Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

I Messi ga voli: Čaj koji potiče energiju te smanjuje masnoće

I Messi ga voli: Čaj koji potiče energiju te smanjuje masnoće

Iako ima gorak okus, postao je omiljeni napitak među Argentincima, često je popularniji i od kave. Slavni nogometaš ga obožava radi niza zdravstvenih prednosti

VIDEO

Yerba čaj obiluje polifenolima, snažnim spojevima koji potiču metabolizam. Pripisuju mu se razna svojstva, mnogi tvrde da potiče mršavljenje, a pritom ubrzava metabolizam, razgrađuje masnoće te poboljšava fizičku izvedbu i povećava razinu energije. Jedan od fanova je Lionel Messi, koji mu je dao svjetsku slavu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

Poseban ritual

Ispijanje Yerba Mate čaja u Južnoj Americi poseban je ritual.

Često se ispija topao ili hladan iz posebne šalice s metalnom slamkom, nazvane bombilla. Za pripremu se koriste lišće i stabljika biljke Ilex paraguariensis, a postupak je zapravo potapanje biljke u vreloj vodi. Često se konzumira s prženim šećerom, limunovim sokom ili mlijekom.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Joško Bašić 00:29

Yerba mate čaj bogat je kofeinom i pruža sličan energetski poticaj kao kava, no ljubitelji tvrde da se nakon njegovog ispijanja osjećaju bolje. S 80 miligrama kofeina po šalici, sadrži otprilike istu količinu kofeina kao šalica kave. Odličan je stimulans živčanog sustava, a prema nekim istraživanjima, prva jutarnja šalica mate čaja može pomoći i u gubitku kilograma.

Borba protiv pretilosti

Brazilska istraživanja otkrivaju da ovaj zeleni napitak ima super učinke u borbi protiv pretilosti, dok je južnokorejska studija otkrila da su ljudi s prekomjernom težinom, koji su uzimali kapsule yerba, svaki dan izgubili do 0,7 kg.

Konzumiranje srdela umjesto crvenog mesa spasilo bi živote?
Konzumiranje srdela umjesto crvenog mesa spasilo bi živote?

Druga istraživanja također su otkrila slične informacije - norveška studija iz 2018. godine testirala je dodatak prehrani na 11 muških biciklista i otkrila da povećava količinu sagorjele masti tijekom vježbanja.

Yerba čaj također obiluje polifenolima, moćnim spojevima koji potiču metabolizam, te drugim hranjivim tvarima poput antioksidansa, aminokiselina, vitamina i minerala.

- Iako je prepun antioksidansa i drugih stimulansa, učinak na mršavljenje također bi mogao biti posljedica kofeina - ističe dijetetičar dr. Duane Mellor sa Sveučilišta Aston.

Yerba mate može pomoći u prevenciji infekcija uzrokovanih bakterijama, parazitima i gljivicama.

Neka starija istraživanja otkrila su da visoke doze ekstrakta Yerba mate deaktiviraju bakteriju Escherichia coli, koja uzrokuje simptome trovanja hranom poput grčeva u želucu i proljeva.

Spojevi u ovom napitku također mogu spriječiti rast vrste gljivice odgovorne za ljuskavu kožu, perut i određene kožne osipe, Malassezia furfur. Ipak, potrebna su dublja istraživanja na tom području.

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Malo je vjerojatno da će Yerba mate naštetiti zdravim odraslim osobama koje ga povremeno piju.

No, treba znati da kofein u ovom čaju može izazvati nuspojave poput: bolova u želucu, problema sa spavanjem, osjećaja nervoze
ubrzanog rada srca. Upravo zato, preporučuje se konzultirati liječnika prije konzumacije Yerba čaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za petak 17. svibnja: Jarcu će pristići lijepa vijest, a Ovan će biti s djecom

Pročitajte dnevni horoskop za petak 17. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti
I BOJA JE VAŽNA

Kako držite novac u novčaniku? To otkriva hoćete li se obogatiti

Nije svejedno jeste li kupili novčanik sami ili ga dobili na poklon. Preporuka je da ga sami izaberete i kupite kako bi ga kasnije voljeli i rado svoj novac držali u njemu