Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Ida je videom spasila najmanje pet života: 'Jako sam dirnuta'

Svaka poruka koju sam dobila nakon videa, a bile su ih stotine, na svoj način me pogodila. Shvatila sam koliko je zapravo ta bolest česta i da smo skoro svi dotaknuti, rekla nam je Ida Prester

VIDEO

- Već peti slučaj spašenog života koji su mi drage cure/gospođe prijavile. Puno mi znači... širite dalje, sigurno ih ima još kojima su dani u pitanju - napisala je glazbenica i voditeljica Ida Prester na svojoj Facebook stranici nakon što joj se javila još jedna žena kojoj je edukativni video o samopregledu dojke iz listopada lanjske godine, koji je napravila u suradnji s udrugom Nismo same, možda spasio život jer ju je potaknuo na samopregled.

Ida Prester se skinula i otkrila kako ćete sami pregledati dojke
Ida Prester se skinula i otkrila kako ćete sami pregledati dojke

Ida nam je ispričala da joj se javilo pet žena koje su saznale da imaju rak nakon što su same pregledale dojke slijedeći upute iz videa. Kaže da se radi o jednoj starijoj ženi, jednoj mlađoj i tri žene srednje dobi.

- Sve se zahvaljuju na poticaju na samopregled i imale su potrebu javiti se. Vjerujem da je ovakvih slučajeva i više, ali nije svima ugodno pisati o tome, a to i nije toliko važno. Bitno je da se sada fokusiraju na sebe i svoje zdravlje - rekla nam je.

Evo što joj je napisala peta žena koja joj se javila:

Ljudi su ispod Idine objave komentirali 'E to je Influencer', 'Divno! Bravo Ida!'...

- Jako sam dirnuta ovom kampanjom. Nikad nisam radila nešto što ima ovako konkretan rezultat. Svaka poruka koju sam dobila nakon videa, a bile su ih stotine, na svoj način me pogodila. Shvatila sam koliko je zapravo ta bolest česta i da smo skoro svi dotaknuti - neki su već izgubili najmilije, drugi se upravo bore, treći traže savjet - rekla nam je Ida.

- Ljudima je drago vidjeti da netko misli na njih, da se ne pravimo da toga nema. Bolest je lako izliječiti samo ako se otkrije na vrijeme. U mom videu je dobro prikazano kako se to radi, prvi korak. I to je moja glavna poruka svim ženama - nema srama, nema bježanja od problema. Sve smo na istoj strani. Pregledajte se već danas ako niste do sada - dodala je ova divna žena.

Pozvali su me na humanitarni buvljak, bas divna ideja. Sva sredstva namijenjena su zenama koje boluju od...

Objavljuje Ida PresterUtorak, 24. rujna 2019.

Otkrila je kako ona vidi influencere

Ida kaže da je presretna što može pomoći, a rekla nam je i kako ona vidi influencere.

- Influenceri nisu samo osobe koje reklamiraju krpice i hranu. To su osobe koje potiču druge ljude da budu što bolji prema sebi i jedni prema drugima. Tako ja to vidim i puno hvala curama iz udruge Nismo same i Rocheu sto su baš mene odabrali za ovu ulogu koja mi je obilježila prošlu godinu - ispričala je.

Pozvala je sve žene da stanu pred ogledalo i provjere ne razvija li se u njihovim grudima zloćudna bolest jer, ako se otkrije na vrijeme, rak dojke je u 90 posto slučajeva izlječiv. Samopregled bi trebalo napraviti jednom mjesečno, pet do sedam dana nakon menstruacije.

Sredinom studenog je objavila poruku da je prvi život spašen zahvaljujući spomenutom edukativnom videu.

- Dakle, ne mogu vam opisati koliko se veselim zbog ove vijesti. Prvi život spažen, izgleda. SVE sad ima smisla. Još nekoliko žena mi je javilo da su otkrile kvržicu nakon onog mog videa, čekaju rezultate... Cure - hitno u WC da se pregledate ako još niste!! Svima puno sreće, mislim na vas - napisala je tada na Facebooku.

- Inicijativa vam je divna. Pokazala sam video djevojkama iz jednog maturalnog razreda u školi u kojoj radim i, nadam se, potaknula ih time na promišljanje o vlastitom tijelu i zdravlju - napisala je jedna žena ispod te objave.

- Ta reklama je nekaj najbolje kaj se zavrtilo na internetu u zadnjih barem 20 godina. Bravo - napisala je druga.

Pogledajte video 'Nisi sama - pregledaj se s nama!

Njezini roditelji su se borili s rakom

Ida je rekla kako je osjećala potrebu dati svoj doprinos ovoj kampanji i postati njezina ambasadorica jer zna dobro kako je to kada netko oboli od tumora. Promatrala je svoje roditelje kako se bore s ovom opakom bolešću. Otac je imao melanom, a majka rak grlića maternice.

- Oboje mojih roditelja su preživjeli rak. Tata ima uredne nalaze zadnjih 25 godina, mama zadnjih pet. Živi su samo zbog rane dijagnostike. Radi svih vas mama, kćeri, prijateljica i mojih pratiteljica koje možda imaju tumor, a još ne znaju, snimila sam ovaj video. Obično žensko tijelo, grudi jedne majke, bez uljepšavanja. Tijelo nije tabu, bolest nije tabu. Drage dame - pratite ‘tutorial’, čim možete dignite se od kompjutera, zatvorite se u WC ako ste na poslu i krenite u samopregled. Svaka minuta je važna! Sretno svima - napisala je na svojoj Facebook stranici.

Pixsell

'Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina'

- Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj u 2016. godini zabilježeno je 2735 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrlo je u u 2018. godini 789 žena. Rak dojke je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća. Treću godinu zaredom bilježimo pad mortaliteta od raka dojke stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled rak dojke se može otkriti u ranom stadiju kada su šanse za izlječenje i preživljenje puno veće. Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena... Godišnje se u okviru Nacionalnog programa na mamografski pregled poziva oko 300.000 žena. Odaziv je na nivou RH oko 60 posto - dodali su.

Uključite se u kampanju #pinkypromiss

Radi se o edukativnoj kampanji o kojoj više možete saznati klikom na pinkypromiss.24sata.hr.

Sklopi s prijateljicom #pinkypromiss i osiguraj da prijateljica i ti primate automatske mjesečne e-mail podsjetnike za obavljanje samopregleda.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku