Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Hrvatski studenti razvili projekt koji čuva životne uspomene

Hrvatski studenti razvili projekt koji čuva životne uspomene

Tim sadašnjih i bivših zagrebačkih studenata već je prikupio 50.000 eura investicije kako bi vječno sačuvali životne priče o voljenima. Uz fotografije i priče, vaši preci neće lako pasti u zaborav

VIDEO

Što biste rekli da vas netko pitao kako izgledaju vaša prabaka ili pradjed? Gotovo 90 % ljudi jako malo zna o svojim precima. Ne znaju kako izgledaju, što su radili, što su voljeli, ne znaju čak ni kako su se zvali. Čak 99 % ljudi koji su ikad postojali su zaboravljeni kao da nikada nisu postojali, kažu mladi programeri koji su pokrenuli startup Spiritus - platformu za kreiranje i čuvanje digitalnih uspomena.

POGLEDAJTE VIDEO: Vječni čuvari uspomena

Ovaj potencijalno predivan projekt osnovali su studenti Filozofskog fakulteta - Dino Jerković i Marko Šoljić, a kasnije su se timu priključili Mateo Stjepanović, Marin Grbić i Filip Šoljić - mladi entuzijastični programeri, a za upečatljivi dizajn zaslužan je Petar Zeman. Na razvoju aplikacije radili su gotovo godinu dana, s time da su zadnjih tri mjeseca proučavali testirajući projekt da bude, kako kažu, siguran i jednostavan.

- Kroz Spiritus svatko može kreirati digitalnu uspomenu svojih voljenih kroz objavu fotografija i pisanje pamtljivih životnih priča. Svaki korisnik tako će moći na jednostavan, lijep i dostojanstven način sačuvati uspomenu na svoje najdraže, a uspomene mogu biti očuvane vječno jer se Spiritus bazira na revolucionarnoj blockchain tehnologiji - kaže student Dino Jerković, jedan od osnivača platforme. 

Uz kreiranje vlastitih memorijala, korisnici će moći posjećivati druge uspomene i inspirirati se neobičnim životnim pričama običnih ljudi. Tijekom posjete mogu pokloniti ružu i ostaviti poruku korisnicima koji čuvaju uspomene. 

Dirljive uspomene: Izrađuje razni nakit od pepela pokojnika
Dirljive uspomene: Izrađuje razni nakit od pepela pokojnika

- Ako smatrate da niste najbolji pisci, ne morate brinuti jer smo se pobrinuli da vam taj proces u potpunosti olakšamo. Unutar aplikacije možete poslati natuknice priče na mail, a naš tim pisaca sastavit će natuknice u dojmljivi tekst vrijedan svake uspomene - kažu. 

- Kada gledamo kroz povijest, jedino čitamo priče tek o nekolicini vojskovođama, političarima, sportašima… a što je s drugim ljudima koji su sigurno imali zanimljive i inspirativne priče? Mi iskreno vjerujemo da svaki čovjek koji je ikada živio ima barem jednu priču vrijednu pričanja. Želimo upravo pomoći u prikupljanju tih priča, a našom tehnologijom omogućiti da one ostanu dostupne, potencijalno vječno  - kaže Dino Jerković, osnivač i direktor startupa Spiritus.

Postoje Svi Sveti i Dušni dan - znate li u čemu se razlikuju?
Postoje Svi Sveti i Dušni dan - znate li u čemu se razlikuju?

Projekt je u svibnju ove godine proglašen i najboljom studentskom aplikacijom u Hrvatskoj, a kasnije su to prepoznali i internacionalni investitori iz fonda za rizično ulaganje Fil Rouge koji je investirao 50.000 eura. Već se  pripremaju za internacionalizaciju projekta. 

- Cilj nam je u prvoj polovici iduće godine proširiti projekt za korisnike engleskog govornog područja, prvenstveno mislimo na američko, britansko i kanadsko tržište. Dotad ćemo na našem tržištu prikupiti povratne informacije od naših prvih korisnika o tome što im je super na aplikaciji, ali i o tome što bi trebalo popraviti da aplikacija bude još bolja. Tako da svakako pozivamo buduće korisnike da nam se jave sa svojim mišljenjima - kažu. 

Kako kaže jedna stara afrička poslovica “Prestajemo živjeti tek onda kada nestanemo iz priča”. Kroz Spiritus možete uz malo truda napraviti prelijepu gestu za sve one koje ste poznavali. Sačuvajte njihove uspomene - vječno.Platformu možete preuzeti putem Google Play-a ili App Store-a. Besplatna je za korištenje svim korisnicima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje