Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Htjela roditi s 18, pa je donora sperme pronašla na Facebooku

Htjela roditi s 18, pa je donora sperme pronašla na Facebooku

I prije nego je napunila 18, Ann je na Facebooku potražila donora sperme i obavila oplodnju priborom koji je kupila na Internetu. Uvjerena je da otac nije potreban za odgoj djeteta

VIDEO

Opsjednuta željom da postane majka, Ann (kako su je za ovu prigodu nazvali mediji) nije htjela gubiti vrijeme i čim je napunila 18 godina, pridružila se grupi za žene koje su tražile i našle donore sperme na Facebooku. Nakon što se sastala s donorom u jednom londonskom hotelu, kako bi joj predao 'uzorak', Ann je zatrudnjela pomoću kompleta za umetanje sperme u maternicu. Žena iz Halsteada u pokrajini Essex u Engleskoj danas je ponosna majka osmomjesečni kćeri. 

- Godinama sam se osjećala potpuno spremna biti mama. To je ono za što sam rođena. Ali nisam imala dečka, kamoli čovjeka koji je spreman osnovati obitelj sa 17-godišnjakom.

Kad sam shvatila da preko zdravstvenog sustava neću moći ostvariti pravo na umjetnu oplodnju sjemenom darivatelja, a trošak privatne oplodnje nisam mogla podnijeti, znala sam da sama moram pronaći donora. Zato sam potražila stranicu na Facebooku na kojoj se ozbiljno raspravlja o tome i porazgovaram sa ženama koje su to učinile tim putem i upoznala donora u hotelu.

Umjetna oplodnja: ‘Dizajnirane bebe’ eliminiraju mnoge bolesti
Umjetna oplodnja: ‘Dizajnirane bebe’ eliminiraju mnoge bolesti

Pokazao mi je da ima čistu medicinsku dokumentaciju, dao uzorak, i to je bilo to, priča Anne. Dodaje da je pri oplodnji koristila pribor koji je kupila na Internetu te da nije mislila da će uspjeti od prve. 

- Znam da će mnogima biti čudno što sam to učinila sa samo 18 godina, no ja sam zrela, neovisna žena i ne žalim. To je moje tijelo i nitko mi ne može reći kad bih trebala ostati trudna, ili ne, kaže mlada mama. Kako pokazuje istraga iz 2012. godine, ona neće biti usamljen slučaj. Čak četvrtina žena koje su se prijavile u grupama na kojima se nudi darivanje sperme, mlađe je od 25 godina. 

Papa: Umjetna oplodnja nije prirodna i oblik je arogancije
Papa: Umjetna oplodnja nije prirodna i oblik je arogancije

Zanimljivo je da je donator sperme upoznao malu Aneli ubrzo nakon rođenja, dok Anne kaže kako ju je odgojila samo njena danas 53-godišnja majka Sally, dok je oca upoznala tek prije dvije godine i nikada nije osjećala da u odgoju djeteta nužno mora sudjelovati i muškarac. 

Umjetna oplodnja svima ili samo ženama u vezama?
Umjetna oplodnja svima ili samo ženama u vezama?

- Imala sam divno djetinjstvo, pa uopće ne mislim da je to presudno. Kad sam ušla u ranu tinejdžersku dob, bila sam vrlo nespretna i bilo mi je neugodno s dječacima, među ostalim i zato što patim od blage epilepsije. No, bila sam ljubomorna kad bi starije djevojke zatrudnjele, kaže Anne. Donora sperme počela je tražiti već sa 16 godina. 

- Počela sam preko javnog zdravstvenog sustava, no kako oni pružaju usluge samo parovima i ženama koje imaju problema s plodnošću, a privatne su klinike skupe i većina ne bi prihvatila zahtjev djevojke od 18 godina, pa nisam htjela razmišljati o tome da se zadužujem radi toga. Tako sam odlučila potražiti on-line tatu, kaže. U takvim se grupama nudi i 'prirodna oplodnja', odnosno seks sa ženom koja želi zanijeti, no na to se nije mogla odlučiti. Sprijateljila se sa ženama u grupi i bile su joj od velike pomoći. Tako je počela slati poruke muškarcima koji su bili spremni donirati spermu.

Novo: Umjetna oplodnja - prirodni seks s doktorom
Novo: Umjetna oplodnja - prirodni seks s doktorom

U siječnju 2017. javila se Tomu, 31-godišnjem plavokosom i plavookom muškarcu koji ju je podsjetio na australijskog glumca Chrisa Hemswortha. Počela ga je ispitivati zašto se odlučio postati donor i kako joj se učinio pristojnim, nakon što je priznao da je pomogao da se rode tri djevojčice i jedan dječak, u čiji odgoj uopće nije uključen, izbor je pao na njega. 

Mobilni donor sperme: Kombi je 'ured', a žena mu nije sretna
Mobilni donor sperme: Kombi je 'ured', a žena mu nije sretna

Tako je poslala poruku Tomu, koji je bio vrlo zadovoljan time da će se upoznati i učiniti to. U isto vrijeme, priznala je mami što radi, koja to nije dobro prihvatila i jako su se posvađale, no Anne je ostala uporna. Počela je pratiti ovulacije, kako bi isplanirala savršen datum za oplodnju. 

- Upoznali smo se 10. prosinca, bila sam uzbuđena i došla sam s prijateljicom. Kad sam upoznala Toma u predvorju, dala sam mu ključ od sobe i poslala ga da pripremi uzorak. Kutijica me čekala u sobi, pa sam odmah umetnula kateter i ubrizgala spermu te ležala s nogama podignutim uza zid oko sat vremena. Onda smo Kate i ja otišle na hamburger i zaista nisam mislila da će uspjeti od prve, priča Anne. No, tjedan kasnije test na trudnoću bio je pozitivan. Plakala je od sreće zato što će postati mama. Javila je donoru i on joj je čestitao, a najteže je bilo reći mami. 

Ima 102 djece i hrpu problema: Donor sperme se malo zaigrao
Ima 102 djece i hrpu problema: Donor sperme se malo zaigrao

- Nakon 3 mjeseca objavila sam vijest i na Facebooku. Bilo je puno pitanja o tome tko je tata, no samo najboljim prijateljima sam rekla istinu, kaže. Ostala je na koledžu do kolovoza 2018., a Anelu je rodila 21. kolovoza, pri čemu joj je podršku pružala mama. 

Donor sperme silovao je žene, obećao im pomoći da zatrudne
Donor sperme silovao je žene, obećao im pomoći da zatrudne

- Čim sam primila bebu na ruke, znala sam da sam donijela dobru odluku, kaže Anne, koja je s bebom prvo živjela kod mame, a onda zatražila i dobila državni stan s jednom spavaćom sobom. Počela je raditi u baru na pola radnog vremena, a u rujnu započinje s tečajem za primalje, kako bi se osamostalila, s tim da će mama do tada čuvati Aneli.

Donor sperme nije naveden u njenom rodnom listu, čime se on odrekao brige o djetetu i prava da u tome sudjeluje. Upoznao ju je ubrzo nakon rođenja, ali samo da bi čestitao Anne i to je bilo sve. Mlada majka kaže kako bi sve ponovila, pa ako kroz nekoliko godina ne pronađe muškarca s kojim bude željela dijete, moguće se odluči na to da ponovo potraži donora da bi Aneli dobila bracu ili seku, ispričala je u razgovoru za The Sun. 
 

ŠOKANTAN RAZLOG: Evo zašto Meghan Markle uvijek ima istu pozu u javnosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'