Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

I slonovi su žrtve: Zbog korone će ih na tisuće umrijeti od gladi

I slonovi su žrtve: Zbog korone će ih na tisuće umrijeti od gladi
1

Prosječan slon pojede oko 200 kilograma hrane na dan, a na Tajlandu gdje su dovedeni zbog turista kronično počinje nedostajati hrane i sredstava da ih se nahrani

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ukoliko se zarazite koronom, kolike su šanse da preživite?

Više od 1000 slonova suočeno je sa sporom smrti uslijed izgladnjivanja u Tajlandu, što je posljedica prinosa od turizma zbog globalne pandemije.

Gotovo potpuna odsutnost posjetitelja rezultirala je time da si njihovi skrbnici više ne mogu priuštiti nabavku hrane za njih, piše BBC.

Na Tajlandu ima oko 4000 slonova uzetih iz njihovih prirodnih okoliša s isključivom svrhom privlačenja turista, a budući da te životinje u prosjeku pojedu oko 200 kilograma hrane na dan, prijeti im doslovno izgladnjivanje.

Tajland bilježi preko 1600 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, a ta visoko razvijena turistička regija pati od ogromnih ekonomskih posljedica pandemije.

Ako ne stigne podrška da ih se sačuva, ovi slonovi, od kojih su neki trudni, ili će gladovati ili će biti pušteni na ulice da prose za hranu - rekao je Lek Chailert, osnivač udruženja Spasimo slonove.

Crna budućnost

Alternativno, neki slonovi se mogu prodati zoološkim vrtovima ili ih se može vratiti nelegalnim tvrtkama za sječu drva, koja je službeno zabranila upotrebu slonova 1989. godine.

Korona je potjerala iz Venecije ljude, ali im je vratila dupine!
Korona je potjerala iz Venecije ljude, ali im je vratila dupine!

Izazov je održati životinje nahranjene i zdrave u najboljim vremenima, ali sada je sušno razdoblje, što situaciju čini još ekstremnijom.

Kerri McCrea, koja upravlja utočištem slonova Kindred Spirit u Mae Chaemu, na sjeveru Tajlanda, rekla je da su seljani koji žive u blizini doveli oko 70 slonova natrag u njeno područje jer više nisu imali turističke koristi od njih.

- Kako nahraniti slonove je prioritet, jer je najveći problem to što nemamo više dovoljno šuma da ih nahranimo - ističe McCrea.

U.S. first lady Melania Trump feeds a baby elephant milk with a bottle, at the David Sheldrick Wildlife Trust Elephant Orphanage in Nairobi

Ona već sada barem minimalno tri sata na dan provodi u vožnji te nabavci dovoljno trave i stabljiki kukuruza za tek pet slonova koje trenutno njeguje, a kaže da su lokalni skrbnici o slonovima prisiljeni na isto. Pitanje je samo do kad će se tako snalaziti i kad će siroti slonovi početi umirati od gladi zbog situacije u koju smo ih sami doveli - izvlačenjem ih iz njihova prirodna okoliša gdje su imali dovoljno hrane.

Svi su slonovi bez izuzetka biljojedi te se hrane prije svega travama i lišćem, ali u slučaju nedostatka te hrane, jedu i granje grmlje, koru i sličnu hranu.

Skloništa za životinje 'pucaju po šavovima' zbog epidemije...
Skloništa za životinje 'pucaju po šavovima' zbog epidemije...

Močvare su zadnje mjesto gdje će ići tražiti hranu jer močvarna vegetacija sadrži malo hranjivih tvari. Umiruće slonovi najčešće su nalazili u ovim područjima zbog toga što je ova vegetacija mekša, a starim slonovima često nedostaju zubi.

Slonovi su najveći kopneni sisavci koji danas žive na zemlji. Kod rođenja, mladunče može težiti i do 100 kg. Skotnost slonice traje 20 do 22 mjeseca i najduža je od svih kopnenih sisavaca. Mogu živjeti do 70 godina. Najveći slon je ubijen 1974. u južnoj Angoli i bio je težak 12.240 kg.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Upoznajte najsretniju životinju na svijetu - preslatku kuoku

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Pokretanje videa...

00:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa