Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrvatska i dalje na dnu ljestvice potrošačkih prava u Europi

Hrvatska i dalje na dnu ljestvice potrošačkih prava u Europi

Potrošači se osjećaju napušteno jer moraju sami pronaći rješenje. Udruge koje još rade, pomažu građanima najčešće volonterski, kaže Igor Vujović, predsjednik Društva Potrošač

VIDEO

Imamo iste zakone, sustav, institucije kao i ostale zemlje Europske unije, ali kod nas ništa ne funkcionira i zaostajemo u ostvarivanju prava. Četvrtu godinu zaredom smo zadnji na listi u zaštiti potrošača, kaže Igor Vujović. 

Predsjednik je Društva Potrošač koje još radi u Zagrebu. Razgovarali smo uoči Svjetskog dana zaštite prava potrošača. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nikola Klišanin izumio Luftomat - uređaj za napuhavanje luftmaraca

Pokretanje videa...

Luftomat 01:23

- Do prije pet godina je koliko toliko funkcioniralo i građani su bili više zaštićeni jer su udruge za zaštitu potrošača odrađivale lavovski posao, posebno u edukaciji, informiranju i savjetovanju potrošača. Danas više ne postoje profesionalna savjetovališta za potrošače, puno je udruga zatvorilo urede, a desetak ih je još aktivnih koje preživljavaju kroz manje projekte i djelovanja na lokalnoj razini - rekao je Vujović. 

Udruge koje još rade, pomažu građanima najčešće volonterski, pa su i teže dostupni. 

- Prije tri godine, promjenom politike i financiranja zaštite potrošača, Ministarstvo gospodarstva nas je dovelo današnjeg katastrofalnog stanja. Potrošači su izgubljeni u modernom potrošačkom društvu, needucirani su i neinformirani, a nemaju se kome obratiti za pomoć. Najviše problema je kod javnih usluga, naplate struje, vode, otpada, i telekomunikacija. Potrošači ne znaju što plaćaju, te ih se indirektno prisiljava plaćanje usluga koje ne koriste - kaže Vujović.
Dodaje da se smanjila problematika u trgovini, ali da je to možda samo privid zbog epidemije. 

Izgarate na poslu? Pet načina za biti sretniji na radnom mjestu
Izgarate na poslu? Pet načina za biti sretniji na radnom mjestu

- Najveći problem su prevare raznih davatelja usluga i trgovaca, a potrošači se osjećaju napušteno i izgubljeno jer moraju sami pronaći rješenje u moru informacija. To je veliki problem posebno starijim građanima koji više ne mogu u direktnom kontaktu potražiti savjet. Udrugama koje su se godinama aktivno bavile zaštitom potrošača država ne osigurava niti minimum za rad - ogorčen je Igor Vujović. 

erste

Iz Ministarstvo gospodarstva kažu da potrošači s njima mogu razgovarati na besplatan broj 0800 414 414. No dostupan je samo četiri sata, tri dana u tjednu, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 10 do 14 sati. Upite mogu poslati i na Centralni informacijski sustav za zaštitu potrošača (CISZP), koji služi i za prijavu inspekciji. Potrošači više vole direktan kontakt jer je lani savjet telefonom tražilo njih 5667, a preko sustava 3536 ljudi iako je dostupan dan i noć. U Ministarstvu su lani dali samo 9203 savjeta potrošačima iz cijele Hrvatske, a usporedbe radi, savjetovališta pri udrugama su 2018. dala više od 20.000 savjeta. 

Danju i noću Varaždinci će se sladiti na kolačomatu: 'U par sati razgrabili su sve kolače'
Danju i noću Varaždinci će se sladiti na kolačomatu: 'U par sati razgrabili su sve kolače'

Na portalu Sve za potrošače, www.szp.hr su informacije i savjeti na brojne teme. Iz Ministarstva kažu da za jesen pripremaju novi Zakon o zaštiti potrošača zbog sprečavanje napuštene poslovne prakse, ponajviše u internetskoj prodaji. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pet profesija koje su najsklonije preljubu - jeste li među njima?
JESTE LI IZNENAĐENI?

Pet profesija koje su najsklonije preljubu - jeste li među njima?

Znate li kojih je pet profesija najsklonije prevariti partnera i kako na to utječu inteligencija, bogatstvo, stres, alkohol i droga kojima neki pribjegavaju u stresnom okruženju

Dnevni horoskop za petak 12. travnja: Lavu simpatija uzvraća osjećaje, Strijelca prati stres...
KOME SE ZVIJEZDE DANAS SMIJEŠE

Dnevni horoskop za petak 12. travnja: Lavu simpatija uzvraća osjećaje, Strijelca prati stres...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 12. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Imajte ih na oku: Horoskopski znakovi koji su skloni preljubu
OPREZNO S NJIMA

Imajte ih na oku: Horoskopski znakovi koji su skloni preljubu

Iako astrologija nije egzaktna znanost, vjeruje se da su neki znakovi Zodijaka skloniji nevjeri od drugih. Radi se o određenim tipovima karaktera koji će prije 'zalutati'