RAZNOLIKA JE
Hrana koja sprječava zatvor
Kada imate zatvor, dobar prvi korak je promjena prehrane. Ono što jedete može imati veliki utjecaj na to koliko glatko radi vaš probavni sustav, posebno količina vlakana koju unosite. Vlakna su ugljikohidrati koji vam prirodno pomažu da budete redoviti, ali većina odraslih dobiva samo oko pola količine koja im je potrebna svaki dan
Zbog zatvora se možete osjećati tromo, opterećeno i mrzovoljno. Većina ljudi to doživljava samo s vremena na vrijeme, ali kod drugih može postati kronično. Također je vjerojatnije da će se dogoditi kako starite.
Zbog zatvora se možete osjećati tromo, opterećeno i mrzovoljno. Većina ljudi to doživljava samo s vremena na vrijeme, ali kod drugih može postati kronično. Također je vjerojatnije da će se dogoditi kako starite.
KRUŠKE - Jedno od voća s najviše vlakana, sa 6 grama po srednjoj kruški. Zadržite koru za maksimum vlakana.
ZOB - Svaka šalica kuhane zobene kaše sadrži 4 grama vlakana. Ako svoju zdjelu napunite svježim ili smrznutim voćem, dobit ćete još više.
KRUMPIR - Sadrži iznenađujuću količinu vitamina C plus 3 grama vlakana.
LANENE I CHIA SJEMENKE - Posipajte ove sjemenke u zobene pahuljice, smoothieje, pa čak i peciva za jednostavan način da dobijete nekoliko dodatnih grama vlakana.
GRAH - Zamijenite barem jedan mesni obrok tjedno s grahom. Pun je proteina, željeza i vlakana. Pola šalice kuhanog graha sadrži oko 6 grama vlakana.
KOKICE - Kada ste željni hrskavog zalogaja, ovo je savršen izbor. To je prirodni izvor cjelovitih žitarica, s 1 gramom vlakana u svakoj šalici.
LEĆA - Pola šalice kuhane zelene leće ima 9 grama vlakana te je odlična kao prilog ili u salati.
MEKINJE - Žitarice od mekinja idealne su u svim obrocima kojima treba vlakana, možete ih dodati u priloge ili smoothie.
JABUKE - Ne gulite koru jer sve ima vlakna. Srednja jabuka ima čak 4 grama vlakana plus puno vode za održavanje hidratacije.
EDAMAME - Mlade mahune soje bogate su vlaknima, proteinima, antioksidansima i vitaminima. Pripremite ukusno varivo, rižoto, juhu ili ih dodajte u salate. Možete ih kuhati u vodi, na pari ili pržiti na ulju. Ukusna su i nutritivno bogata namirnica u čijem ćete okusu uživati.