Lifestyle

Komentari 0

HZJZ podsjeća na pravila za cijepljenje protiv pneumokoka

HZJZ objavio: Evo  tko od odraslih ima pravo na besplatno cjepivo protiv pneumokoka

Cijepljenje osoba s određenim dijagnozama obavlja se na račun HZZO-a, kao i docjepljivanje, kada je potrebno, ističe HZJZ u podsjetniku na pravila za liječnike koji provode cijepljenje

Osobe sa funkcionalnom ili anatomskom asplenijom, kao i ljudi slabijeg imuniteta zbog neke osnovne bolesti, ili lijekova koje primaju, kao što su imunokompetentne osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, dijabetesom melitusom, alkoholizmom, kohlearnim implantatima i stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog likvora infekciji/istjecanja cerebrospinalnog likvora, imaju pravo na besplatno cijepljenje protiv pneumokoka, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo HZJZ.

Oni dobivaju tzv. polisaharidno pneumokokno cjepivo. 

POGLEDAJTE VIDEO: Strah od cjepiva postao jači od straha protiv korone

Pneumokokno cijepljenje osoba pod povećanim rizikom definirano je tzv. Programom 2 i na temelju procjene potrebnih količina nabavlja se cjepivo centraliziranim putem za osobe s indikacijama, piše epidemiolog prim.dr.sc.Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u HZJZ. 

No konjugirano pneumokokno cjepivo je preporučeno i besplatno za cijepljenje svih osoba od dva mjeseca starosti nadalje  sa sljedećim medicinskim indikacijama:

Cijepljenje zdravih osoba starijih od 65 godina  protiv pneumokoka nije predviđeno Programom 2.

HZJZ je objavio i tablicu preporuka za cijepljenje odraslih osoba protiv pneumokokne bolesti:

Najčitaniji članci