600 m2 šetnice, posebnom ambijentalnom rasvjetom, dizalom za ljude s invaliditetom, hortikulturalnim uređenjem te VIP zonom, a u kojoj će moći uživati gosti Port 9 Resorta, kao i ostali posjetitelji Korčule i lokalno stanovništvo.

POGLEDAJTE GALERIJU

7

U sklopu uređenja plaže postavljena je i mapa Instagram lokacija kako bi gosti na svom odmoru mogli zabilježiti nezaboravne trenutke na Korčuli. To je prvi takav projekt u Hrvatskoj, a na mapi je označeno sedam lokacija unutar resorta namijenjenih isključivo za fotografiranje, a koju svaki gost dobije prilikom dolaska. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'