I oni imaju rok trajanja: Znakovi koji pokazuju da biste trebali baciti proizvode za čišćenje | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

I oni imaju rok trajanja: Znakovi koji pokazuju da biste trebali baciti proizvode za čišćenje

I oni imaju rok trajanja: Znakovi koji pokazuju da biste trebali baciti proizvode za čišćenje

Da bi vaši proizvodi ispunili svoj maksimalni vijek trajanja, važno je da ih pravilno skladištite. Visoke temperature uzrokuju brže kvarenje proizvoda, pa ih držite u tamnom prostoru sobne temperature

VIDEO

S vremena na vrijeme svatko od nas u smočnici ili hladnjaku napravi 'čistku' kako bi se riješili proizvoda kojima je istekao rok trajanja. Isto to bismo trebali napraviti i s kolekcijom sredstava za čišćenje. Naime, ona ne bi smjeli stajati godinama ispod sudopera, pogotovo ako se radi o prirodnim formulama bez kemijskih konzervansa. U nastavku saznajte što sve trebate znati o proljetnom čišćenju ormara s proizvodima za čišćenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za čišćenje doma

Pokretanje videa...

Trikovi za čišćenje doma 01:51

Koliko dugo traju sredstva za čišćenje?

Eko proizvodi za čišćenje i dalje sadrže neke konzervanse kako bi zaustavili rast mikroba, ali oni obično dosegnu svoj maksimum nakon dvije godine - nakon toga će proizvod početi propadati. Proizvodi za čišćenje na bazi enzima obično istječu još brže. No ne brinite. Budući da prirodne proizvode za čišćenje ne jedete niti ih ne stavljate na kožu, oni obično ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje kad im istekne rok trajanja. Mogli biste samo primijetiti da im miris počinje nestajati ili da ne rade onoliko dobro kao prije.

Zbrajate kalorije? Otkrivamo koliko ih troše kućanski poslovi
Zbrajate kalorije? Otkrivamo koliko ih troše kućanski poslovi

- Prirodni proizvodi za čišćenje kojima je istekao rok trajanja rijetko predstavljaju prijetnju, osim što vjerojatno neće dobro očistiti, budući da im učinkovitost vremenom istječe - kaže Angela Bell, zaposlenica u tvrtki Grove Collaborative. Također, imajte na umu da je istek roka trajanja obično napisan riječima 'najbolje upotrijebiti do...'. Pa bi bilo najbolje da proizvod iskoristite prije nego istekne točan datum otisnut na boci.

Sacha Dunn, osnivač tvrtke za čišćenje Common Good, tvrdi da će neki proizvodi često trajati dulje nego što rok trajanja kaže.

- Proizvodi bi mogli malo izgubiti na učinkovitosti, ali to su uglavnom male promjene - objašnjava Dunn i dodaje da bi sredstva za čišćenje s mirisom esencijalnih ulja s vremenom mogla potamniti jer ulja oksidiraju, a tekuća sredstva za čišćenje bi s godinama mogla postati viskoznija .

Neki znakovi da je vrijeme da bacite svoje proizvode

Ipak postoji nekoliko znakova koji pokazuju da biste proizvod za čišćenje trebali baciti i uzeti novi, bilo zbog toga što proizvod više ne djeluje ili zato što bi mogao donijeti više štete nego koristi:

  • Rast plijesni: Ako primijetite da se u vašoj boci pojavljuje nešto čudno, to je dobar razlog da se riješite tog proizvoda
  • Čudni mirisi: Ako proizvod ima miris na užeglo ulje repice ili maslinovo ulje, vrijeme je da bacite proizvod. Iako to nije nužno opasno, nije ni ugodno za upotrebu.
  • Razdvojena tekućina: 'Tekućina se može odvojiti ili postati mutna', kaže Bell. Ponekad dobro mućkanje može popraviti situaciju, ali ako se to ne dogodi, vrijeme je za zamjenu.
  • Dezinficijensi kojima je istekao rok trajanja: Ako živite s bolesnim članom obitelji ili ste zabrinuti zbog širenja bakterija kod kuće, obratite pažnju na sredstva za dezinfekciju. Naime, ako im istekne rok trajanja mogu izgubiti moć ubijanja klica.

Kako duže održati proizvode?

Da bi vaši proizvodi ispunili svoj maksimalni vijek trajanja, važno je da ih pravilno skladištite. Visoke temperature mogu uzrokovati brže kvarenje proizvoda, pa Dunn preporučuje da ih držite u tamnom prostoru sobne temperature, primjerice ispod sudopera ili u ormariću, dalje od izravne sunčeve svjetlosti.

Ako pazite na okoliš i koristite boce koje se mogu ponovno puniti sredstvom, trebate pripaziti na to kako čistite te boce. Ako ih ispirete vodom iz slavine, pustite da se potpuno osuše na zraku prije dodavanja sljedećeg sredstva za čišćenje, jer je voda iz slavine puna bakterija.

Kako sigurno odložiti proizvode za čišćenje?

Kada u rukama imate pokvarene proizvode, važno je i odgovorno ih zbrinuti. Ako je vaše sredstvo za čišćenje napravljeno od biorazgradivih sastojaka (tako bi trebalo pisati na etiketi ili web stranici), jednostavno ih se riješiti. Jednostavno bocu isperite u sudoperu s malo vode i nećete morati brinuti hoće li sredstvo trajno ostati u okolišu .

Ako odlažete otrovne proizvode na bazi izbjeljivača, postupak je složeniji.

- Ako proizvod za čišćenje sadrži riječi poput opasnost, upozorenje ili oprez, vjerojatno ih se ne može samo izbaciti u smeće ili izliti u sudoper - objašnjava Marilee Nelson, savjetnica za zaštitu okoliša i suosnivačica Branch Basics. U tom slučaju ćete morati potražiti mjesto za sigurno odlaganje u blizini. Ako radite proljetno čišćenje i nemate odmah kamo s tim proizvodima, spremite ih u hermetički zatvorenu posudu i odložite dok ih ne otpremite na odgovarajuće odlagalište.

Kosi nakon zime treba udahnuti novi život: Obnovite je u samo par koraka, ovisno o oštećenju
Kosi nakon zime treba udahnuti novi život: Obnovite je u samo par koraka, ovisno o oštećenju

- Odlaganje može imati velik utjecaj na naš okoliš, jer ono što završi u našem smeću završi u našoj podzemnoj vodi i oceanima - i na kraju nađe put nazad i dođe u naš život, u našu hranu i vodu za piće - kaže Nelson.

Također, kada odlažete više proizvoda za čišćenje, radite to jedan po jedan i ne miješajte ih zajedno u sudoperu ili smeću. Određene vrste sredstava za čišćenje ne djeluju dobro međusobno (posebno izbjeljivač i ocat) jer mogu stvoriti štetne plinove, piše Mbg.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Piloti ne smiju imati bradu kad upravljaju avionom: Evo zašto
ZANIMLJIVO PRAVILO

Piloti ne smiju imati bradu kad upravljaju avionom: Evo zašto

Putnicima je dopušteno da imaju bradu i brkove, ali od njih se neće tražiti da obavljaju aktivnosti koje troše energiju i ubrzavaju disanje - kao što se to očekuje od članova posade

Tajna savršene stražnjice Ivane Knoll - evo kakve tajice nosi
ZA BOLJU SILUETU

Tajna savršene stražnjice Ivane Knoll - evo kakve tajice nosi

Tajna tih tajica je zapravo u malom detalju koji ide direktno ispod same stražnjice te ju podiže i čini većom. Odgovara svim građama tijela i podiže taman tamo gdje treba
Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati
ŠTO SU ZVIJEZDE 'ZAKUHALE'?

Dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja: Lav će napredovati, evo što Blizanci trebaju izbjegavati

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 20. lipnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje