Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Hrvatska 365 Gourmet: Jela od jesenskih plodova, probajte

Hrvatska 365 Gourmet: Jela od jesenskih plodova, probajte
1

Odabrali smo za vas nekoliko restorana koji nude prefine delicije napravljene od sezonskih namirnica zbog kojih vam neće biti žao sjesti u auto i voziti se kilometrima

Apetit će vam se otvoriti od samog čitanja o poslasticama koje restorani u Hrvatskoj nude - gotovo da možete osjetiti njihov miris i okus. Isplati ih se posjetiti iako su možda daleko od mjesta u kojem živite. Ali, shvatite to kao mali gurmanski izlet koji ste zaslužili nakon napornog radnog tjedna. 

Želite li kušati savršenu pitu od smokve i badema, navratite do bistroa Lari & Penati u središtu Zagreba, na adresi Petrinjska 42. Svi koji su je probali kažu da je zarazno dobra i teško se zaustaviti na samo jednom komadu. Ako ste veliki sladokusac, lako bi mogli sjesti u automobil i voziti se kilometrima samo da vam nepce osjeti desert za prste polizati koji nude u Hotelu Dunav u Iloku - taški. To je tijesto punjeno pekmezom od šljiva, šećerom, makom i orasima. 

A u restoranu Marina u Novigradu imate priliku kušati nešto što još možda niste - pečene smokve. Radi se o finoj poslastici sa smokvama, orasima, vinom i medom na kremi od maskarponea. Kada ste već tamo nikako nemojte propustiti sladoled od limuna s bijelom čokoladom, cvijetom soli, čilijem i maslinovim uljem. Radi se o zaista neobičnoj kombinaciji okusa koja ostavlja ugodan osjećaj na jeziku.

Restoran Kukuriku u Kastvu na jelovniku ima deliciju koju se isplati probati - rimske njoke s vrganjima i tartufom. A, ukoliko vas put odvede do Karlovca, svakako posjetite Lovački rog i počastite se restanim vrganjima (vrganj, jaja, luk, francuski konjak, začini) pa zasladite prefinom vinogradarskom štrudlom - štrudla s jabukama, grožđem, orasima i cimetom. 

Poslastice od koprive pripremaju u restoranu Zlatni klas u Otrovanecu kraj Pitomače. Tamo se isplati počastiti zelenom lepinjom sa sirom - lepinja od crnog brašna s koprivom i sirom, a potom zapečena u krušnoj peći, ili krem juhom od koprive sa zaprškom od zobi. I desert je u znaku koprive. Radi se o zelenim palačinkama od koprive koje su punjene sa sirom pa zapečene - slane ili slatke.

Lungić sa žara s kukuruzom i lisičarkama nalazi se na jelovniku restorana Trilogija u Zagrebu, kao i odlična krostata od šljiva (prhko tijesto i šljive glazirane u crnom vinu) te međimurska gibanica bogata jabukama, orasima svježim sirom i makom.

Želite li iskušati štrukle kakve još niste, svakako posjetite Klet Bolfan u Hrašćini. Njihove zagorske štrukle punjene su bagremovim medom, čipsom od jabuke i orašastim voćem. Toliko su ukusne i bogate okusima da ćete lako postati ovisni o njima.

Preporučili bi vam i restoran Josić u Zmajevcu. Tamo možete razveseliti okusne pupoljke na jeziku sočnim pačjim prsima sa žara u umaku od šumskih gljiva koje serviraju uz povrće i zapečeni krumpir. Neodoljive su im i kruške u vinu punjene kremom od sira i lješnjaka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Soda bikarbona tjera puževe, ubija korov - recepti za eko vrt
VRTLARENJE BEZ KEMIKALIJA

Soda bikarbona tjera puževe, ubija korov - recepti za eko vrt

Odličan i vrlo jednostavan kuhinjski sastojak ima niz svojstava - ubija korov, tjera puževe, djeluje kao pesticid... Ekološki je čist i ne škodi biljkama

Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost
UTJECAJ PLANETA

Dnevni horoskop za utorak 21. svibnja: Djevicama će novo poznanstvo testirati vjernost

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 21. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Emocije, što je to? Horoskopski znakovi hladni poput sante leda
MANJAK OSJEĆAJA

Emocije, što je to? Horoskopski znakovi hladni poput sante leda

Znakovi poznati po manjku emocija u ključnim trenucima imaju posebne karakteristike koje oblikuju njihov specifičan način ponašanja zbog čega se drugima mogu činiti hladni