Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Hrana se može jesti i nakon isteka redovnog roka trajanja

Hrana se može jesti i nakon isteka redovnog roka trajanja

TREBA PRIPAZITI Ne kupujte puno hrane kratkog roka i ono nepotrebno. Kupujte i poslužujte manje hrane, višak zamrznite, a ako više nije iskoristivo - kompostirajte

VIDEO

U Europi se godišnje baci 88 milijuna tona hrane, uglavnom voća i povrća, pekarskih proizvoda, potom prerađene mesne hrane, rekao je Jacques Vanderschrik, predsjednik europske Banke hrane.

Dodao je da je to gubitak i za ljude i za svjetsku ekonomiju, ali da je bacanje tolike količine hrane prvenstveno nemoralno i sramotno. Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će Banka hrane uskoro biti osnovana i u Hrvatskoj.

Vodeći europski stručnjaci koji se bave problemom bacanja hrane u Osijeku su jučer, na Svjetski dan hrane, sudjelovali na konferenciji “Spasimo hranu”.

- Da se bacanje hrane smanji za četvrtinu, u svijetu ne bi bilo gladnih - rekla je Darija Sokolović, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu.

I kod nas, kao i u ostalim razvijenim zemljama, baca se previše hrane.

- Iako postoje mjere za smanjenje bacanja hrane od 2015., još moramo razvijati svijest građana. Postotak hrane koju bace građani je najveći, a potom su proizvođači kojima puno hrane propada pri branju i proizvodnji - dodala je Darija Sokolović.

Na svijest građana kod nas će pokušati utjecati promotivnim spotom, a žele ih poučiti o roku trajanja jer su ankete pokazale da ih samo 36 posto razumije što znači “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”.

Štedite vrijeme: Uz jedan gulaš tri dana imate drugačiji ručak
Štedite vrijeme: Uz jedan gulaš tri dana imate drugačiji ručak

Oko 53 posto ih provjerava rok trajanja pri kupovini.

- Neki ne znaju da se pojedina hrana može jesti i nakon datuma ‘najbolje upotrijebiti do’ ako je uskladištena na odgovarajućoj temperaturi - dodala je Darija Sokolović.

Jedan od načina na koji se učinkovito može spriječiti bacanje hrane je doniranje registriranim humanitarnim neprofitnim udrugama, koje je potom dalje distribuiraju socijalno ugroženima i potrebitima. No u Hrvatskoj ni proizvođači ni trgovci nisu motivirani da to čine jer za to imaju olakšicu od samo dva posto PDV-a. Uz to, nemaju riješenu ni mrežu kojom bi tu hranu dostavili udrugama pa se sve svodi na pojedinačne slučajeve i osobne angažmane.

Ministarstvo je stoga najavilo izdavanje vodiča, odnosno brošure za doniranje hrane koja će prikazati na koji način, kome i kako donirati hranu te pri tome ostvariti porezno rasterećenje.

  • Bolje osmisliti kako donirati hranu - Trgovci i proizvođači imaju premale olakšice ako doniraju hranu. Problem je i preuzimanje te otpremanje donirane hrane udrugama koje bi je mogle dalje i na vrijeme dijeliti siromašnima.
  • Nije sve za smeće, može se iskoristiti - Hrana koja nije više za ljude, može biti za životinje, možemo je odložiti u kompost, a može se iskoristiti i kao biomasa za proizvodnju električne energije ili za industrijske potrebe.
Juha od maruna: Najcjenjeniji kesten može se jesti i 'na žlicu'
Juha od maruna: Najcjenjeniji kesten može se jesti i 'na žlicu'

Korisni savjeti uz koje se baca manje hrane

  • U kupovinu krenite s planom i popisom. Dobro je napraviti popis obroka koje se planira pripremati sljedećih dana, a pri tome provjerite koje namirnice imate doma te kupite samo one koje nedostaju.
  • Kupujte voće i povrće koje nije zapakirano jer tako možete kupiti onoliko koliko trebate, a neće biti ni nepotrebnog otpada od ambalaže. U kupovinu se ne smije ići gladan jer se tad kupi više nego što je potrebno.
  • Pri kupovini uvijek treba provjeriti datum do kojeg je ta namirnica upotrebljiva. Ne treba raditi zalihe namirnica koje su kratkog roka trajanja jer ih možda nećemo stići potrošiti.
  • Pri pospremanju namirnica u hladnjak ili ostavu treba provjeriti datume onih koje već imamo i staviti ih naprijed, a one tek kupljene pospremiti otraga. tako ćemo izbjeći da nekima istekne rok trajanja.
  • Ostatke hrane koju nismo pojeli treba što prije staviti u hladnjak. Pri pripremi sljedećeg obroka mogu se iskoristiti ti ostaci te uz malo mašte pripremiti nešto novo. ne stignemo li ih koristiti odmah, mogu i u zamrzivač.

SVAKI ZNAK IMA 3 SAVRŠENA PARA: Tko je vaša srodna duša prema vašem horoskopskom znaku? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje