Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Hormoni stresa - kako nastaju i upravljaju našim organizmom

Za suočavanje sa stresnim situacijama odgovorni su adrenalin, noradrenalin kao i kortizol, a upravo je njihova ravnoteža ključna za pripremu tijela na opasnosti

Thinkstock
Foto: Thinkstock
14 komentara

Zahvaljujući radu živčanog simpatičkog sustava reakcije na stres kod svakog su individualne, zbog čega će jedni u stresnim situacijama biti otresiti i izbacivati negativnu energiju iz sebe, a drugi šutjeti dok ne "puknu". Iza psihičkih i fizičkih reakcija na stres stoji niz tjelesnih hormona, među kojima su najvažniji kortizol, adrenalin i noradrenalin, piše Huffington Post.

Adrenalin

Epinefrin ili adrenalin je hormon kojeg luče nadbubrežne žlijezde nakon signala mozga da je u opasnoj, stresnoj ili uzbudljivoj situaciji na koju treba pripremiti tijelo.

Adrenalin je zajedno s noradrenalinom odgovoran za trenutne reakcije u vrijeme stresa, a odgovoran je za fright-fight-flight učinak (strah-borba-bijeg). Povećava dotok krvi u srce, srčani minutni volumen, ali i općenito energiju. Mehanizam adrenalina u tijelu razvio se sukladno s evolucijom kako bi ljude zaštitio od opasnosti koje im ugrožavaju život. 

Kortizol

Taj steroidni hormon nastaje u kori nadbubrežne žlijezde, a nastaje kao rezultat stresa. On pomaže u održanju ravnoteže između količine tekućine u tijelu i krvnog tlaka, a u optimalnim količinama kortizol je nužan da bi preživjeli. Ipak, kao posljedica kroničnog stresa kortizol ima mnoštvo negativnih efekata, kao što je potiskivanje imuniteta, povećanje razina šećera u krvi, smanjenje libida, ali i nastanka malignih bolesti.

Noradrenalin

Taj hormon prethodi adrenalinu, a prijenosna je supstanca u živčanom sustavu. Zahvaljujući noradrenalinu dolazi do aktivacije mozga, povećanja koncentracije i pažnje, suženja krvnih žila i proširenja zjenica. Noradrenilin je bitan i u mirnim stanjima, jer regulira san i raspoloženje, pa prirodno povećanje tog hormona u krvi može biti znak bolesti nadbubrežnih žijezda.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message