Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Hrvatske karbonske peraje su doplivale do svjetskog rekorda

Za industrijski dizajn karbonskih peraja koje su srušile svjetski rekord s roniocem Davidom Ćustićom, Daniel Pintarić dobio je novčanu potporu Plavog ureda Grada Zagreba

Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL
2 komentara

Po struci sam programer-operater. Radio sam u banci kao direktor mjenjačkog poslovanja, ali i razne druge poslove, a onda sam se odlučio okušati kao - privatni poduzetnik, započinje svoju priču Daniel Pintarić (48), inovator i vlasnik tvrtke Subcraft za proizvodnju vrhunske ronilačke opreme za koju potpisuje dizajn zajedno s još troje svojih zaposlenika. 

Njegove karbonske peraje, koje izrađuje iz japanskog karbona iz kojeg se, između ostalog, izrađuju i Airbus, Boeing te bolidi Formule 1, ovog su proljeća, “u suradnji” s roniocem Davidom Ćustićem doplivale do svjetskog rekorda.

Osim što je na to postignuće neizmjerno ponosan, Daniel je za njih dobio i poticaje Plavog ureda Grada Zagreba kao potporu za inovatora godine u sektoru industrijskog dizajna. 

Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL

- Uskoro ćemo nabaviti naprednu opremu za izradu karbona, te do kraja unaprijediti kvalitetu peraja - objašnjava Daniel. Iako sve proizvodi u Hrvatskoj, od samog početka krenuo je izvoziti. 

- Hrvatsko tržište za ronilačku opremu je jako malo, pa i da prodamo opremu svim roniocima, nećemo napraviti neki posao. Ne radim s dućanima, nego web-shop. Sa strancima se ipak radi “konkretno” - predračun, avansno plaćanje i onda se kreće u posao. Distributere imamo u SAD-u, Španjolskoj, Portugalu, Tunisu, Japanu, Francuskoj, Italiji, Švicarskoj, Cipru, Turskoj, Crnoj Gori... - priča Zagrepčanin Daniel. U inovatorsko-poduzetničkim vodama, kaže, dobro se osjeća. 

VELIKO ODRICANJE Ironman: Svaki tjedan treniram barem 35 sati, ali vrijedno je...

- Volim adrenalin, volim da se nešto događa, volim isprobavati nove stvari - objašnjava nam Daniel koji se od malih nogu bavi ronjenjem. Tako je zajedno s bivšim partnerom ušao u posao s ronilačkom opremom. 

- Počeli smo prije pet godina. Na početku sam radio na perajama dok nisam dobio vrhunski proizvod, a kasnije sam ih još unaprijedio. Imao sam tehnološko znanje i želio sam napraviti top proizvod, a na kraju sam ga i napravio. Garancija je doživotna na delaminaciju, a tri godine na lom - prepričava Daniel. 

Na upit je li patentirao peraje, odnosno zaštitio svoje vlasništvo odgovara da nije. Za to ima i dobar razlog. 

KRALJICA LUKSUZNOG TURIZMA 'Uz moje savjete ljudi lakše prodaju svoje vile i apartmane'

- U Hrvatskoj ni nemamo konkurenciju i zapravo nas nitko ne može ugroziti. A što znači zaštititi svoje vlasništvo? To znači opisati proces izrade, a onda smo već otkrili svoju tajnu. Pravilo kojeg se držim da je izrada naša poslovna tajna koju ne otkrivamo.

Izvoznici smo u 98 posto slučajeva. Problem je što svoj proizvod ne možemo zaštititi u stranim zemljama u kojima prodajemo - kaže Daniel. Poduzetnicima u Hrvatskoj je teško, žali se, jer ima sto stvari koje ne valjaju. 

Foto: Ilustracija/Matija Habljak/PIXSELL

- Zahtijeva se od poduzetnika da je sve kako treba, no zakoni se toliko brzo mijenjaju da se poduzetnici ne stignu ni okrenuti oko sebe. Ja bih trebao svaki dan poslije posla otvoriti Narodne Novine i pratiti što se promijenilo. I za sitnu grešku kazne su rigorozne, preko 50, pa čak i 100 tisuća kuna. I prijeti vam zatvaranje - zaključuje Daniel Pintarić. 

Rad sa strancima je ugodan i ležeran

Taj svjetski rekord moja je plaća. Da gledamo samo financijsku stranu, ne bi dugo tu izdržao. Međutim ono što me “drži” su adrenalin koji osjećam dok stvaram nešto novo, ali i odličan tim s koji radim.

Ugodno mi je raditi sa strancima, ugodni su i opušteni, s njima je komunikacija ležerna i jednostavna, pa s te strane nema prevelikog stresa. Meni zapravo ne treba puno, samo da me svi ostave na miru, da mogu odraditi posao. Naravno, nakon što platim porez i druge namete, smije se Daniel. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message