Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

I NP Kornati i Krka otvaraju od ponedjeljka, povoljnije su cijene

I NP Kornati i Krka otvaraju od ponedjeljka, povoljnije su cijene
1

U Nacionalnom parku Krka do 18 lipnja vrijedit će povoljnije cijene, s ciljem da park bude pristupačniji za posjet domaćih gostiju, dok Kornati ponajviše očekuju od čarter-plovila

VIDEO

Zanima vas ova tema? proitajte onda i ovaj članak: NP Brijuni i Plitvice orvaraju u ponedjeljak, i ostali u pripremi

- Naš Park je u vrijeme mjera zaštite protiv virusa korone bilo zapravo nemoguće potpuno zatvoriti, jer su Kornati privatni posjed i dosta je ljudi koji su se došli izolirati upravo na svoje imanje. Taj dio nismo mogli kontrolirati, ni zabraniti. Kornati su dio plovnog puta, pa park ni s te strane nije bilo moguće zatvoriti, no dok je bila proglašena karantena na Murteru, postojala su ograničenja plovidbe. Naravno, Nacionalni park je bio zatvoren za turiste i sad se pomalo pripremamo se za otvaranje, no to je kod nas pomalo specifična priča - kaže Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati.

POGLEDAJTE VIDEO: Kupanje na izvoru Krke 

Pokretanje videa...

00:27

Tako traju pripreme da se od 11. otvore dva službena ulaza. Park se čisti od smeća i plastike koji su doplovili tijekom zimskih mjeseci  i sve je spremno za komisionu prodaju karata za plovila, kao i on-line plovidbu, no još se čekaju i službene upute Nacionalnog Stožera o tome kako sve smije izgledati. 

Najmlađi sada mogu digitalno upoznati Nacionalni park Krka
Najmlađi sada mogu digitalno upoznati Nacionalni park Krka

- U početku možemo očekivati isključivo promet povezan s nautičkim turizmom i nadamo se da bi tu moglo biti gostiju, jer već ima nešto njih stacioniranih u marinama. U čarter plovidbi se vjerojatno može očekivati i najviše turista, jer je ipak riječ o obiteljskoj plovidbi, na kojoj nema velike potrebe za prilagođavanjem broda potrebi da se održava distanca i da se poštuju neke higijenske mjere, osim čišćenja između gostiju. No, još ne znamo kako će se taj segment turističke ponude pokazati dok se ne otvore granice. Osim toga, riječ je o pojedinačnom turizmu, koji ne donosi velike prihode, pa ćemo tek vidjeti kakvi će biti rezultati - kaže sugovornik.

Priroda je prava umjetnica: 10 fascinantnih mjesta na svijetu
Priroda je prava umjetnica: 10 fascinantnih mjesta na svijetu

S druge strane, relativno su male šanse da se prije 1. lipnja počnu organizirati veliki turistički izleti. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Excursion - NP Kornati islands (@kornati_islands_excursion)

- Na ovom području plove tri linije, tri broda koja mogu primiti između 100 i 150 putnika. U razgovoru s brodarima čini se da bi se oni relativno lako mogli prilagoditi tome da broj putnika sa 150 svedu na 90, te da u tom slučaju mogu poštivati potrebu da se održavaju  mjere distance, no zasad nemamo najave većih grupa i teško je reći kako će to funkcionirati. Naime, treba uzeti u obzir da su i troškovi plovidbe velikih brodova vrlo visoki te da je pitanje hoće li tako organizirana plovidba brodarima biti isplativa - kaže Ježina.

Dodaje kako neće biti podizanja cijena, one u on-line prodaji ostaju nešto povoljnije, no ne treba očekivati ni njihovo smanjenje. 

Priroda se oporavlja: Delfini su, nakon Italije, viđeni u Zagrebu!
Priroda se oporavlja: Delfini su, nakon Italije, viđeni u Zagrebu!

Iz Nacionalnog parka Krka u srijedu su i službeno potvrdili informaciju da u ponedjeljak, 11. svibnja otvaraju vrata za posjetitelje, koju smo već objavili. Oni otvaraju uz promotivnu cijenu ulaznica od 50 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu i mlade, koje će vrijediti do 18. lipnja, pri čemu su se vodili željom da Park bude dostupniji domaćim posjetiteljima. Posebno ističu dobru vijest za ljubitelje prirode: Individualni posjetitelji mogu se kretati pješke i biciklima, te uživati u svim prirodnim vrijednostima i kulturnopovijesnim bogatstvima NP Krka. Otvaraju se i ugostiteljski objekti, koji su prilagođeni prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli NP Krka (@np_krka)

U skladu s njima uređeni su i prezentacijski centri i svi ostali sadržaji, od suvenirnice do ugostiteljskih objekata na Roškom slapu i Lozovcu, uz nužno poštivanje svih epidemioloških mjera koje su na snazi. Ulazak u zatvorene prostorije dozvoljen je određenom broju posjetitelja u isto vrijeme, uz prethodno dezinficiranje ruku i potplata dezinfekcijskim sredstvom, koje će biti na raspolaganju uz same ulaze u zatvorene prostorije Parka.

Jadran kakav nekad nije bio: Priroda nam je vratila 'pljusku'
Jadran kakav nekad nije bio: Priroda nam je vratila 'pljusku'

Do postupnog uspostavljanja usluga prijevoza brodovima (što se očekuje 16. svibnja), do Skradinskog buka, kao posljednje i najduže sedrene barijere na rijeci Krki, te jednog od najneobičnijih i najljepših krajobraza NP 'Krka, posjetitelji će moći doći autobusom ili šetnjom poučno-pješačkom stazom dužine 875 metara iz Lozovca, ili šetnjom odnosno bicikliranjem u dužini od četiri kilometra iz Skradina, ističu u tom Parku. 

Radno vrijeme Skradinskog buka je od 9 do 19 sati, a lokaliteta na srednjem i gornjem toku od 10 do 18 sati, ističu. 

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Iz kauča na ledenjak: Virtualna šetnja nacionalnim parkovima

POGLEDAJTE VIDEO Željko Bebek: #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:39
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara