Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrvati se na referendumu 1991. izjasnili za samostalnost, slavna Merilyn zapjevala Kennedyu

Hrvati se na referendumu 1991. izjasnili za samostalnost, slavna Merilyn zapjevala Kennedyu

Na današnji dan 1926. T. Edison prvi put je govorio na radiju, slavna Marilynka otpjevala je 'Happy birthday' američkom predsjedniku, a Hrvatska se izjasnila za osamostaljenje od Jugoslavije

VIDEO

'Ne znam što bih rekao. Ovo je prvi put da ikad govorim o jednoj od tih stvari... Laku noć' - izgovorio je Thomas Edison na današnji dan 1926. godine, kad su ga na večeri američke Nacionalne udruge za električnu rasvjetu zamolili da stane za mikrofon. Bilo je to njegovo prvo obraćanje publici koje se prenosilo na radiju, zbog čega je pomalo zbunjen skratio priču. Mnoge je to iznenadilo, budući da su ga smatrali genijem.

POGLEDAJTE VIDEO: Podsjetnik na Nikolu Teslu

Pokretanje videa...

00:50

No, njegova tvrdnja o tome da je 'genijalnost samo jedan posto inspiracije, dok preostalih 99 posto čini znojenje', najbolje objašnjava zašto se tako ponio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
storyeditor/2023-05-18/2023-05-19.png

Zanimljivo je da se Edison nije uspio naviknuti na školu, pa su ga učitelji u prvom razredu proglasili ograničenim i izbacili iz škole. Tako je njegova majka preuzela poučavanje, a kao radoznali dječak sam je uživao u čitanju znanstvenih knjiga i provođenju eksperimenata. Sa 16 godina spasio je život sinu šefa željezničke stanice i umjesto novca koji su mu ponudili za nagradu, zatražio da ga nauče sve o funkcioniranju telegrafa. Tu se zaposlio i proveo nekoliko godina.

Tvrdnju o da iza genijalnosti ponajviše stoji rad kasnije je dokazao provodeći dane u laboratorijima. Znao se toliko zanijeti poslom da bi radio i po 19 sati u komadu, a rezultat toga je 1093 patenata u SAD-u, 3 tisuće dokumenata o autorstvu izuma koji su izdani u drugim zemljama.

Referendum o samostalnosti

Bioetièari: Hrvatska je plodno tlo za teorije zavjere

Za vrijeme pregovora o rješavanju državne krize u bivšoj SFRJ 1991. godine, predsjednik Hrvatske, dr. Franjo Tuđman donio je odluku o raspisivanju referenduma o državnoj samostalnosti Hrvatske. Referendum je održan na današnji dan 1991. godine. Pravo glasa iskoristilo je 83,56 posto registriranih birača. a 94,17 posto njih izjasnilo se za odvajanje Hrvatske od Jugoslavije.

Marilynin zapjevala Kennedyu

Na današnji dan 1962. godine slavna Marilyn Monroe u njujorškom Madison Square Gardenu održala je svoj zadnji veći nastup u javnosti, jedan od onih koji su je vinuli u legendu. Uz televizijski prijenos, u uskoj haljini, vrlo senzualno je zapjevala 'Happy Birthday, Mr. President', američkom predsjedniku Johnu F. Kennedyju. Tri mjeseca kasnije bila je mrtva, a vrlo su žive postale glasine o tome kako su ona i Kennedy bili ljubavnici.

Više vremeplova pročitajte ovdje

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena