Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrvatska frankovka najbolja na 4. Međunarodnom ocjenjivanju

Hrvatska frankovka najbolja na 4. Međunarodnom ocjenjivanju
6

Ove su godine prikupljena 54 uzorka različitih kategorija i godišta iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije. Vina su se ocjenjivala u četiri kategorije: berba 2020., 2019., 2018., 2017. i starije

VIDEO

U prostorima vinarije Feravino, u organizaciji branda Enosophija, održano je 4. Međunarodno ocjenjivanje frankovki. Ocjenjivanje se ponovno održalo u sklopu Festivala frankovke koji organizira općina Feričanci u suradnji s Turističkom zajednicom Osječko-baranjske županije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pljukanci sa sardinama i hrskavim posipom 01:39

Ove su godine prikupljena 54 uzorka različitih kategorija i godišta iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije. Vina su se ocjenjivala u četiri kategorije: frankovka berba 2020., frankovka berba 2019. i 2018., frankovka berba 2017. i starije te rose frankovke.

- Prvi puta sudjelujem na ovakvom sortnom ocjenjivanju frankovki. Do sada su bila tri međunarodna ocjenjivanja u Feričancima. Velika pohvala svima u timu Enosophije na odličnoj organizaciji i profesionalnosti te lijepom broju prijavljenih vina na ocjenjivanje. Simbol samih Feričanaca je vino frankovka. Definitivno je opravdan naziv „međunarodnog ocjenjivanja“ jer su prikupljeni uzorci iz pet europskih zemalja poznatih po proizvodnji te sorte. Za međunarodno ocjenjivanje ugodno smo iznenađeni. Konkretno iz europskih zemalja Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije pristiglo nam je sveukupno 30 uzoraka, a ostali su bili uzorci iz Hrvatske. Vina berbe 2020. osvojila su jednu zlatnu medalju, vina berbe 2019./2018. 9 zlatnih, dok su vina berbe 2017. i starijih berbi osvojila čak 15 zlatnih medalja. Zaključujemo da vina sorte frankovka odležavanjem poboljšavaju svoju kvalitetu i kakvoću te postaju zaokruženija i pitkija. Ukupno je osvojeno 25 zlatnih, 18 srebrnih, 8 brončanih i 3 priznanja. Domaćini su osvojili za svoje frankovke dvije zlatne – Miraz 2018., Miraz 2017. i jednu srebrnu medalju za frankovku Dika 2018 - izjavila je prof. dr. sc. Ana Jeromel, predsjednica ocjenjivačke komisije.

Ovogodišnja najbolje ocijenjena frankovka u kategoriji berbe 2020. je vino Frankovka Krauthaker. U kategoriji berbe 2019./2018. zlatnu medalju kao najbolje ocijenjeno vino osvojila je  austrijska frankovka - Jalits blaufränkisch reserve, a u kategoriji frankovki berbe 2017. i starije zlatnu medalju osvojila je Frankovka Belje 2012. s 90 bodova koja je ujedno i šampion cijelog ocjenjivanja. Uz prof. dr. sc. Anu Jeromel s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u komisiji je bilo 7 vrhunskih enologa, certificiranih sommeliera i voditelja proizvodnje u vinarijama iz Mađarske, Srbije, Slovenije, Srbije te Hrvatske koji su vina ocjenjivali metodom 100 bodova. Ovom se metodom brojčano ocjenjuju bistroća i boja, čistoća, intenzitet i kvaliteta mirisa, opći dojam i čistoća vina te intenzitet, trajnost i kvaliteta okusa, a da bi vino dobilo prolaznu ocjenu niti jedna od navedenih karakteristika ne smije biti negativno ocijenjena.

- Nakon nekoliko godina sustavnog podcjenjivanja ove plemenite vinske sorte grožđa, konačno se pristupilo ozbiljnijoj revalorizaciji frankovke koja, kako je ocjenjivanje pokazalo, može ponuditi dimenziju više. Posebno mi je drago bilo primijetiti da se sve više pridaje pažnja i želi istaknuti delikatna narav sorte, a sve rjeđe poseže za nepotrebnim ušminkavanjem u podrumu i često maskiranjem njezine prirodno urođene ljepote. Možda je konačno došlo vrijeme da iznova otkrijemo profinjenost i suptilnost ove nepravedno zanemarene sorte - rekao je Vjekoslav Stojišić, WSET Diploma candidate i član prosudbene komisije.

Imanje pokraj Zagreba na kojem se toči vrhunsko vino prava je vikend destinacija
Imanje pokraj Zagreba na kojem se toči vrhunsko vino  prava je vikend destinacija

Frankovka se kao sorta kroz povijest pojavila u Panonskom bazenu, u Hrvatskoj se najviše uzgaja u Slavoniji, a u feričanačko vinogorje stigla je u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Uz Hrvatsku, najprisutnija je u zemljama srednje i južne Europe; Austriji, Njemačkoj, Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji. Uzgoj frankovke zahtjeva stručnost, iskustvo i pažnju u vinogradu i u toku same vinifikacije. Važno je istaknuti kako je upravo frankovka kao sorta jedna od najzastupljenijih u feričanačkim vinogradima.

- Kao najveći proizvođači frankovke u Hrvatskoj, vjerujući u ovu sortu kao sortu budućnosti preuzeli smo inicijativu i odlučili okupiti priznate proizvođače iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Austrije i Srbije upravo ovdje u vinariji Feravino. Ideja ovog ocjenjivanja je povezivanje regija i proizvođača te promocija frankovke kao sorte. Naravno, svi želimo što bolju ocjenu za svoje vino, ali viši i dugoročni cilj jest otkrivanje potencijala ove sorte, približavanje potrošačima i adekvatno pozicioniranje na vinskoj sceni koje frankovka itekako zaslužuje. Drago nam je da kolege vinari iz regije dijele jednaki entuzijazam te vjerujemo da je ovo početak jedne uspješne i dugoročne suradnje, a i prijateljstva. Frankovka je tek jedan mali dio svjetske vinske scene i isključivo zajedničkim djelovanjem i konstantnim radom možemo postići rezultate i osvojiti tržište. Kroz internacionalnu ocjenjivačku komisiju htjeli smo dobiti različite poglede na stilove frankovke i područja proizvodnje. Nakon natjecanja, imali smo priliku kušati sva vina te smo primijetili da komisija nije imala lak posao jer je konkurencija bila vrlo jaka. Ponosni smo na dva zlatna odličja za naše frankovke Miraz iz 2017. i 2018. te srebrnu frankovku Diku 2018. Također, čestitamo svim pobjednicima kategorija, ali ipak nam je drago da je šampion natjecanja hrvatska frankovka – zaključili su organizatori ocjenjivanja, Lucija Kužir i Martin Kovačević, enolozi vinarije Feravino i novog branda Enosophia.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom