Lifestyle

Komentari 2

Ideja za sadnju bilja: Pretvorila je stare autobuse u staklenike

Ideja za sadnju bilja: Pretvorila je stare autobuse u staklenike

Tijekom toplijeg vremena postojeće prozore na autobusu može otvoriti i tako dopustiti zraku unutar staklenika da slobodno cirkulira i snizi temperaturu ukoliko postane previsoka

Zadnjih godina postalo je vrlo popularno pretvarati stare autobuse u mobilne domove, no Doni Rae Franklin iz Kanade dosjetila se kako od dva takva vozila napraviti bazu za uzgoj povrća, začina i drugog bilja koje koriste za prehranu.

POGLEDAJTE VIDEO o aplikaciji 'Gruntek' - sadite i pratite rast biljaka online:

Ideja joj je odlična, jer staro vozilo je daleko čvršće od klasičnog staklenika, a kako stoji na kotačima, ovakav staklenik bez problema se može razmještati po dvorištu. Osim toga, u tako hladnim krajevima svijeta gradnja staklenika može biti vrlo skupa, ovisno o materijalu koji se koristi.

Na primjer, polietilenska plastika je po cijeni relativno pristupačna, ali teško izdrži nalete jakog vjetra pa ju je potrebno mijenjati svakih nekoliko godina. S druge strane, stari školski autobus je moguće u Kanadi kupiti vrlo jeftino, a daleko je čvršće konstrukcije.

Doni je uz pomoć članova obitelji odrezala krov na jednom autobusu i zamijenila ga tvrdom plastikom (polikarbonatom). Sva sjedala su izbacili. Metalni krov nije bacila već ga je izrezala i oblikovala u posude za sadnice. Kaže da je to bolja ideja od drvenih kutija koje brzo počnu truliti.

Tijekom toplijeg vremena postojeće prozore na autobusu može otvoriti i tako dopustiti zraku unutar staklenika da slobodno cirkulira i snizi temperaturu.

Drugom vozilu je krov ostavila i tamo uzgaja biljke koje zahtijevaju manje svjetla. Ujedno, taj autobus po potrebi vozi po drugim farmama.

-Kako se sve više bavim komercijalnim vrtlarstvom, shvatila sam da su ovakvi staklenici najbolji način za postizanje pouzdane žetve i zaštitu od mraza i tuče - ispričala je i dodala kako planira preurediti više starih autobusa u praktične staklenike i prodavati ih za oko 8000 američkih dolara (oko 50.000 kuna), što je, kaže, otprilike dvostruko jeftinije od prosječnog klasičnog staklenika, prenosi returntonow.net.

 

Najčitaniji članci