Hladne juhe od povrća mogu biti vrlo osvježavajuće, a osigurat će vam bogatstvo vitamina i minerala te vlakana neophodnih za dobro funkcioniranje probave. Evo nekoliko recepata
Osvježite se hladnim juhama
Ljeti nam obično ne odgovaraju teške juhe spravljene od mesa, no mogu odlično prijati hladne verzije povrtnih juha. Pritom ne morate uvijek kuhati povrće, ili ga je dovoljno skuhati na pari i smiksati te poslužiti na sobnoj temperaturi.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako da juha bude ukusnija?
Pokretanje videa...
Iako nam ljeti pašu osvježenja iz hladnjaka, nemojte ih posluživati dok se ne temperiraju na sobnu temperaturu, jer su jako hladni, kao i jako vrući napitci ili obroci, štetni za probavu.
Evo tri prijedloga za brzu i hladnu juhu, koje možete spraviti i za dva dana unaprijed:
Jednostavna ljetna juha
SASTOJCI:
- 1 komad celera
- lišće peršina
- 1 do 2 tikvice, ovisno o veličini
- 1/2 avokada kao baza
- žlica maslinovog ulja
- đumbir kao začin
PRIPREMA:
Pomiješajte sve sastojke u blenderu, pa na tanjuru začinite maslinovim uljem i s malo đumbira.
Hladna juha od krastavaca
SASTOJCI: dva krastavca, dva jogurta (po 150 mL), 1/8 litre hladne juhe od povrća, 1 češanj češnjaka, sol, papar, 1 vezica kopra.
PRIPREMA: krastavce oguliti, izvaditi sjemenke, nasjeckati i izmiksati. Dodati jogurt, zgnječeni češnjak i juhu. Posoliti, popapriti i ukrasiti koprom. Držati na hladnom.
Gazpacho (španjolska hladna juha od povrća)
SASTOJCI: 1 velika konzerva oguljenih rajčica, 2 srednje velika luka, 2 češnja češnjaka, 1 krastavac, po 1 žuta, crvena i zelena paprika, 1 žlica blagog octa, 3 žlice maslinovog ulja, sol, papar
PRIPREMA: trećinu krastavca, 1 luk i po jednu polovicu svake paprika izrezati na male kockice. Ostale sastojke zajedno izmiksati, dodati povrće narezano na kockice, posoliti i začiniti po želji. Poslužiti hladno.