Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ideje kako se s djecom zabaviti na svježem zraku, a ujedno ih i educirati o važnim temama

Ideje kako se s djecom zabaviti na svježem zraku, a ujedno ih i educirati o važnim temama
4

Ne treba vam mnogo potrepština kako bi se zabavili i kvalitetno proveli vrijeme sa svojom djecom, igrajte se s njima na otvorenom, u prirodi ili vašem dvorištu

VIDEO

Neće vam trebati mnogo potrepština ili puno prostora za uživanje u ovim aktivnostima u prirodi u dvorištu.Parkovi i dvorišta, čak i ona u gradovima, vrve prirodom i zrela su za istraživanje. Donosimo vam ideje kako se s djecom zabaviti na svježem zraku, a ujedno ih i educirati o nekim stvarima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

pande se igraju u snijegu 01:01

Prepoznajte dvorišne biljke

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mogu li vaša djeca pronaći pet različitih vrsta biljaka ili tri različite vrste cvijeća, mogu li ih mališani razlikovati? Proučavajte boje lišća ili latica, promatrajte oblike grana ili stabljika. Mogu li djeca pronaći predmet koji je krug, trokut ili neki drugi oblik?

Kako biste zabavu učinili još težom, izrežite oblike od komada papira i neka vaša djeca pokušaju uskladiti oblik s nečim u prirodi. Pronađite predmete iz kuće jarkih boja, poput dijelova kutija žitarica, kupaonskih ručnika ili tenisica za trčanje i neka djeca pronađu predmete iz prirode u tim bojama. 

Umjetnost dvorišta

Napravite kartonske okvire za slike, a zatim zamolite djecu da skupe predmete koje bi željeli staviti unutra, stvarajući svoja umjetnička djela. Izrežite kutiju za žitarice ili zalijepite nekoliko komada novina zajedno kako biste napravili okvir. Pobrinite se da im objasnite kako bi trebali pokupiti samo stvari koje su na tlu i ne bi smjeli birati ni uzimati ništa što raste.

Postavite im izazov, recite djeci da skupljaju samo zelene predmete, zatim žute, pa crvene. Zašto je neke boje lakše pronaći - ovo je sjajno vrijeme za razgovor o godišnjim dobima.

Ako biste ovo radili zimi, koje biste boje uspjeli pronaći, a što je s jeseni, ljetom, proljećem... Neka djeca svoja uokvire svoja otkrića prirode, kao prizore, kolaž ili mozaik. Potaknite ih da prepuste svojoj mašti da vode njihove ruke dok stvaraju malena kreativna djela.

Ekosustav dvorišta

Izvadite bijelu ili svijetlu plahtu van i položite je na tlo, ispod drveta. Možete koristiti i ručnike ili staru majicu. Lagano protresite grane da vidite što će ispasti. Ima li sjemenki? Ima li lišća? Ima li polena? Ima li kukaca? Zašto mislite da ima više kukaca na jednom mjestu u odnosu na drugo? Da ste to učinili u jesen, što bi palo na plahtu?

Ovo je sjajna prilika za razgovor o godišnjim dobima. Nakon što ste skupili hrpu predmeta na plahti, pokušajte od njih sagraditi malu vilinu ili patuljkovu kućicu. Odaberite drvo na koje ćete nasloniti svoju kućicu i upotrijebite štapove, kamenje, lišće i mahovinu da napravite nastambu. Ne zaboravite dati ime svojoj vili ili patuljku, donosi Outdoors.

Pronađite život u dvorištu 

Na 'mikropješačenju' djeca se mogu pretvarati da su mala i istraživati ​​ekosustav - biološku zajednicu živih bića u interakciji sa svojim okolišem, u ovom slučaju, dvorištem. Stvorite stanište negdje u dvorištu koristeći hula hoop ili komad uzice. Neka članovi obitelji okruže 'mikro ekosustav' i pokažu sve što vide. Cilj nije pješačiti daleko, već istražiti dvorište na 'mikro' razini. Usredotočite se na život koji živi ispod kamenja, u zemlji i ispod naših nogu. Neka se djeca pretvaraju da su mravi, potaknite ih da se smanje i približe se tlu kako bi istražili. Razgovarajte o važnosti korištenja svih pet osjetila u traženju 'malih stvari' i 'malih živih bića'. 

Važno je da mala djeca spavati idu rano i uvijek u isto vrijeme
Važno je da mala djeca spavati idu rano i uvijek u isto vrijeme

Oslikavanje dvorišta

Koristeći vodene boje ili bilo koju vrstu boje i papir, neka djeca odaberu omiljenu scenu u dvorištu i naslikaju je. Koje stvari pamte na tom području? Jesu li to visoka stabla? Malene vjeverice? Pahuljasti oblaci? Kad završe sa slikanjem, neka crtež daju nekom drugom koji treba pogoditi koji su dio dvorišta oslikali. 

Promatranje vremena i dnevnici prirode

Neka djeca svaki dan u isto vrijeme ponesu bilježnicu ili dnevnik sa sobom na 10 minuta. Uputite djecu da promatraju jedno određeno područje svaki dan, tjedan dana i bilježe ono što vide, čuju i mirišu. Neka prvo naprave predviđanja. Koje će boje biti nebo kad bude sunčano? Kada ću čuti najviše ptica? Kako će mirisati odmah nakon kiše?

Svaki dan pošaljite svoju djecu van u isto vrijeme da zabilježe što se događa. Mogu se usredotočiti na vrijeme, boje, životinje ili bilo što što žele. Na kraju tjedna neka vaša djeca promatraju što se promijenilo ili ostalo isto. Ako isprva nije bilo cvijeća, ima li sada? Proljeće je savršeno godišnje doba za to, jer se tako brzo mijenja.

 Ovo također može biti sjajno vrijeme i za odrasle da pokrenu vlastite dnevnike prirode. Neka djeca nacrtaju ili zabilježe ono što vide, a zatim neka zamisle kako bi njihov dnevnik izgledao kad bi isti prizor zabilježili zimi. Neka vaša djeca iskoriste svoja zapažanja da napišu priču. Neka pokušaju pisati iz perspektive mrava na tlu ili najvišeg stabla koje stoji iznad svega.

15 ideja što raditi s djecom, a da im to ostane lijepa uspomena
15 ideja što raditi s djecom, a da im to ostane lijepa uspomena

Promatranje svjetla i sjene u dvorištu

Provedite dan pričajući o svjetlu i sjenama. Pitajte svoju djecu ako gledaju na ravno područje bez ičega okolo, postoje li sjene - ne postoje, jer sjene trebaju dvije stvari da bi postojale - izvor svjetlosti i objekt. Sjena je zapravo svjetlost blokirana objektom. Provedite eksperiment, neka netko podigne svjetiljku, a zatim stane ispred nje.

Pogledajte u sjenu na tlu - to je svjetlo koje vaše tijelo blokira. Koji je prirodni izvor svjetla kojeg se djeca mogu sjetiti - sunce. Izlazeći svaki sat u isto vrijeme, neka djeca promatraju kako se svjetlost i sjene mijenjaju tijekom dana. Neka svoju omiljenu igračku stave na tlo vani.

Kako se mijenja njegova sjena svaki put kad izađu van? Ako pogledaju u nebo tijekom sunčanog dana, primjećuju li da je sunce ujutro i poslijepodne na drugom mjestu? Neka nauče kada sunce izlazi i zalazi blizu vas. Budite također sigurni da nikada ne gledaju izravno u sunce i objasnite im zašto!

Kampiranje u dvorištu

Postavite šator u dvorištu i tamo prenoćite. Ovo je sjajan način da svoj prostor pretvorite u novu i uzbudljivu avanturu. Provedite večer zajedno kuhajući večeru i pričajući priče, boraveći van. Ako je previše hladno za kampiranje vani, postavite šator u svojoj dnevnoj sobi. Ako nemate šator, umjesto njega napravite utvrdu.

Narukvice iz prirode

Uzmite komad ljepljive trake i stavite je oko djetetova zapešća, ljepljivom stranom prema van. Recite im da izrađuju narukvicu od prirode. Da bi to učinili, izaći će van i pronaći komadiće prirodnih stvari koje će zalijepiti na narukvicu poput grančica, trave, šišarki, otpalih latica i sličnih stvarčica. Na narukvicu mogu zalijepiti onoliko komadića iz prirode koliko mogu pronaći. Opet ih podsjetite da ne diraju ništa što još raste.

Prva pekarnica bez glutena u Zagrebu: Katin kruh, burek i pizze jako vole i djeca i odrasli
Prva pekarnica bez glutena u Zagrebu: Katin kruh, burek i pizze jako vole i djeca i odrasli
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru